1000 пловдивчани съхраняват стволови клетки на децата си в криобанки,

...
1000 пловдивчани съхраняват стволови клетки на децата си в криобанки,
Коментари Харесай

1000 пловдивчани пазят стволови клетки на децата си

1000 пловдивчани съхраняват стволови кафези на децата си в криобанки, наричани още тъканни, у нас и в чужбина, научи " Марица ". Те са част от общо 21 000 българи, пазещи скъпоценния биологичен материал на наследниците си. Стволовите кафези на български жители се пазят, с изключение на у нас, още във Англия, Полша, Гърция и Германия.

Те може да се окажат животоспасяващи при някои тежки болести, като се употребяват за трансплантации на самото дете, от което са взети, на неговите родители, братя и сестри и стеснен кръг родственици с едни и същи индикатори. Според данните на Изпълнителна организация " Медицински контрол " обаче за последните 12 години, откогато тъканни банки събират материал в България, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина. Лекари обаче предвиждат, че първата трансплантация на стволови кафези ще бъде направена до 2 години, в клиника в чужбина.

Шест от криобанките са български. Те съхраняват стволовите кафези в лаборатории, основани у нас. От тях единствено тази в болница " Александровска " е в държавна конструкция, останалите са частни. В Пловдив единствено болница " Селена " разполага с такава банка. Това е „ Селена Целс “, която е съвременна, лицензирана и акредитирана тъканна банка за предпазване на стволови кафези.

Оказва се, че най-вече хора се запасяват със стволови кафези от кръв на пъпна шнур, защото се счита, че те са използвани при лекуването на най-широк кръг от болести, най-много онкохематологични. Броят на единиците, съхранявани от нея, е 20 980. Взетите единици стволови кафези от тъкан от пъпна шнур са 15 103, а от плацента - 117.

След като преди 15 дни криоиндустрията оповести, че стволови кафези от млечно зъбче също могат да послужат като регенериращ материал след трансплантация при тежки болести, вместо да го " дават " на феята на зъбките, българи към този момент дават проби от него в криобанките. Вече са дадени за предпазване над 300 млечни зъбчета. Броят на единиците от мастна тъкан, която служи като регенериращ материал, доближи 100.

От 5000 до 7000 лв. е еднократната такса за събиране и запазване на материал. Банките издават документи за съхранения материал, откакто стволовите кафези бъдат извлечени и замразени. Документът дава информация на клиентите за лечебния капацитет на изолираните хемопоетични стволови кафези.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР