10 съдии спечелиха дело на първа инстанция срещу председателя на

...
10 съдии спечелиха дело на първа инстанция срещу председателя на
Коментари Харесай

10 съдии спечелиха дело срещу шефа си - не им дал коледни премии

10 съдии завоюваха дело на първа инстанция против ръководителя на Софийския областен съд за това, че не им е изплатил спомагателните трудови хонорари предходната година, тъй като имат висящи дисциплинарни производства, заяви lex.bg.

Административният съд София-град (АССГ) е отменил заповедта на шефа на СРС, с която магистратите Александър Е. Ангелов, Иванка Болгурова, Иванка Митева, Мирослав Петров, Емилиан Лаков, Методи Лалов, Полина Хаджимаринска, Атанас Додов, Филип Савов и Любка Голакова са лишени от коледни награди.

В края на 2017 година Висшият правосъден съвет взе решение да отпусне в допълнение трудово заплащане на всеки в размер на 43.57% от главното му заплащане.

Въз основа на това решение ръководителят на СРС Александър В. Ангелов издал заповед за погашение на спомагателните трудови хонорари, като показал такива да не бъдат изплащани на осъдените съдии и на тези, против които има формирани и към момента неприключили дисциплинарни производства. В тази част заповедта на Ангелов се базира на текст от разпоредбите за заплащане на награди, признати от Висш съдебен съвет през 2011 година

Десетимата съдии, които имат висящи дисциплинарни производства, обаче отнасят проблема пред административния съд. В жалбата си те настояват, че наредбата на разпоредбите е незаконосъобразна и опонира на правилото, че никой не може да бъде наказван, преди да му бъде наложено наказване по съответния ред. Казват, че по този начин те са приравнени с тези свои сътрудници, които към този момент имат наказване, а това значи, че магистратите, на които още не е наложено дисциплинарно наказване, към този момент търпят неподходящи последствия, които би следвало да се свързват единствено с наложено наказване. Освен това акцентират, че са третирани като осъдени, без да им е наложено такова, т.е. нарушен е главен юридически принцип, че без съответно извършено и завършило произвеждане не е допустимо да бъде наложено наказване.

В решението си арбитър Антоанета Аргирова от АССГ на първо време се стопира на обстоятелството, че заповедта на ръководителя на СРС не е стимулирана. Премията е част от заплатата, аргументира се арбитър Аргирова.

Нататък тя акцентира, че образуването на дисциплинарно произвеждане против магистрати към момента не значи, че то ще завърши с наказване. "До влизане в действие на решението за налагане на дисциплинарното наказване те се смятат за почтени в осъществяването на дисциплинарно нарушаване и не може да се твърди, че те са в идентично състояние с лицата, на които към този момент е наложено дисциплинарно наказване с влезнал в действие акт ", написа в правосъдното решение.

"Добросъвестността при реализиране на трудовите права и отговорности се допуска до определяне на противното ", написа арбитър Аргирова.

Според нея е възможно да се вкара нормативно изискването магистрат, който бъде дефинитивно осъден, да върне полученото в допълнение заплащане за съответната година. "Но е неприемливо санкционно ограничение на имуществени права авансово, на съображение подзаконова норма, заради формирано дисциплинарно произвеждане ".

Решението на Аргирова може да бъде атакувано пред Върховния административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР