100 000 литра спирт от Държавния резервЛудогорец дарява тестовеУвеличават болничните

...
100 000 литра спирт от Държавния резервЛудогорец дарява тестовеУвеличават болничните
Коментари Харесай

За коронавируса: Дезинфекцират метро и рейсове

100 000 литра алкохол от Държавния запас " Лудогорец " подарява проби Увеличават болничните кревати
Дезинфекция на всички транспортни средства в София ще бъде направена превантивно като защитна мярка против евентуално  разпространяване на коронаривус. Това е една от серията спомагателни ограничения, които взе кабинетът през днешния ден. Премиерът Бойко Борисов събра министрите с спешния щаб и разпореди информация за ковид да се дава два пъти дневно - в 8 и в 17 ч.

Директорите на градския превоз и „ Метрополитен “ имат инструкции да дезифекцират всички транспортни средства - метро, автобуси, тролеи, трамваи. Вземаме всички вероятни ограничения против ковид, общината е в подготвеност за ограничение и на всеобщите прояви, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя заяви, още, че към този момент има образуван щаб към общината, който е в директна връзка с националния.

100 000 литра алкохол от Държавния запас ще бъдат деблокирани и предоставени на производителите на дезинфектанти, заяви Борисов на съвещанието. В момента в запаса има към 400 000 литра алкохол.

Отделно министерство на стопанската система ще се свърже с производители на маски и с компании от текстилната асоциация, които при потребност да трансформират производството си, тъй че да има ресурси. Към момента има 2 компании, които произвеждали маски, само че при потребност други от текстилния отрасъл може да се включат в производството, стига страната да даде първични материали. Министърът на стопанската система Емил Караниколов става част от спешния щаб.

Ще бъдат увеличени и болничните кревати в страната при потребност. За задачата шефовете на лечебни заведения би трябвало да създадат разбор, какъв брой кревати могат да преобразуват. В " Пирогов " ще има 42 кревати, а токсикологията ще се трансформира в инфекциозно поделение. Александровска болница пък ще може да трансформира и обезпечи още 70 кревати. Във ВМА ще се трансформира психиатрията и ще 50 спомагателни кревати. Ще бъдат открити две нови лаборатории - в Стара Загора и Варна., тъй че пробите за ковид да не пътуват до София. Министерство на здравеопазването ще прати инструкции на персоналните лекари по какъв начин да попълнят болничните за домашната карантина на тези българи, които идват от рисковите страни и би трябвало да си останат 14 у дома. Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев да събере всички шефове на лечебни заведения, а те на собствен ред да обгрижват пациент.

Няма заплаха от липса на хранителни артикули, нито ще има нарастване на цените поради всеобщото изкупуване на артикули в няколко града. Не се презапасявайте, прикани министър председателят.

Инструкции до учебните заведения за ограничения против ковид ще разпрати МОН. От идната седмица учениците ще стартират часовете с указания и беседи по хигиена. Школата ще се почистват двойно по-често.

" Говори се, че се крие ковид. Няма такова нещо....Всички страни съвсем имат, нищо срамно няма и в България в случай че се появи освен това голямо придвижване на хора ", сподели министър председателят Борисов при започване на съвещанието. Досега няма случай на ковид и по тази причина премирът прикани да няма суматоха и да не се популяризират подправени вести, а хората да слушат е лекарите и специалистите. Той посочи, че всеки ден има срещи с министър председатели и президенти и попита на смешка здравният министър Кирил Ананиев дали ги преглеждат на границата. „ Те ме целуват, аз ги прегръщам “, сподели той.

Борисов съобщи, че сега има 77 млн. лв. във фонда за бедствия и повреди, само че са подготвени да сложат за всички ограничения 50 млн.лева, с цел да няма политически спекулации. Той прикани хората да слушат е лекарите и специалистите. Борисов заръча брифингите, които се вършат пред ВМА всяка заран, ще се вършат и в 17 часа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР