10 невероятни факти за Александър Велики – Александър III Македонски,

...
10 невероятни факти за Александър Велики – Александър III Македонски,
Коментари Харесай

10 невероятни факти за Александър Велики – Топ 10 класация

10 невероятни обстоятелства за Александър Велики – Александър III Македонски, по-известен като Александър Велики , не е получил прякора си без причина. Той превзема познатия свят в една отминала ера.

Дори хиляди години след гибелта му, Александър Велики към момента е обаятелен за нас. И не е чудно, когато разберете какъв брой необикновен в действителност е бил животът му. Да забележим тези 10 невероятни обстоятелства за Александър Велики :

10. Клит Черния му избавя живота при река Граникус …

Казват, че никой човек не е остров и Александър не е бил изключение. Въпреки всичките си невероятни подвизи, той е имал войска и доста доверени съветници зад тила си. Една фигура, която постоянно се появява в приказките за неговите триумфи, е човек, прочут като Клит Черния .

Клит е бил офицер в македонската войска и е индиректно виновен за огромна част от триумфа на Александър , тъй като, в случай че не е бил Клит , Александър Македонски е щял да почине през 334 година прочие н. е.

Това е станало в борбата при Граник, когато Александър се изправя на квадрат против двойка персийски воини. Докато вниманието на Александър е било върху единия, другият се е канил да го удари откъм гърба с чук. Докато е вдигал ръката си, евентуално с цел да смаже главата на Александър, Клит Черния се нахвърля и смазва ръката му с чук. Така той избавя живота на Александър Македонски .

9. … и по-късно Александър го убива с копие

Бихте си помислили, че приближен другар, който безусловно ви избавя живота в борба, би бил индивидът, с който бихте отишли ​​до края на Земята. За страдание на Клит Черния , другарството му с Александър Македонски е било кратковременно. Шест години откакто той избавя живота му в борбата при Граник, Александър Македонски и хората му вършат прием в Маркандас. Тук Клит издава заповед от Александър .

Говори се, че Александър заповядва на Клит да командва войска наемници и да се насочи към Азия. Клит стартира да приказва намерено за това по какъв начин бащата на Александър е бил по-велик цар от самия Александър . А последният не е бил от хората, които елементарно одобряват рецензиите. Спорът ескалира и Александър Македонски сграбчва копие и го хвърля, убивайки го съвсем мигновено.

8. Никой не знае по какъв начин е починал

Александър Велики се счита за една от най-великите исторически фигури за всички времена. Списание Time го слага като номер девет в листата им с най-значимите фигури в историята. За човек от толкоз огромно значение, който е превзел огромна част от познатия свят, той ще почине и никой даже не може да ни каже по какъв начин.

Описанията демонстрират, че Александър се е разболял, когато е бил единствено на 32 години. В продължение на 12 дни той явно е бил в мъка, преди гибелта най-сетне да го вземе. И тогава, в случай че би трябвало да се има вяра на отчетите, минават шест дни, преди той даже да стартира да се разлага. Тази част може да е пресилена, само че в никакъв случай няма да разберем сигурно. Вярата, че той по някакъв метод е освен това от естествен човек, се поддържа от този явен факт.

Каквото и да е умъртвило Александър Македонски , то това е обект на диспути от години и евентуално ще бъде невероятно да се разбере. Предполага се, че всичко, от малария, до коремен тиф, даже ликвидиране от противник, може да го е предизвикало. Поне една доктрина допуска, че повода Александър да не е проявявал признаци на разложение толкоз дълго е, че той даже още не е бил мъртъв. Може да е страдал от синдрома на Гилен-Баре.

7. Той е бил обучаван от Аристотел

В допълнение към умеенето си в борбата, Александър Македонски е бил и изтъкнат интелектуалец. Що се отнася до историческите учители, евентуално един от най-хубавите, е бил великият мъдрец Аристотел.

В продължение на седем години Аристотел учи Александър , до момента в който по-младият мъж не е подготвен да се издигне за цар. Говори се, че даже откакто Аристотел напуща страната на Александър , двамата остават свързани посредством писма. Влиянието на Аристотел е било на всички места в огромна част от метода, по който Александър е водил своите каузи. От неговия жанр на дипломатически спор до обстоятелството, че постоянно може да бъде открит с книга в ръка, всичко това се приписва на ученията на Аристотел .

6. Конят на Александър Македонски е бил толкоз прочут, колкото и него

Историята изобилства от известни помощници, от Батман и Робин до Дон Кихот и Санчо Панса. Александър Велики съвсем постоянно е бил с един асистент при всичките му триумфи, само че това не е било човек. Това е бил неговият приближен кон Буцефал .

Александър обичал този кон повече, в сравнение с множеството хора ще обичат всеки другар или брачен партньор. Жребец от Тесалия в Гърция, твърди се, че Буцефал е бил много голям, когато Александър го е разкрил за първи път. Всъщност името Bucephalus значи ‘волска глава’ като отпратка към това какъв брой огромен е бил този кон.

Когато е бил на 12 години, младият лидер е видял този кон и незабавно го е поискал. Баща му не желал да заплати голямата сума, поискана от животновъда, тъй като конят изглеждал див и се считал за неумирим. Александър се обзаложил с татко си, че самичък ще заплати коня, в случай че не може да го укроти, само че в случай че може, татко му ще го заплати. Очевидно Александър Велики печели този залог и жребецът става негов сателит до 326 година прочие н. е., когато пада в борбата при Хидасп на близо 30-годишна възраст.

5. Той е миришел ужасно

За един човек, прочут като майсторски стратег, невиждан последовател, интелектуалец и фен на равните благоприятни условия, от всички любопитни неща, написани за Александър Велики , малко са толкоз необикновени, колкото историите за неговата хигиена.

Плутарх написа за Александър , че „ доста приятна миризма издиша от кожата му и че имаше мирис към устата му и цялата му плът “. През 16-ти век Мишел дьо Монтен написа, че “ Александър има сладка миризма ” … каквото и да значи това.

И двете неща са написани години след гибелта му и няма модерни разкази за възхитителните миризми на Александър . Може просто да е част от легендата, а може и в действителност да е било по този начин.

4. Александър македонски е провел съревнование за пиянство и всички са починали

Историята е цялостна с епични пиячи, както и с епични неточности, породени от епични пиячи. Александър Велики е бил прочут с това, че е поглъщал алкохола нееднократно, само че може би това е най-лошата неточност в пиенето.

В Македония са пили виното по същия метод, както в Гърция. Докато гърците разреждали виното си с вода – тъй като това се е считало за култивирано нещо – македонците просто отварят меховата кожа и я изпиват неразредена.

През 324 година Александър научава, че един от съветниците му на име Каланус е болен и се чака скоро да почине. В негова чест Александър взема решение да направи ужасно празненство, в това число провеждането на съревнование за пиянство. Така 41 мъже се включват в надпреварата, а премията е била един гений злато – което в модерни пари е към 1,4 милиона $. Не е неприятно за пиянство на вино. Или най-малко това евентуално си мислят всички.

Състезателите не престават да пият неразреденото вино по македонския метод. Непривикнали към алкохола, изключително толкоз доста алкохол, доста от тях се разболяват много бързо. Победителят бил един от бойците на Александър Велики , който съумял да изпие към 15 литра. Като цяло, 35 от състезателите умират на място, а след няколко дни и останалите … в това число спечелилия.

Продължаваме с челната тройка на 10 невероятни обстоятелства за Александър Велики:

3. Той е бил прочут с това, че е мислил ексцентрично

Една от най-известните приказки на Александър Велики е неговото превъзмогване на Гордиевия възел . Гордиевият възел е термин, който съществува и до през днешния ден, с цел да опише пъзел, който е толкоз комплициран, че е невероятно да се разплете.

Легендата споделя, че името на възела идва от Гордиум, в днешна Турция. Имало възел, завързан от въже, прикован към входа на града. Бил е там от епохи и никой в никакъв случай не успявал да го развърже. Легендата споделя, че в случай че някой човек в миналото измисли по какъв начин да го разнищи, той ще стане държател на цяла Азия. Считайте го за малко по-малко известна версия на „ Мечът в камъка “.

След като дошъл в Гордиум, Александър видял възела и опитал. Той се провалил, както всички останали. Може би демонстрирайки по какъв начин е станало по този начин, че той е толкоз сполучлив във всичките си акции, той не разрешава на един несполучлив опит да го спре. Вместо това вади меча си и разрязва възела на две, решавайки казуса и показвайки, че има повече от един метод да постигнете задачите си.

2. Тялото на Александър Македонски е било непокътнато в мед

Съвременните погребални ритуали са много лимитирани. Имате алтернатива да погребете или кремирате вашите близки. Нещата в древността са били малко по-различни. Например Александър Велики в последна сметка е бил непокътнат в пчелен мед .

Въпреки че бил заровен в саркофаг, той бил цялостен с мед като способ за опазване на тялото му след гибелта. Медът има антибактериални свойства с високо наличие на киселина, което се счита, че го прави допустима среда за консервиране и мумифициране. Очевидно не доста хора изследват това, само че по това време това е било необичайност.

Интересното е, че тела, които са били подложени на тази процедура в предишното, са били открити от археолозите и въпреки че медът липсва, върху тях има залепени пчелни крачета и доста пъстър прашец.

1. Александър Македонски основава към 20 града

Когато не е бил ангажиран с пиянство или ликвидиране на близки другари, Александър Велики е бил ангажиран със завземане. Далеч и необятно той завладява градовете и ги направи свои. За положително или неприятно, той поставя основите на това, което всъщност било новия свят, и това, което имаме през днешния ден. Резултатът е десетки градове, наименовани в негова чест.

Преди да почине, Александър Македонски е основал не по-малко от 20 града и от този момент доста други са наречени за негово име. Най-забележителният град, който той основава, е Александрия в Египет. Други включват разнообразни градове в Афганистан, Пакистан, Ливан, Ирак, Турция и други Има даже град в Пакистан, кръстен на коня му, Буцефал.

Така приключва днешната ни ранглиста за 10 невероятни обстоятелства за Александър Велики.

Научете кои са най-великите империи в света по повърхност


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР