100 млн. вида информация стават част от дневния новинарски поток

...
100 млн. вида информация стават част от дневния новинарски поток
Коментари Харесай

1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшиви новини

100 млн. типа информация стават част от дневния новинарски поток всеки ден. Тя се споделя на разнообразни места и по тази причина никой не може да каже какъв е мащабът й. Най-бързо се популяризират подправените вести, до момента в който за същинските информации е належащо 6 мин., с цел да доближат до 1500 души. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в интернационална конференция „ Фалшивите вести на същинските тролове”, съобщи кореспондент на БГНЕС.
В нея политици, представители на европейски и локални институции, на софтуерни компании, специалисти, общественици и публицисти разискват измеренията и последствията от дезинформацията и методите за битка с нея.
Йотова разяснява действителността у нас и попита допустимо ли е да има подправени вести в случай че не се водят подправени послания и политика.
„ Ние не сме застраховани от всички тези отрицателни трендове. В едно проучване, направено през тази година, се показва, че към 1.8 млн. души в България всекидневно попадат на лъжлива информация. Ще бъде забавно да проследим какъв брой от изявленията и изявленията по време на идната предизборна акция за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това по какъв начин се извършват ограниченията в битката против подправените вести. Предизборната акция ще бъде радикално изменена и друга от това, което сме виждали до момента – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми”, акцентира вицепрезидентът.
Тя уточни, че за тези отрицателни процеси спомагат непознаването на редица европейски политики и документи от огромна част от жителите и даже измежду някои политици. Според нея когато не се познават тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват. По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани неверно, заради неведение по какъв начин тъкмо работят самите институти и механизми на Европейски Съюз.
Йотова съобщи, че е невероятно да се направи повсеместен антидот против „ подправените новини”, само че те могат да бъдат лимитирани и съобщи, че по тази причина са нужни политическа воля, сили и сила от най-малкото равнище на ръководство до европейските институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР