100 лева глоба грозят всички пешеходци, които пресичат и говорят

...
100 лева глоба грозят всички пешеходци, които пресичат и говорят
Коментари Харесай

Предлагат глоба от 100 лева за хора, които пресичат и си гледат в телефона

100 лв. санкция грозят всички пешеходци, които пресичат и приказват или пишат по телефона. Това плануват готвени промени в Закона за придвижване по пътищата.

Частта, която се отнася към Пътна полиция след разделянето му на три, се чака да бъде дописана в околните дни. С корекция в член 113 от закона към него ще бъде добавена точка 1а, в която е записано да не употребяват мобилен телефон, преди да навлязат и по време на пресичането на платното за придвижване, написа през днешния ден вестник Монитор.

Предвижда се и нова точка 6 към член 81- " Да не употребяват мобилен телефон по време на ръководство на двуколесно транспортно средство, с изключение на при съществуване на устройство, позволяващо потребление на телефон без присъединяване на ръцете му ". Последната смяна се отнася за колоездачите.

Вносителите на поправките в закона аргументират предлагането си с огромния растеж на починали пешеходци. Само за една година убитите на пешеходна пътека в България са се нараснали над четири пъти. През 2016 година на пешеходна пътека са починали 6 души.

През 2017 година обаче броят им нараства до 26 индивида. Общият брой на починалите пешеходци през предходната година е 158 души. Много от тях обаче са пресичали погрешно. Цифрите от Министерство на вътрешните работи демонстрират още, че годишно санкции от 50 лв. за погрешно секване са отнесли към 5 хиляди души.

До 2015 година няма нито един умрял на пешеходна пътека отвън обитаемо място, само че през 2017 година четирима души са изгубили живота си на сходно място. Именно поради това се обмисля и въвеждането на по-строги ограничавания на скоростта на тези сектори. " Много постоянно и от началото на годината виждаме, че са много повишени пътнотранспортните катастрофи с пешеходци. Причината не е единствено на водачите, тук има виновност и самият пешеходец. Можем да кажем, че той има преимущество на пешеходната пътека, само че нашият апел е, когато я пресичат, да се огледат и да преценяват приближаващите се коли с каква скорост се движат и дали имат опция сполучливо да преминат. Имаме много катастрофи с пешеходци на автомагистрала, където по никакъв метод не би трябвало да има такива, както и колоездачи ", изясни шефът на " Пътна полиция " Росен Рапчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР