101 вида несъответващи на законовите изисквания защитни полумаски бяха установени

...
101 вида несъответващи на законовите изисквания защитни полумаски бяха установени
Коментари Харесай

Проверка откри 101 вида некачествени маски


101 типа несъответващи на законовите условия защитни полумаски бяха открити при изключителна едномесечна акция, извършена от инспектори на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ при Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), оповестиха от организацията.

Кампанията се организира в интервала от 26 май до 25 юни 2020 година по отношение на нарасналото търсене на пазара на персонални защитни средства в изискванията на пандемия с ковид COVID-19. Освен това, в ДАМТН са постъпили и редица сигнали от страна на Европейската комисия за несъответстващи полумаски, както и за маски, които съставляват сериозен риск за потребителите при използването им. Това е видно от оповестените известия в система за бърз продан на информация за рискови нехранителни артикули към ЕК-Safety Gate. При акцията са проверявани полумаски, с разгласен клас на отбрана KN95 и KN100, които се оферират всеобщо на пазара в България. Констатирано е следното несъблюдение на използваното към ЛПС законодателство при 101 разнообразни модели маски.

При 70 от тези модели е открита липса на маркировка за сходство СЕ; 83 модела не са били съпроводени с Европейски Съюз декларация за сходство и не е разгласен достъп до такава в електронен вид; 40 модела са били без директива за приложимост на български език; 67 модела са били без изискващата се информация за производител и за адрес за връзка с него.

За откритите несъответствия и нарушавания следва сформиране на актове за административно нарушаване. Ще бъдат издадени и заповеди за прекъсване от разпространяване за всички ЛПС с установена липса на маркировка за сходство съдебна експертиза и липса на Европейски Съюз декларация за сходство.

В изискванията на опасност от COVID-19 и заради постъпилите редица запитвания от страна на бизнеса, ДАМТН реши да подкрепи заинтригуваните лица и разгласява на своята интернет страница: „ Информация за персоналните защитни средства, предложени да се употребяват от медицинския личен състав в изискванията на опасност от ковид COVIT-19 (полумаски, защитни очила, защитни лицеви екрани, познати като шлемове, защитно облекло, защитни ръкавици), които попадат в обсега на компетенциите за контрол на ДАМТН “.

ДАМТН припомня, че отговорността за сходството на ЛПС с условията на Регламент (ЕС) 2016/425 е на производителите и вносителите на тези артикули. За ЛПС полумаски, обект на инспекциите, законодателството е планувало да са с оценено сходство, съгласно условията на Регламента. Това значи да са минали всички специфични процедури на изпитване, наречени „ оценяване на сходството “, което се прави от нотифицирани органи, получили позволение за това от Европейската комисия (EK). В резултат на оцененото сходство, нотифицираният орган издава на производителя Сертификат за Европейски Съюз проучване на вида.

В осъществяване условията на Регламент (ЕС) 2016/425, преди да дават ЛПС на пазара, дистрибуторите, респективно, търговците са задължени да ревизират, че производителят и вносителят са спазили условията на същия Регламент. На ЛПС би трябвало да е нанесена маркировката „ CE “, продуктът да е съпроводен от Европейски Съюз Декларация за сходство (или информация за достъп до електронен вариант), и от директива за приложимост на български език.

ДАМТН уведомява заинтригуваните лица, включително: вносители, търговци и консуматори, че Европейската федерация по сигурност (European Safety Federation – ESF) дава настояща общодостъпна информация за издатели на Сертификати за сходство (Certificate of conformity) за ЛПС пролумаски към Европейска комисия. ESF е изразила мнение, че има документи, които „ не са правно съображение “ за оценка сходството на артикули с условията на Регламент (ЕС) 2016/425, защото издателите им не са нотифицирани органи за оценка на сходството на ЛПС за респираторна отбрана.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР