1000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни

...
1000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни
Коментари Харесай

Сезонните работници започват работа със стартова заплата от 1000 лв.

1000 лв. е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни служащи. Това е сумата, която най-често се среща по офертите, подадени от работодатели от април до началото на юни.

Най-спешно е търсенето по морето, защото в курортите към момента има стотици незаети места. В земеделието обаче също се предлага претовареност по време на акциите по събиране продукцията от полето. Там обаче парите са много по-скромни – сред 560 и 700 лева Оферта за трите месеца през лятото има и в огромните градове, като тя е най-вече за работа навън – продавачи на разнообразни храни от колички на улицата и сервитьори в заведения, които усилват местата си от май до септември. Предлаганите хонорари са в много необятни граници, според от работното място.

В бюрата по труда от началото на този сезон работодатели са оповестили 21 778 свободни работни места за сезонна претовареност у нас, оповестиха за вестник „ Монитор “ от Агенцията по заетостта. На базата на данните за записаните безработни, които стартират работа на местата, оповестени в бюрата по труда за сезонна претовареност, през месеците март, април и май работа са почнали 17 248 безработни лица. Наетите за сезонна работа са съвсем една трета (25,9%) от всички почнали работа безработни лица. От тях 38,4% работят в преработвателната индустрия – хранително-вкусовата, най-много като служащи по пакетиране, общи служащи, оператори на машини. Следват служащите в строителството, които са 28,3% от сезонните служащи. Около 24,0% са заетите в услуги, най-вече ресторантьорство и хотелиерство и останалите 9,3% са служащи в селското и горското стопанство, общи служащи в добивната индустрия, допълват от АЗ.

За летния сезон в морските ни курорти офертите са за готвачи, бармани и сервитьори, камериерки и рецепционисти. Предлага се работа и за спасители на басейн и на море, както и за пикола по хотелите. Заплатите, които се оферират, са разнообразни, като се има поради мащабът на активността на работодателя и търсената специалност. Така да вземем за пример за готвач – кетъринг, топла кухня и пици, заплащанетo e до 2000 лв., а за готвач в заведение за бързо хранене от 900 до 1300 лева За бармани и сервитьори на Златните се предлага възнаграждение от 800 до 1000 лева, за общ кухненски служащ 650 - 700 лева а за асистент в кухня - до 1100 лева, за помощник-готвач (нощна смяна) - до 1400 лева

Ресторант за бързо обслужване търси да назначи чиновници на сезонен контракт против 600 – 900 лева 730 лева чисто се оферират за общ служащ, постоянна промяна в перално стопанство с обезпечен превоз, храна и работно облекло. 900 лв. е предлагането за сезонна работа за камериерки в хотел, където е подсигурено спането. По курортите незабавно се търсят и озеленители, като заплатата е от 800 до 1000 лева

Твърдо месечно заплащане от 1700 лева бруто за работа на заменен режим, само че без нощни смени предлага верига супермаркети, като прибавя още в офертата си и месечни ваучери за храна от 60 лева, в допълнение здравно обезпечаване, карта за спорт, работно облекло, обувки, както и обществено помещение с всички улеснения за отмора на чиновниците.

Заплата от 1300 до 1500 лева може да проработи водач - пощальон на потребителски доставки. Край морето за летния сезон се търсят още складови служащи за 800 до 1000 лева, общи служащи със заплата 900 - 1000 лева

Традиционно по време на лятото строителните бизнесмени имат потребност от шпакловчици и бояджии. Те нормално работят на дневна отплата от 40 лв.. Търсят се още служащи за мобилни групи към почистващи компании за 750 лева, мотокаристи, чиновници за пекарна и търговски личен състав за бензиностанция до 1000 лева, мебелисти и монтажници със заплата от 1500 до 1800 лева и търговски представители - от 1500 до 2000 лева

В селското стопанство пък до стотачка може да прибере на ден пъргав берач на череши в разгара на сезона, споделят притежатели на огромни градини в землищата на общините Павел баня и Николаево. Те обаче вършат ангажимента, че всичко е според от това дали плодовете са за прясна консумация или са предопределени за преправка. В първия случай берачите получавали по 0,5 лева./кг, а при втория с 20 стотинки по-малко. Далеч по-малко прибират участвалите в акцията по прибирането на розовия цвят, където трайно се заплаща по 1-1,2 лева./кг, а максимумът доближава до към 60-70 лева дневно.

Старозагорска област държи шампионата по брой подписани еднодневни трудови контракти при сезонните действия, разясняват от Инспекцията по сигурност на труда: при 110 178 за страната от началото на година – 19 571 контракта са в Старозагорско, настрана имало 10 403 за по 4-часова работа, главно за розобера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР