10 полицаи са ранени при днешните сблъсъци пред гръцкия парламент

...
10 полицаи са ранени при днешните сблъсъци пред гръцкия парламент
Коментари Харесай

Хиляди на гневен протест в Атина: Македония е Гърция

10 служители на реда са ранени при днешните конфликти пред гръцкия парламент по време на митинга против Договора от Преспа, оповестяват гръцки медии, представени от БГНЕС.

Група маскирани лица, евентуално членове на крайнодесни групи се пробваха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войник на площад „ Синтагма “ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха багра, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, с цел да ги разпилян.

Според публични данни на полицията в центъра на Атина стачкуват не повече от 60 000 души. Организаторите на митинга обаче настояват, че цифрата е най-малко 10 пъти по-висока. За съпоставяне предишния февруари преди подписването на договорката на площад „ Синтагма “ излязоха към 140 000 души.

Стотици хиляди гърци, развяващи националния байрак, извършиха площад „ Синтагма “ и близките улици в самото сърце на гръцката столица в символ на митинг против ратификацията на подписания през предходната година Договор от Преспа, с който беше комплициран завършек на траялия 27 години спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Демонстрацията под надпис „ Македония е Гърция “ стартира спокойно. Хората скандираха обидни лозунги против премиера Алексис Ципрас, който се чака на вота идната седмица да събере нужните му 151 гласа за окончателното утвърждение на съглашението. На плакати, развявани от протестиращите се четеше „ Македония е гръцка “, „ Референдум в този момент “ и се чуваха викания „ Този контракт е изменничество “. Демонстрантите са пристигнали за митинга с 326 рейса от цялата страна. Според уредниците на демонстрацията обаче рейсовете са били 3000. В северната част на Гърция фермери краткотрайно блокираха с тракторите си главната автомагистрала, водеща към Скопие, в символ на взаимност с стачкуващите в Атина. Пътят сега още веднъж е отворен за придвижване.

За защитата и сигурността на митинга управляващите в гръцката столица изпратиха спомагателни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за придвижване на коли. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за инспекция на стачкуващите. Местните управляващи оповестиха, че има съществени нарушавания в публичния превоз поради митингите.

Премиерът Ципрас упрекна „ екстремистки детайли и членове на крайнодясната партия „ Златна зора “ за конфликтите по време на митинга против Договора от Преспа. Това се показва в изказване на офиса на гръцкия министър председател.

„ В нашата народна власт, свободното изложение на жителите е неотменно право, даже за тези, които желаят да анулират демокрацията. Наш дълг и неотменно обвързване, за тези от нас, които имат вяра в демокрацията, е да не позволим това да се случи. Нека ги изолираме и заклеймим “, се показва в изказването.

От полицията също разгласиха официално съобщение, в което показват, че техните сили са били атакувани от „ проведени групи лица с особена свирепост, които са употребявали камъни, стоманени пръти, дървени бухалки, запалителни бомби и полицията е работила според оперативния си проект и заповеди и е посочила професионализъм и възпиране към принуждение, като е употребила подобаващи способи за отбиване на нападенията “.

От своя страна главната опозиционна партия „ Нова народна власт “ хвърли виновността за конфликтите по време на митинга в Атина против Договора от Преспа върху държавното управление и изиска оставката на министрите, които дават отговор за силите за сигурност, оповестява в. „ Катимерини “.

„ Кабинетът на господин Ципрас сподели най-тъмната си и властническа страна. Паникьосано от гнева на гръцкия народ и без сериозна причина то обгази със съществено количество химически субстанции стотиците хиляди хора, събрали се от цяла Гърция, с цел да стачкуват спокойно против нездравословното съглашение от Преспа.Министрите Папакоста и Геровасили би трябвало да се засрамят от себе си и да подадат оставки неотложно “, се показва в изказването на партията на Кириакос Мицотакис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР