100 ученици от 8-ми до 12-ти клас показват технологични разработкиУчениците

...
100 ученици от 8-ми до 12-ти клас показват технологични разработкиУчениците
Коментари Харесай

Виртуален ТУЕС Фест представя иновации тази събота

100 възпитаници от 8-ми до 12-ти клас демонстрират софтуерни разработки

Учениците от ТУЕС са ангажирани с разработки за решение на общественозначими проблеми
(снимка: ТУЕС)

Технологично учебно заведение „ Електронни системи ” към Технически университет – София отваря виртуално порти и показва онлайн новаторски училищен планове по роботика, програмиране и компютърни мрежи.  

100 възпитаници от 8-ми до 12-ти клас ще показват най-хубавите си софтуерни разработки в региона на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката на третото издание на ТУЕС Фест, което за първи път ще се организира в онлайн формат на уеб страницата на ТУЕС Фест 2020 – на 6 юни 2020 година, събота, от 10:00 до 17:00 ч.

Посетителите на онлайн събитието ще могат да прегледат над 60 новаторски софтуерни плана, като посетят виртуалните стаи на всеки план. Те ще могат да поговорят посредством видео връзка и онлайн чат с техните основатели.

Ще научат и повече за неповторимия учебен модел на учебното заведение от шефа на ТУЕС, доцент доктор инж. Стела Стефанова и представители на Технически Университет-София в границите на презентация за ТУЕС, предавана онлайн от 10:15.

Актуални софтуерни тематики като изкуствен интелект и осведомителна сигурност ще бъдат също наранени по време на събитието в онлайн лекции от ученици на учебното заведение.

Освен по софтуерен принцип (софтуерни планове, планове с вградени микрокомпютърни системи и компютърни мрежи), ученическите разработки могат да бъдат разграничени и в няколко други тематични категории – общественополезни планове, хрумвания за по-лесно образуване на всекидневието и планове за развлечение.

Традиционно учениците от ТУЕС всяка година основават разнообразни разработки за разрешаване на общественозначими проблеми или в поддръжка на хора със усложнения. Сред плановете, участващи в ТУЕС Фест тази година, представители на разнообразни институции и публични организации биха могли да намерят евентуални сътрудници за бъдещи начинания с социална значителност.

Посетителите на онлайн фестивала ще могат да видят:

За младите генерации автоматизацията на всекидневието е напълно натурален развой и не инцидентно доста от ученическите планове са отдадени на разнообразни решения за облекчение на еднообразните и не толкоз привлекателни ежедневни отговорности. Сред тях участват разработки на:

Безспорно най-любопитни за младите гости на ТУЕС Фест ще бъдат плановете, отдадени на заниманията – разнообразни компютърни игри, занимателни приложения и хитри разработки като: Battlebots (бойни роботи), дрон, който се ръководи посредством придвижвания на ръката, интерактивна маса за игра, лазерна арфа, музика с високоволтова плазма, уредба с диодни светлини и други

Любопитен факт е, че измежду плановете за компютърни игри и игрални конзоли има няколко разработки, които възраждат известни ретро компютърни игри. Новите технологии дават опция и за прекачване на компютърни игри в действителния свят и противоположното, на типичен бордови игри във виртуалната действителност на компютрите.

Сред игрите, участващи в ТУЕС Фест, са триизмерна стрелкова игра с автоматизиран съперник с изкуствен интелект, както и типичен офлайн игри като „ Бикове и крави ”, „ Познай кой ”, „ Keep Talking And Nobody Explodes ” и други

Най-любопитни за младите гости на ТУЕС Фест ще бъдат плановете за игри (снимка: ТУЕС)

Кризата с covid-19 също намира отражение в част от ученическите планове. В онлайн ревюто ще могат да се видят планове за обществени мрежи и платформи за взаимна работа на възпитаници и учители, както и осведомителна платформа за covid-19 и препоръки за хората.

Някои от ученическите планове, които вземат участие ТУЕС Фест, към този момент са имали премиерата си в разнообразни надпревари, хакатони и състезания и са отличени с разнообразни награди. Сред тях са планът за инвалидна количка на Теодор Тодоров от 12 клас, който завоюва младежката премия на БАИТ за 2019 година

Впечатлява и системата за засичане на закононарушения посредством камери за видеонаблюдение благодарение на изкуствен интелект CrimeSpy, с която ТУЕС показа България на хакатона Hackathon4justice, проведен от Организация на обединените нации във Вашингтон, Съединени американски щати. Проектът е създаден от Виктор Велев и Георги Любенов от 11 клас, взаимно с Анета Цветкова, Мартин Йорданов и Михаил Гергинов от 12 клас.

Представените планове са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни планове, както и в извънкласни занимания. Всички гости ще могат да гласоподават в уеб страницата на събитието за най-хубавия план в трите категории – Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика.

В 17:00 ч. на 6 юни ще стане ясно кои планове ще бъдат наградени. Отличията ще се дефинират въз основата на получените онлайн гласове. Ще бъдат раздадени и специфични награди от ИТ фирмите, спонсори на събитието.

ТУЕС Фест се провежда от екип доброволци от 11-ти клас с поддръжката на управлението на учебното заведение и Асоциацията на приключилите ТУЕС.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР