10 пъти са намалели животните у нас за 30 години,

...
10 пъти са намалели животните у нас за 30 години,
Коментари Харесай

Шефът на овцевъдите: Чумата може да се спре само с евтаназия, но трябва да се обясни

10 пъти са намалели животните у нас за 30 години, споделя в изявление пред " Монитор " ръководителят на Националната овцевъдна асоциация.
- Г-н Караколев, единствена допустима мярка ли е евтаназията при сегашната обстановка с чумата при животните?
- Ако констатациите на БАБХ са такива, каквито бяха оповестени, то в действителност умъртвяването на животните е най-бързата и сигурна мярка, която би запазила поголовието в страната от разпространяване на заболяването. Друг е въпросът дали в действителност има такива позитивни проби. Поне по този начин ни беше обявено.
- Според ведомството има позитивни проби, потвърдени в лаборатория във Франция.
- Точно по този начин. Пробите се изпращат наложително в референтна лаборатория във Франция. Тоест при по този начин стечените условия това е най-бързият и съответен метод при остри болести, водещи до висока смъртност.
- Много хора обаче обявиха, че е можело да се вкара карантина. Но доколкото знам, тази мярка не се употребява в нито една страна в Европейски Съюз, по този начин ли е?
- Така е. Представете си какво се случва при въведена карантина. Заявява се на фермерите, че не трябва да извеждат овцете си на открито най-малко един месец. Но болестта се разнася, тъй като вървиш при животните и надлежно разнасяш фекалии. И когато излизаш да речем до центъра на обитаемото място, болестта се популяризира. Другата заплаха в такава обстановка е нерегламентираното изнасяне на животни. По този метод може да продадете на някой животните си.
- Дори към този момент се появи информация, че има такива случаи.
- Не мога да кажа дали това е правилно, има си контролни органи, които да наблюдават придвижването на животните, изключително в регионите с забрана. Но като организация за нас протичащото се значи, че няма политика на министерството. Това не е първо заболяване в тези райони, а 4-5 за последните осем години. Няма политика в бранша. Вече толкоз години никой не си направи труда да се създаде разпоредба по какъв начин тъкмо се отглеждат животни в тези рискови региони.
- Няма ваксина за самото заболяване, нали по този начин?
- Има ваксина, само че тя е неразрешена за използване на територията на Европейския съюз. Ако пък инцидентно се пристъпи към имунизиране, това значи автоматизирано възбрана за съответните райони от 2-5 години за експорт на месо и мляко.
- Кога съгласно вас е трябвало да се вземат ограничения?
- Трябваше още след излизане на резултатите от пробите да се сътвори щаб. В него пък съгласно нас би трябвало да бъдат включени и психолози, специалисти на министерството на земеделието и едвам тогава лекари. Не биваше незабавно да се изпращат служители на реда и лекари при хората. Трябваше да им се изясни обстановката. Хората са разбрани, в случай че им беше обяснено, че болестта е рисково, нямаше да се нагнети такова напрежение.
- Но нали виждате, че тези хора нямат различен занаят и за тях животните са като дечица, по тази причина ги бранят с цената на всичко.
- Бранят ги, тъй като нямат религия в институциите. Бяха ги прежалили, само че държат да бъдат обезщетени заслужено. Аз приказвах с тях и по тази причина ви споделям, че хората щяха да схванат обстановката, в случай че някой им беше обяснил по какъв начин стоят нещата.
- Какво споделиха те?
- Хората споделиха, че схващат обстановката, само че желаят най-малко да бъдат обезщетени заслужено. В началото се говореше за 150 лв. обезщетение за овца, по-късно усилиха сумата на 190 лв.. Ние обаче държим сумата да е по-висока, тъй като когато на фермерите им се наложи да си купуват нови животни, те няма да го създадат от прилежащото село, а ще обикалят цялата страна. Това са стада на по 7-8 години и са единственият занаят на хората. Ако обезщетят хората единствено с по 190 лв., тези пари няма да са им задоволителни. Има вторични разноски, които остават за сметка на стопаните. Затова е нужна интервенция на страната и дейностите не трябва да се състоят в това да избием през днешния ден животните, а пък по-късно да мислим какво ще вършим. Трябваше да се подхващат ограничения още след първата зараза от шап, да има специфични правила за развъждане на животните, заделен бюджет, от който да се заплаща на фермерите. Това са превантивни ограничения. А в този момент създадохме стресови обстановки за хората.
- Какво тогава би трябвало да се направи оттук нататък и какви би трябвало да са компенсациите?
- В никакъв случай да не са по-малко от 200 лв. за овца. Отделно да се дадат на хората по 40-50 лв. за пропуснати изгоди. Отделно да се заплаща за коч и умъртвени агнета. Знаете, че в такава обстановка се изтребват всички животни.
- Какви могат да бъдат загубите за сектора от тук насетне за страната?
- Ако не се наложи карантина и инспекторите на Европейска комисия са задоволени от подхванатите дейности, ще се завърши с подхванатите до момента ограничения. Надявам се да не се постанова карантина за цялата страна и колкото и да са крайни дейностите на БАБХ, да удовлетворят упованията на инспекторите.
- С какви проблеми се сблъсквате в сектора?
- Най-вече че липсва политика за развиването на бранша. Работим на пожар. Ще го изгасим, само че по-късно проблемите още веднъж ще се появят. Затова е нужна тактика. Става дума за проблеми, трупани с години.
- С какъв брой е намалял броят на овцете?
- Ако вземете интервала от 1985 година насам, отчитаме спад в броя на животните с 9 милиона. Става дума за понижение от 10 пъти. Броят на овцете у нас е бил 11 милиона. Имайте поради, че подобен спад има за целия Европейски съюз.
- Как си го обяснявате?
- С липса на политика. Затова браншът остава в безтегловност.
- Какво се изнася на открито?
- Изнася се малко агнешко месо, главно около католическия Великден и Коледа. Най-вече за Италия, Хърватска и Гърция. Млечни артикули и сирене се изнасяха за Щатите, Германия и Ливан, само че в този момент има фрапантен спад. Причината е, че към този момент в сирената се влагат какви ли не примеси. А хората там са привикнали на качествено сирене, имат опция да си купуват същински артикули и отхвърлят да употребяват имитиращи. Затова и износът понижа. В същото време тук в страната пък не вършим нищо по въпроса да засилим потреблението на тези артикули.
- Знаете, че овчето мляко не се употребява толкоз необятно у нас.
- Така е, тъй като през годините не се популяризира. Никой не изяснява и на младежите, че тези артикули са обичайни и са същински.
- Преди време инициирахте акция хотелиери да разпространяват потреблението на овче сирене, какво се случи?
- Така е. И освен това. Искахме фермерите да се групират по райони и дружно да преработват млякото си. Но не срещаме подпомагане от страна на страната.
- Къде е сивата стопанска система като проблем?
- Проблем е в действителност, тъй като я има.
- Знам, че по Великден се оплаквахте, че агнета от Румъния подбиват пазара ви. Как може да се справите с това?
- Така е, само че ние не можем да ограничим вноса на румънски агнета, тъй като сме обединен пазар. Така те излизат на пазара ни като български. Потребителите виждат щемпел BG и считат, че купуват животни родно произвеждане, а не е по този начин.
- Как може да се реши този проблем?
- С смяна на нормативната уредба. Трябва да се вкара в допълнение означение, което да подсказва на клиента, че става дума за агне с генезис България, а не заклано у нас.
- Преди време заявихте, че би трябвало да употребяваме опита на Гърция, за какво?
- Там употребяват разнообразни цветове съгласно произхода и хората се ориентират какво купуват. А и агнешкото месо за Европейски Съюз е дефицитна стока. Това също би трябвало да се регистрира.
- Има и различен проблем - че българинът не може да си разреши постоянно да си купува агнешко, тъй като е по-скъпо. Знаете и че изключително по празници цената се завишава.
- Става дума за комплекс от проблеми. Ако имаше развита мрежа и фермерски сдружения, можеше да зареждат на доста по-ниски цени пазара ни. Трябва да се съкратят доставките.
- В кои страни има най-добре развито овцевъдство?
- Млечното овцевъдство е развито най-добре в Испания, Франция и Италия. Месодайното е най-силно във Англия и Турция.
- Смятате ли, че ситуацията в този момент ще се успокои?
- Нужни са съответни ограничения. Проблемите остават и до момента в който няма смяна, няма да отменим стачните си дейности.

Визитка:
Председател е на Националната овцевъдна асоциация към този момент четвърти мандат
Бил е притежател на плантация за овцевъдство
В момента учи „ Аграрна стопанска система “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР