10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки

...
10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки
Коментари Харесай

Едно от десет деца изпива по пет енергийни напитки седмично

10% от българските деца пият най-малко по пет енергийни питиета седмично. Данните са от последното национално изследване. У нас няма закон, който да не разрешава продажбата на егергийни питиета на деца. Според специалисти, младежите не осъзнават вредите от честата им консумация.


Ако изпиете това, ще се чувствате освежени и окрилени. Или най-малко по този начин ни дават обещание водещи марки за енергийни питиета. На първо четене звучи добре. Смущаващото се крие в етикета - високо наличие на кофеин, таурин и захар. И в случай че за възрастни използването им е позволена, то за децата и учениците, които постоянно протягат ръка към тези питиета, има съществени здравни опасности, уверени са експертите.
проф.Стефка Петрова - специалист по хранене и диететика: Консумацията на енергийни питиета, когато е по-честа, изрично води до по-голяма нервност, до тревога, до сърцетуптене. И в действителност най-сериозните проблеми се откриват, когато енергийните питиета се употребяват дружно с алкохолни питиета. Много по-дълго влияе алкохолът и в доста по-голяма степен.
11-годишната Рая по наша молба за първи път купува енергийна напитка. Продажбата им на деца и младежи е изцяло законна, макар здравните опасности. И до момента в който Рая до през днешния ден не знаеше по какъв начин наподобяват тези питиета, доста нейни другари постоянно си купуват.
Рая - ученичка: Имам другари, които си купуват такива енергийни питиета. Някои се крият от родителите си и не споделят на никого, че са го правили.
Майката на Рая е доброволец във Фондация " За храната ". Смята, че и търговците би трябвало да демонстрират съвест в продажбата на такива питиета на деца.
Мила Иванова - Фондация " За храната ": Ако разгледаме единствено какво написа на етикета, съгласно мен информацията даже е леко подвеждаща, тъй като е написано, че 32 мг на 100 мл кофеин, а в действителност това е кен от 250 мл. И таурин - това са субстанции, които граничат до психотропни субстанции в тази централизация в този кен, продавайки го на малолетно дете.проф.Стефка Петрова - специалист по хранене и диететика: Енергийните питиета не са познати измежду младежите като рискови питиета. Много дребна част от тях знаят, че злоупотребата с тези питиета може да докара до съществени здравни проблеми.
В няколко медии се появи информация, че здравното министерство обмисля надзор върху продажбата на енергийни питиета на деца. От ведомството обаче не откликнаха на молбата ни за писмен отговор дали в реалност се възнамеряват такива ограничения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР