10% загуби „отчитат“ туроператорите по отношение на руските резервации за

...
10% загуби „отчитат“ туроператорите по отношение на руските резервации за
Коментари Харесай

Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

10% загуби „отчитат“ туроператорите във връзка с съветските резервации за хотели и други квартири в региона на Халкидики след последните развития на гръцко-руските връзки. И това на фона на изказването на министъра на туризма Елена Кунтура, че задачата бе да се усили туристическия поток от Русия превишавайки доста броя на туристите от предходната година, който доближи до 900 000 гости.

Председателят на асоциацията на хотелиерите в Халкидики, Григори Тасиос съобщи, че Гърция е към този момент на минус 10%, а може би и повече, във връзка с съветския пазар заради възобновяване на турския пазар след забележителното обезценяване на турската лира.

„Стартирането на сезона, по този начин или другояче не бе положително във връзка с съветския пазар и ние знаем от март – април за това. Вярваме, че политическата обстановка на може да се отрази на желанията на туристите и гледаме напред“, акцентира той.

За разлика от низходящата наклонност на съветския пазар, Халкидики означи растеж от 10% тази година в авио пристигания от Германия и Англия, до момента в който идващите от балканските страни по суша са на трето място.

През месец Юни, съгласно хотелиерите, заетостта на легловата база е била 75 до 80%, до момента в който предходната година е била 90%, като очакванията за остатъка на сезона са да се доближи растежа от 2017 година.

От началото на годината е записана низходяща наклонност по отношение на резервациите от Русия, което се дължи на девалвацията, записана в предходния интервал, на рублата, а въпреки това – на прехода към най-евтиния пазар в Турция. В същото време се акцентира, че тази година отварянето на туристическия пазар за Египет и Тунис директно засягат Гърция, защото те също са евтини и конкурентни страни.

За доста понижаване на отдаваните чартърен квартири, приказва и Председател на Федерацията за туристическо настаняване в Халкидики Димитрис Хадалис, като уточни, че към този момент има спад от 10% на наеманите квартири.

„По отношение на резервациите за настаняване като цяло на Балканите ние сме съвсем постоянни спрямо други години, само че там, където има непредвиден спад, е от Западна Европа и, несъмнено, от Русия. Ще бъде закононарушение за туризма в случай че политическата обстановка, утежни нашите връзки и прекъсне връзките ни с Русия, тъй като съгласно наличната информация междинният съветски екскурзиант харчи от 2 до 3 пъти повече от европейския и 4-5 пъти повече от балканския екскурзиант „, споделя господин Хадалис.

По отношение на гръцките гости господин Хадалис дефинира този пазар като „мъртъв“, наблягайки, че упованията за възобновяване са единствено за августовския интервал.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР