100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан тази вечер

...
100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан тази вечер
Коментари Харесай

100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан в Дома на киното

100-годишният празник на Анжел Вагенщайн ще бъде маркиран довечера (17 октомври) в Дома на киното с прожекция на филм и ново издание на два от знаковите му романи, които излизат в общ том. Навръх рождения си ден феновете му ще видят видеообръщение на писателя, сценарист и държавник Анжел Вагенщайн, оповестява БНР.

Ново издание, сплотяващо романите " Петокнижие Исааково " и " Сбогом, Шанхай ", излиза във връзка 100-годишния празник на Анжел Вагенщайн. Юбилеят ще бъде маркиран и с прожекция на кино лентата „ Звезди " на режисьора Конрад Волф в Дома на кино. Заглавието е по сюжет на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата премия на журито в Кан и с номинация за „ Златна палма ".

Стогодишният празник на писателя и сценарист се отбелязва в програмата на кино-литературния фестивал " Синелибри ", който върви сега и с прожекции на филмите " Звезди в косите, сълзи в очите " на режисьора Иван Ничев и " Гоя, или тежкият път на познанието " на режисьора Конрад Волф.

Анжел Вагенщайн е роден на днешния ден през 1922 година Създал е сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата, създадени в 9 страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени в България и чужбина. Романите от трилогията " Петокнижие Исааково ", " Далеч от Толедо " и " Сбогом, Шанхай ", отдадени на ориста на европейските евреи през Втората международна война, са удостоени с голям брой национални и интернационалните награди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР