103 участници от 33 държави от 3 континента ще участват

103 участници от 33 държави от 3 континента ще участват ...

Стартира 41-вият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ.


103 участници от 33 държави от 3 континента ще участват в 41. Международен летен семинар по български език и култура, който ще се проведе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (16 юли – 5 август 2018 г.) Съобщи на преконференция във Велико Търново ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов, който е и директор на семинара.
Семинарът се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ще бъде открит на 16 юли, с подкрепата на Министерстово на образованието и науката и съдействието на Община Велико Търново. И ще продължи до 05 август 2018 г.
Основната цел на Международния летен семинар по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми. Със своята дейност Международният летен семинар по български език и култура е част от модерния облик на град Велико Търново, старата столица на България, традиционно средище на славянската и православната християнска духовност. "За 11-и път в семинара ще участва Уолтър Елиът от Англия, който със своите 66 години е и най-възрастният участник през тази година. Сред традиционните участници е ирландската писателка Елиш Алмкуист, както и Ши Мин Цай от Тайланд, преподавател по китайски и японски език. Студентите от Китай, САЩ и Армения са най-младите българисти, а най-многобройните групи ще пристигнат от Германия, Русия, Полша, Украйна", посочи още проф. Христо Бонджолов .
За първа година участниците в семинара ще бъдат запознати с българските фолклорни области.

Очаква се вицепрезидентът Илияна Йотова да открие тазгодишното издание на семинара, ректорът на университета изказа своята благодарност към институцията Президенство.Източник: cross.bg