10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта

...
10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта
Коментари Харесай

10 компании се интересуват от АЕЦ Белене, но по различен начин

10 са заявките, подадени от кандидат-инвеститори за присъединяване в плана АЕЦ “Белене ”. Това заяви “24 часа ” като се базира на няколко самостоятелни източника. Кои са фирмите, ще заяви през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова дружно с шефа на БЕХ Жаклен Коев и новия началник на НЕК Иван Йончев.
Досега публично интереса си са оповестили от държавната съветска корпорация " Росатом ", която категорично го разгласи
До петък са подадени 5 заявки. Освен “Росатом ” това направиха и Корейската хидро- и нуклеарна корпорация, General Electric и Framatom, като последните две се броят най-много за стратегически снабдители на съоръжение, които ще финансират присъединяване си, а и ще си връщат парите разсрочено. Така че в края на предходната седмица двама от тримата известни до момента стратегически кандидат-инвеститори бяха подали заявки - “Росатом ” и корейската компания. Очакваше се Китайската национална нуклеарна корпорация да подаде документи в понеделник. Допуска се, че са го създали, защото наблюдателни жители са видели китайци пред Националната електрическа компания. По-късно осведомени обявиха, че CNNC са внесли заявката си в 14,50 часа в понеделник.
Процедурата с изключение на за избор на стратегически вложител е и за миноритарни акционери, както и за претенденти да изкупуват тока от централата. Така че с изключение на тримата огромни, General Electric, и Framatom, има и български компании, претенденти за миноритарни дялове, както и за изкупуване на електрическата енергия от централата.
След 19 август има три месеца период, в който да се прави къса листа от страната. Следващата стъпка е изпращане на предложения към фирмите в нея за подаване на обвързващи предложения. След класирането на обвързващите предложения и избор на вложител или вложители ще бъде подписано съглашение за придобиване на акции и съглашение сред акционерите. Прогнозният период за привършване на процедурата е 12 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР