10 млр. лева дефицит за две години е нещо, което

...
10 млр. лева дефицит за две години е нещо, което
Коментари Харесай

Икономисти: Бюджет 2021 е различен заради COVID-19

10 млр. лв. недостиг за две години е нещо, което не се е случвало. Но то е предизвикано от рецесията. Бюджетът е друг поради коронавирус рецесията.Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия икономистът Петър Ганев във връзка Бюджет 2021.

Проф. Гарабед Минасян, икономист, съобщи, че при такава обстановка не е елементарно да се образува бюджет, тъй като тя се трансформира бързо, което постанова и смяна в бюджета. "Политиката би трябвало да е гъвкава ", счита още той.

По думите на Ганев огромна част от разноските са записани като единични, макар че няма да са такива. В тази рубрика са включени пенсиите и детските надбавки, добави още той.

"Трябва да се съгласим, че този бюджет няма да остане по този начин за цялата годината. COVID-19 се употребява доста повече и за неща, които не са свързани. Думите са красиво подредени, а дейностите ги няма. Например се обръща огромно внимание на непознатите вложения, които е подозрително дали ще дойдат, само че не се обръща внимание на приключването на български капитали в чужбина. Няма и дума за обществените вложения, няма и задължения за тях ", съобщи проф. Минасян и добави, че точно това основава спокойна среда за бизнеса. По думите му обществените вложения са свързани с публични поръчки, а това буди подозрение за огромни корупционни практики и по тази причина държавното управление се пази от тях.



Ганев съобщи, че държавното управление е демонстрирало, че в случай че получи картбланш доста бързо може да напомпа недостиг. "От Европа няма кой да се скара за фискалната политика, тъй като държавното управление ги облича в еднократни разноски поради Коронавирус рецесията. Бюджетът е писан по този начин, че да има огромна доза ръчно ръководство. Ще влезем в година на рекордни вложения поради Плана за възобновяване на Европа ", сподели още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР