103 са унищожените прасета в Добричка област от тъй наречените

...
103 са унищожените прасета в Добричка област от тъй наречените
Коментари Харесай

Засякоха над 100 кг свинско месо и колбаси на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак

103 са унищожените свине в Добричка област от така наречените „ задни дворове ” от 5 август до в този момент, стана ясно след днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.



Животните са главно от общините Добрич и Добричка
. Още към стотина свине и в останалите общини на региона следва да бъдат премахнати в идващите дни, заяви доктор Борислав Каменов - шеф на ОДБХ в Добрич. Ветеринарните лекари не са срещали отпор от страна на стопаните и не са имали проблеми при влизането в дворовете, акцентира доктор Каменов.

„ Целта ни не е да убием животните на хората, а да има бъдеще свиневъдството в България. Испания се бори с казуса шест години, Франция също. И всички страни в продължение на години са водили битка и всички са имали проблеми изначало с така наречените „ задни дворове ” - акцентира шефът на ОДБХ-Добрич.

158 кг свинско месо и салами са засечени през последните дни на граничните пунктове Кардам и Дуранкула к, най-много в преминаващи румънски туристи, осведоми още доктор Каменов.

Само в неделния ден българо-румънската граница е била прекосена от 12 хиляди румънски автомобила, сочи статистиката . Месото е иззето и предадено за заличаване в екарисаж.-->

Предвид упования засилен трафик от Румъния през втората половина на тази седмица поради почивни дни в северната ни съседка, от ОДБХ-Добрич са наели в допълнение хора на цивилен контракти, които да реализират денонощен надзор по граничните пунктове, в това число и на ГКПП- " Северняк ".

" Междувременно е получена тестът от дивото прасе, убито сред селата Дуранкулак и Ваклино, която е негативна за африканска чума ", осведоми доктор Каменов.

„ Вирусът на АЧС е ужасно резистентен. Правим всичко допустимо да съблюдаваме превантивните ограничения за неразпространение на болестта и Добрич се дава за образец в това отношение в цялата страна.

Над 20 хил.лв. на месец  отделяме за стерилизация и дезинсекция, а над 100 млн. лв. са загубите ни досега ”,  подчерта доктор Румен Караманов - шеф на свинекомплекса в с. Козлодуйци, който е максимален в България с близо 90 хиляди свине. 

По думите му, 30% от свиневъдството в страната към този момент не работи. Той предизвести, че това ще се отрази на пазарната ниша на ползване у нас, която в случай че се свие още, цената на свинското месо ще скочи нагоре.

„ Ще ядем единствено вносно свинско месо и малко ще бъдат хората, които ще могат да си разрешат лукса свинското месо да е на трапезата им ” , предвижда доктор Караманов. Той моли към всички в сектора, както и към търсачите на трюфели, берачите на билки и гъби - да излязат „ на ярко ” и да заявяват правилно приходите си.

Той даде за образец съществуващите 4 пункта за изкупуване на трюфели в Добричко, в които няма публично регистрирани никакви количества от набраните деликатесни гъби.

До 2-ри септември е в действие заповедта на Областния шеф на Добрич, с която в района бе оповестено бедствено състояние поради африканската чума по свинете.

Дори да бъде анулирано бедственото състояние в региона след този период, влезлите в действие ограничения за неразпространението и ограничението на болестта по места ще останат в действие, стана ясно още на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР