10 язовира са били ремонтирани против всички правила, действащи у

...
10 язовира са били ремонтирани против всички правила, действащи у
Коментари Харесай

По модела на “Хемус” и “Автомагистрали”: 10 язовира ремонтирани незаконно. Половин милиард го няма

10 язовира са били ремонтирани срещу всички правила, настоящи у нас. Това излиза наяве от инспекция на Министерство на вътрешните работи, която е предоставена и на прокуратурата. До този миг обаче от държавното обвиняване резервират цялостно безмълвие за скандалния метод, по който са били осъществявани ремонтните действия по времето на ГЕРБ.
Става въпрос за следните язовири – “Пазар дере ”, “Злати Войвода 3 ”, “Злати Войвода 4 ”, “Сакма дере ”, “Винарско ”, “Мънгови ливади ”, “Найден Герово ”, “Генерал Николаево 3 ”, “Ястребово ” и “Хаджимитрово ”.

Вследствие на одита излиза наяве, че с цел да се избегне процедурата за публични поръчки активността е предоставена да се реализира от Държавната консолидационна компания (ДКК). Тя на собствен ред пък дава ремонтът на дъщерното си сдружение “Монтажи ” ЕАД. Установява се, че въпросната компания няма запас както да се оправи със задачата, по този начин и да се разпростре на територията на над 40 общини, където се намират водоемите.

За задачата “Монтажи ” взема решение да наеме строителна машинизация по места. Още от тук намирисва, че в тази ситуация се е работило на правилото, на който се е строила Автомагистрала “Хемус ” и други значими обекти. Най-куриозното е, че сумите по контракти сред ДКК и “Монтажи ” са преведени на 100% предплатено. От своя страна ”Монтажи ” разпорежда на база подписани рамкови контракти осъществяването на подизпълнители. По този метод “се основава риск от порочни практики. Има също по този начин предпоставки за неефикасен надзор при практикуване правата на страната в ръководството на двете сдружения ”, установи вътрешен одит към Министерство на стопанската система през юли 2021 година

И друга инспекция е установено, че се залагат цени на ремонтите на доста по-ранен стадий преди проектирането, което също се счита за голям проблем.

“Строителните компании се финансират с предплатено планувани средства, без съществуване на активност. Договорите за проучване и планиране са подписани след договорите за строително-монтажни работи или на същия ден, като по този метод още веднъж се залагат несъответстващи цени за поправки ”, безапелационни са проверяващите от икономическото министерство.

В различен одитен отчет пък още веднъж от средата на 2021 година се постанова следният извод:

“Половин милиард обществен запас от централния бюджет са предоставени за ремонт и реорганизация на язовири, язовирни стени и уреди на ДКК. Възлагайки осъществяването на дъщерното си сдружение “Монтажи ”, контролът върху обществените средства се изгубва. Така опцията за обществен надзор върху тези средства престава да съществува ”.

Инспекторите недоумяват за какво ДКК въобще дава активността на комерсиалното сдружение.

“Ако претекстът за това управническо решение е бил, че ДКК единствено по себе си и посредством дъщерните си сдружения има експертност и запас да извърши въпросните действия, се открива, че това не е по този начин. Доказателство е големият брой контракти на “Монтажи ” с подизпълнители за строителство, планиране и наем на техника. Това решение поражда подозрения за целеустремено отбягване на нормите за публични поръчки и процедурите по надзор на обществените средства ”.

Общините поетапно са изпратили спомагателна информация за въпросните поправки. Всички звучат по един и същи метод – че те са направени без утвърдени капиталови планове и без издадени позволения за градеж.

Данните, до които Министерство на вътрешните работи е достигнало, само че прокуратурата мълчи слагат на дневен ред още веднъж въпросът дали държавното обвиняване не е разпънало чадър над съмнителни действия, осъществявани по времето на ГЕРБ и за които са плащани големи държавни средства. ФрогНюз ще продължи да следи тематиката и ще ви осведоми за държанието на прокуратурата.

По случая са работили освен Министерство на вътрешните работи, само че и ДНСК, Министерство на стопанската система, АДФИ и общините.

frognews.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР