104 от монтираните и предадени на Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ)

...
104 от монтираните и предадени на Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ)
Коментари Харесай

104 от камерите на тол системата са на магистрали и първокласни пътища

104 от инсталираните и предадени на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) 200 нови и дооборудвани стационарни контролни точки – част от Електронната система за събиране на пътни такси на база време (винетка) и на база изминато разстояние (тол), са на автомагистрали и първокласни пътища.

Новите уреди, които ще управляват за платена пътна такса на автомагистралите, са 19. По пътищата първи клас са инсталирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

По второкласните пътища са ситуирани 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните – 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани). Това показва министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изпълнителят по контракта за планиране, създаване и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси – „ Капш Трафик Солюшънс “ ДЗЗД, съобщи на 16 август 2019 година на АПИ 200 стационарни контролни точки. Съгласно контракта, до 9 февруари 2020 година изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които към 50 са на автомагистрали.

Контролът и правоприлагането за платена пътна такса се реализират и от 105 мобилни екипа на Националното тол ръководство, които от началото на 2019 година наблюдават за платени електронни винетки.

Функцията на така наречен портални рамки е само контролна и информацията от тях се употребява за определяне на нарушителите. На рамките няма да се заплаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти.

След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти по познатите канали за продажба на електронни винетки – на уеб страницата www.bgtoll.bg, от мобилното приложение, на терминали за самотаксуване и на към 50 гишета (в регионалните пътни ръководства и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, „ Калотина “, наоколо до „ Капитан Андреево “ и „ Дунав мост “ при Русе и при Видин), на които ще се заплаща в брой. Маршрутни карти ще се оферират и в пунктовете за продажба на националните и европейски снабдители на услуга с отчитане на изминато разстояние, с които АПИ има контракти.

Проект на цифрова карта с тестовото покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения съвещателен съвет по въвеждане в употреба на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние към министъра на районното развиване и благоустройството. След като покритието на пътищата, за които ще се дължи тол такса от тежкотоварните транспортни средства, бъде утвърдено с решение на Министерския съвет, цифровата карта ще бъде предадена на националните и европейски снабдители на услуги на база изминато разстояние – тол, които имат контракти с АПИ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР