1014 образователни институции - 762 училища и 252 детски градини,

...
1014 образователни институции - 762 училища и 252 детски градини,
Коментари Харесай

1014 училища и градини стават средищни - ще обучават деца от съседни градчета и села

1014 просветителни институции - 762 учебни заведения и 252 детски градини, да станат средищни, планува обновеният лист на Министерството на образованието, чието гласоподаване в Министерския съвет следва. Този статут им разрешава да обезпечават превоз, целодневно образование и обедно хранене за учениците си, част от които пътуват от други обитаеми места, в които няма учебно заведение или детска градина.

Броят на средищните учебни заведения се понижава с 3, до предходната година той беше 765 - отпадат 25 и се включват 22 нови учебни заведения.

25-те отпадат заради оптимизация на учебната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученика, които пътуват от други обитаеми места. Тези учебни заведения не се закриват, а единствено губят статута си на средищни, обясниха от пресцентъра на министерството.

За пръв път през образователната 2017/2018 година и детски градини могат да получават статут на средищни, както и на предпазени (т.е. да получават в допълнение финансиране, с цел да бъдат непокътнати, без значение от дребния си брой деца, тъй като са единствените в района).

МОН предлага 96 детски градини и елементи от детски градини и 151 учебни заведения да бъдат включени в Списъка със предпазените детски градини и предпазените учебни заведения за образователната 2017/2018 година.

В средищните детски градини се образоват общо 18 674 деца, като 2 230 деца в наложителна предучилищна възраст пътуват всекидневно от прилежащи обитаеми места. В новите средищни учебни заведения, които в този момент се включват в листата, учат 4 143 възпитаници, като 470 от тях пътуват всекидневно от прилежащи обитаеми места. Към началото на образователната 2017/2018 година общо в средищните учебни заведения в страната се образоват 186 176 възпитаници, като пътуващите възпитаници до 16-годишна възраст са 40 352.

Промените в Списъка се оферират след стимулирани претенции на кметовете на общините и след инспекция от районните ръководства на образованието.

Детската градина се афишира за предпазена, когато нейното закриване би довело до това минимум осем деца в наложителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра отвън обитаемото място, в което живеят. Другият случай, в който тя става предпазена, е, в случай че най-малко на пет деца се постанова да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или учебно заведение, което провежда предучилищно образование. Защитените детски градини ще получават в допълнение финансиране от 21 000 лв. за градина в планински регион и 19 000 лв. за останалите.

Критериите за предпазено учебно заведение са разнообразни за другите степени на обучение. Училище, което образова от първи до седми клас, става предпазено при положение, че в случай че бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 деца ще би трябвало да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото учебно заведение. От осми до десети клас учебното заведение влиза в листата, в случай че минимум 15 възпитаници ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната дотация за тези учебни заведения е 32 000 лв. за планински регион и 29 000 лв. за останалите. 

Най-малко четири деца в наложителна предучилищна възраст от друго обитаемо място би трябвало да се образоват в детска градина, с цел да бъде тя оповестена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или учебно заведение, което да провежда наложително предучилищно обучение. Също по този начин градината би трябвало да е на минимум разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се вкарва, тъй като в планинските региони неведнъж по-краткият път е без асфалт, а в полза на децата е да пътуват при безвредни условия до градината или учебното заведение.

Най-малко 10 пътуващи възпитаници в наложителна учебна възраст от други обитаеми места би трябвало да има в учебно заведение, което кандидатства за статут на средищно. 

За пътуващите деца и възпитаници се обезпечава безвъзмезден превоз, като наложително се дефинират придружители на децата и на учениците от 1-4 клас по време на пътуването до средищното учебно заведение или до средищната детска градина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР