10% от лекциите във вузовете също ще се водят от

...
10% от лекциите във вузовете също ще се водят от
Коментари Харесай

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Бизнесът влиза в класните стаи

10% от лекциите във вузовете също ще се водят от хора от компаниите

Бизнесът влиза в класните стаи, с цел да преподава на учениците на практика познания и умения. Например в часа по физика, до момента в който децата учат какво е това ток, ще има опция електроинженер да им изясни по какъв начин еленергията се създава и употребява. Срещата с човек от действителния бизнес може да повлияе и за избора на бъдеща специалност, изясни зам.министърът на образованието Таня Михайлова по време на полемиката " Да! На българското автомобилостроене ", проведена от " Стандарт ", АИКБ и Аутомотив клъстер България.

Михайлова заяви, че 10 263 възпитаници от 9 до 12 клас сега учат автомобилостроене. " Ако всички от тях се осъществят по специалността си, няма да е проблем да се изпълнят свободните работни места в българската стопанска система ", добави тя.

" Работим и с бизнеса, и с висшите учебни заведения да се случи по този начин, че децата да се осъществят или по специалността, или да влизат във вузове, в които са признати най-малко по сродна компетентност ", добави Михайлова.

В сряда Министерският съвет е приел лист на предпазените специалности, както и на такива, в които ще има предстоящ дефицит на фрагменти. Това значи, че даже и единствено 8 деца ще могат да образуват паралелка. В листата са специалности като машиностроене, електроника, енергетика и превоз. Специалностите са общо 55 в 12 професионални посоки. Михайлова заяви също, че във Видин е била открита нова професионална паралелка, свръзана с автомобилостроенето, въз основата на претенции от бизнеса.

Председателят на комисията по обучение в Народното събрание Милена Дамянова пък добави, че в петък тя и нейни сътрудници са внесли промени в Закона за висшето обучение, които разрешават на бизнеса да влезе в университетите. Както да преподава, по този начин и да акредитира обособени професионални посоки. Хора от компаниите ще могат да вземат участие и в комисиите, които изготвят новите образователни стратегии, добави тя.

Законът за висшето обучение няма да докара качествени младежи в нашите ВУЗ, разяснява шефът на АИКБ Васил Велев. Работодателите ще внесат предложение за контролиране на проект приема и финансови тласъци, с цел да останат младежите у нас. " Важно е да се увеличи качеството на образованието за сметка на количеството висшисти ", акцентира Велев.

Ректор: Студентите не
желаят контракти с компаниите

Действащите сега инженери са на по 50-60 години, съобщи ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов. Той уточни, че в случай че се закрият настоящите сега колежи и полупрофесионални образователни заведения и останат единствено чистите университети, които носят отговорност за знанията, които дават, казусът ще се реши.

" Студентите не желаят контракти с бизнеса, тъй като това значи да се обвържат по-късно с съответна работна заплата, която може и да е по-ниска. А те желаят да са свободни ", уточни ректорът. В същото време обаче акцентира, че всички студенти в неговия университет още от втори курс към този момент са " раздадени " на компаниите. Проф. Иларионов акцентира също, че заплащането във вузовете сега е съизмеримо с това в гимназиите.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР