10 загинали и 24 ранени за 24 часа и 2

...
10 загинали и 24 ранени за 24 часа и 2
Коментари Харесай

Хорът от джиесемите на мъртвите ужасил полицаите, докато търсели личните карти в рейса ковчег край Микре

10 починали и 24 ранени за 24 часа и 2 произшествия в “отсечката на смъртта”
Нова кланица в събота край с. Сопот - две коли със фамилии се удариха челно, момче на 13 година умря, майка му и братчето му ранени. Другото семейство е по-леко потърпевшо
Под потресаващия хор на звънящи джиесеми и измежду бъркотията от разпръснати движимости, ръчен багаж и документи служителите на реда трябвало да търсят персоналните карти на починалите в автобуса ковчег край ловешкото с. Микре в петък.
“Разполагахме с цялостен лист на пътувалите в буса. Но в случай че го бяхме дали на медиите, можеше в паниката да стане неточност и някой оживял да бъде разгласен за мъртъв. Представяте ли си какво щяхме да причиним на близките”, сподели пред “24 часа” окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. (Виж листата със починалите в карето.)
Черната серия в “отсечката на смъртта” по основния път София-Варна продължи с нова тежка злополука в събота.
При преден конфликт сред две коли покрай ловешкото село Сопот почина 13-годишно момче, возило се на предната седалка. 40-годишната му майка, която управлявала колата със софийска регистрация, е в тежко положение. Тя е интубирана и настанена за лекуване в интензивното поделение на ловешката болница. Другото и дете - момче на 12 година, е със строшен крайник
Семейството е от Севлиево.
Ранени са и 3-ма души от другата кола с варненска регистрация. В нея пътувало семейство от Пловдив - мъжът и дамата са потърпевши, тя е с комбинирана контузия, ранена е и едната им щерка, другата се отървала без контузии.
Инцидентът стана единствено на 10 км от зверското меле край Микре, където се сблъскаха автобус и камион в петък. При него починаха деветима души - водачът и 8 незрящи от Перник, а 19 бяха ранени. С последната жертва край Сопот убитите в този регион доближиха 10 единствено в границите на 24 часа.
Три са версиите
Все още няма пояснение какво е предиздвикало 48-годишния водач на буса от Перник да навлезе в насрещното платно за придвижване. Поведението му остава неразбираемо за спецове по пътнотранспортни катастрофи, защото той е имал дълготраен стаж. Нелогично било при мощно понижена видимост от гъстата мъгла, хлъзгава настилка, непрекъсната осова линия и няколко автомобила пред него да се предприеме изпреварване. Всичко това навежда на мисълта, че по-скоро някакъв здравословен проблем го е предиздвикал да кривне и да се забие челно в камиона.
Другата версия е, че близо 20-годишният пътнически “Мерцедес” може да е аварирал. Возилото било втора регистрация. Оцеляла пътничка пък твърди по Би Ти Ви, че водачът карал доста бързо по хлъзгавия сектор.
Едва откакто бъдат направени автотехнически експертизи ще може да се даде прецизен отговор за какво се стигна до касапницата край Микре, споделиха специалисти.Ако камионът е бил цялостен със стока, жертвите щяха да бъдат доста повече, сподели окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Тежестта на товарния автомобил е щяла безусловно да размаже всички пасажери в буса. Загиналите и ранените са потърпевши тъкмо от приплескване и камшичните удари при конфликта.
Травмите на потърпевшите - лицевочелюстни пострадвания и голям брой счупвания, приказват за евентуална липса на защитни колани, разяснява пред Би Ти Ви Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевши при произшествия.
“Една част от рейсовете не разполагат с защитни колани, а в тези, които имат, те постоянно не се употребяват. Много подценяваме коланите. И до момента в който на предните седалки на леките коли използването им е 90%, на задните неупотребата им е 80%”, сподели още той.
И двете транспортни средства имат тахошайби, по които може да се откри каква е била скоростта при момента на удара, уточни Тодоров.
Една от ранените край Микре е с действителна заплаха за живота, а двама остават в тежко положение, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.
Най-тежко потърпевшата е с политравмена фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има строшаване на черепа в мозъчната част с мозъчна травма. Оттам надолу има много съществено контузионен бял дроб. Могат да произтекат огромни проблеми”, разяснява проф. Мутафчийски.
В ловешката болница остават на лекуване 4-има души от микренската злополука и 5-имата от сопотската. Осигурени са им всички нужни грижи и консумативи.
Петима потърпевши в челния конфликт до Микре са признати за лекуване в клиниките на университетската и във военната болница в Плевен.
Трима пациенти със счупвания на таза, луксации на тазобедрени стави и голям брой фрактури са в реанимацията. Състоянието им е нормализирано, само че остава тежко, заяви пред “24 часа” Момчил Цветков, представител на плевенската университетска болница “Д-р Георги Странски”. Жена от злополуката с разместени шийни прешлени е под наблюдаване в университетската неврохирургия. Тя също е нормализирана, посочи Момчил Цветков. Засега няма риск за 43-годишния мъж, настанен във военната болница в Плевен, с външни контузии без счупвания.

ЗАГИНАЛИТЕ
1. Биляна Стратиева Иванова
2. Йовка Богданова Разсолкова
3. Веска Велинова Рангелова
4. Кирил Любенов Василев
5. Методи Кирилов Янев
6. Стоименка Йорданова Василева
7. Арсенка Асенова Андонова
8. Марио Иванов Тодоров
9. Съби Шуманов Беров
В сектора край Микре през 2013 година убитите са 16, през 2016 година - 34
Печална популярност има правата от основния път София-Варна край селата Микре, Сопот и Български извор, известна като правата на гибелта. Там има централизация на произшествия с най-вече починали.
Според шефа на полицията в Ловеч Милен Маринов секторът е сенчест, настилката износена и при рухване на температурите се получава ниско сцепление. Това била една от аргументите за концентрацията на ПТП-та на това място.
Само през предходната година починалите в Ловешко са 34. Специалисти споделят, че до момента в който не се пусне автомагистрала “Хемус”, злополуките ще продължат.
И желаеха незабавни ограничения в организацията на придвижване и надзор. Трябва да се ускори полицейското наличие и да се усъвършенства организацията на придвижването, съобщи някогашният началник на КАТ Алекси Стратиев пред Би Ти Ви. Той заяви, че в сектора край Микре през 2013 година жертвите са били 16, през 2014 - 23, 2015 - 30, 2016 – 34.
191 починали на милион има в Ловешка област, което е доста повече по отношение на София, добави Стратиев.
Според него незабавно би трябвало да се вземат ограничения – маркировка, разграничителна линия, засилено полицейско наличие. Мерките би трябвало да са в организацията на придвижването и контрола, безапелационен е някогашният шеф на КАТ. В региона имало единствено една полицейска камера и водачите карали с превишена скорост.
Точно на това място имаше полицейско наличие ден преди и в деня на злополуката. Явно това не оказа помощ. В този регион има ограничаване на скоростта от 60 км и от двете страни. Мнозина от водачите обаче си мислят, че завоят не е изострен и могат да минат с висока скорост”, сподели старши комисар Милен Маринов.
Той е безапелационен, че в случай че не се промени мисленето на водачите, и цялата полиция да изкара на пътя, злополуките ще продължат.
“Не би трябвало постоянно да търсим виновността в пътната инфраструктура. Катастрофата край Микре е на база грешката на лидера. Манталитетът би трябвало да бъде изменен, да бъдем дисциплинирани като водачи. Всеки един лидер преди всичко би трябвало да е дееспособен, а МПС-то - изправно ", разяснява парламентарният водач на ГЕРБ Цветан Цветанов.
“Към сегашния миг с неналичието на тол-системата, с невъзможността да бъде построена инфраструктура с видеонаблюдение - да може фактически да се глобяват нарушителите, ние самите би трябвало да поставим спомагателни усилия”, съобщи някогашният вътрешен министър.
Общината в Перник поема разноските за погребенията на 9-те жертви
- Страшна покруса, говореха локалните. Сред 19-те ранени е председателката
на Съюза на слепите в града Соня Захариева
“Горките хора... Господ не е бил на тяхна страна!” Така перничани разясниха в събота кървавата злополука край ловешкото село Микре, при която починаха деветима техни съграждани, а други 19 бяха ранени.
“Ей там, ей там в огромната постройка против общината се събираха. Те са незрящи хора, но доста задружни, поддържат се. Всички са били дружно на екскурзия в Дряново. Това е страшна покруса!”, изяснява разпалено жена на възраст малко над 50 година и сочи към централата на Съюза на слепите в Перник.
Местните описват, че в злощастния автобус били 22-ма слепи, техни придружители и обществени служащи към Центъра за обществена рехабилитация и интеграция. “Чухме, че измежду ранените е директорката на Съюза на слепите Соня Захариева. Била е на екскурзията с тях. Интелигентна жена, инженер по професия”, споделят перничани.
Според ръководителя на Съюза на слепите в България в тежко положение е млад мъж на име Румен, който е IT експерт на центъра за рехабилитация. Заедно с него била и жена му.
Вчера вратите на офиса на Съюза на слепите в Перник бяха заключени.
От общината в миньорския град оповестиха, че ще поемат разноските по погребенията на 9-имата починали.
Семействата им ще бъдат обезщетени с по 325 лева, прибавиха от кметството.
Градоначалникът Вяра Церовска е в непрекъсната връзка с лекуващите лекари на потърпевшите и следи какво е положението им.
“Не мога да се отърся от ужаса, който видях. Моля се за здравето на потърпевшите перничани и техните фамилии. Всичко, което е належащо за следващо лекуване, е обезпечено. Ситуацията е доста динамична и нека да няма повече жертви”, показа Церовска.
Шофьори на градския превоз в Перник си спомниха, че починалият им сътрудник е карал и по линия Перник-село Студена. “Вече да те е боязън да караш.
Даяджиите раздават безсистемно книжки на всеки.
След туй никой не следи можеш ли, не можеш ли да караш”, разяснява ядосано водач на рейс от Перник. И добави: “Не сме чули починалият Марио да е глобяван, че е возил повече пасажери, в сравнение с са местата в автобуса.”
Местните през вчерашния ден се питаха и кой е отговорен за адската злополука, ще има ли осъден. “Чакаме да завърши следствието, дано се каже кой носи отговорност за нещастието. Не бива казусът да се забрави”, сподели ресторантьор от заведение край общината в града.
Председателката на транспортния клъстер в Перник Магдалена Милтенова сподели, че не може да разяснява случая и компанията транспортьор Ви Ем, защото тече следствие. “Молим се потърпевшите да оздравеят по-бързо. Съболезнования за фамилиите на загиналите”, добави тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР