100 каба гайди зазвучаха в сърцето на Европа за откриването

...
100 каба гайди зазвучаха в сърцето на Европа за откриването
Коментари Харесай

Розовият ни домат стана хит в Берлин

100 каба гайди зазвучаха в сърцето на Европа за откриването на 83-то издание на най-голямото ревю за храни в света " Зелена седмица ", което се организира в Берлин. В 83-тото издание на панаира вземат участие над 1600 изложители от над 60 страни. На огромен екран пред над 3000 публични участници - министри, предприемачи и публицисти, присъстващи на тържественото разкриване, се въртеше клип с българските естествени забележителности, изработен от екипа на отбор " Българе ". След това огнените танцьори на Христо Тодоров взривиха залата с БГ ритми. Поздравления към България като страна-партньор насочиха еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, кметът на Берлин Михаел Мюлер и още доста публични посетители. Фил Хоган акцентира, че политиката на Еврокомисията е

да се опростят процедурите за достъп на фермерите до европейските дотации

и облекчение на бюрокрацията в областта на земеделието. Българският аграрни министър Румен Порожанов свърза присъединяване на страната ни като сътрудник на Германия на " Зелената седмица " с европредседателството на България.

" За нас " Зелената седмица " е витрина за достиженията на БГ селското стопанство и преработвателна индустрия ", сподели Порожанов. Той добави още, че страната ни е подготвена за основните диспути в бранш " Земеделие ", които би трябвало да се проведат през първите три месеца на годината. " Време е за сондиране каква ще бъде общата селскостопанска политика ", сподели Кристиан Шмид, аграрни министър на Германия. По думите му с бъдещето на селското стопанство в Евросъюза се взема решение бъдещето на цялото ни общество. Шмид уточни какво ще се случи, в случай че в неделя социалдемократите вземат решение за присъединяване в новосформирания кабинет на Ангела Меркел в Берлин. На първо място ще се вземат ограничения за хуманно отношение към животните. Другото значимо решение е за по-малко администрация в стратегиите за селското стопанство след 2020 година. В интензивността на общата селскостопанска политика (ОСП) да влезе фермерът, който работи интензивно в своя район, акцентира Шмид. Той поздрави страната-партньор България като напомни, че

80 % от розовото масло в света идва от Розовата котловина

и сподели, че всеки от гостите носи и сега по нещо от България - българско розово масло в своя парфюм. После изясни, че литър от скъпата течност се получава от 4000 кг розов цвят.

Кметът на Берлин пък прикани своите съграждани и гостите на града да опитат извънредно вкусната и потребна българска храна.

След формалната част в четвъртък вечерта, министър Порожанов предложения всички присъстващи над 3000 посетители на вечеря. В нея беше показано най-хубавото от българската кухня - шопска и млечна салати, сарми, кебапчета, баница, печена тиква и саралия. Рано сутринта през вчерашния ден формалните посетители дойдоха в палатата на България за откриването на ревюто. Еврокомисарят Фил Хоган, кметът на Берлин Михаил Мюлер, министърът на земеделието на Германия Кристиан Шмид бяха посрещнати от своя хазаин министър Румен Порожанов и танцьорите от отбор " Българе ". По време на формалните фотоси в нашата палата няколко вегани се промъкнаха сред желязната немска защита и се хвърлиха към формалните лица с апела " Не убивайте животни ". Инцидентът изненада всички, тъй като защитата беше повече от прецизна и даже публицистите мъчно бяха позволени до работното си място. Атаката на веганите обаче не смути церемонията, а формалните посетители получиха кошници с артикули от България, с цел да запомнят българския усет и мирис.

" 400 000 гости ще минат през нашата палата по време на панаирната седмица. Важно е да им покажем нашите храни, с цел да стартират те да ги търсят по магазините ", сподели Порожанов. Той обиколи всички щандове, хапна мед и сирене, опита розов домат, кисело мляко и ракия. Всеки от изложителите му благодари за опцията да взе участие в " Зелената седмица " и побърза да показа своите проблеми. Порожанов заяви още, че му предстоят срещи с над 10 министри на земеделието като първата е с сътрудника му от Холандия. Интересът към нас е доста огромен. В момента сме доста значими за ОСП, имаме доста тези за първите съвещания на европредседателството, сподели българският министър. Той уточни, че една от най-важните полемики ще е за финансирането на общата селскостопанска политика. " След Брекзит

се чакат 11-13 милиарда недостиг в бюджета на Евросъюза

За да не се режат парите по селските и другите стратегии, Еврокомисията обмисля да усили вноските на страните-членки ", сподели Порожанов. Той уточни още, че конвергенцията на дотациите и таванът на заплащанията са измежду най-деликатните тематики за България. Ще се сложи и въпросът би трябвало ли да се разшири обвързаното произвеждане.

Още първите часове след началото на ревюто панаирът в Берлин се извърши с хиляди гости. Розовият домат, който наши фермери бяха донесли, беше измежду огромните шлагери.

" На ревюто има зеленчуци от целия свят, само че такава вкусотия като този домат няма ", възторжено разясниха германци откакто пробваха няколко нарязани части. Голям интерес от родните храни провокира и мановия мед. Наплив имаше също пред щандовете на виновността и ракиите, месните деликатеси и сирена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР