10 млн. лева са заделени в проектобюджета на Министерството на

...
10 млн. лева са заделени в проектобюджета на Министерството на
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Учителят трябва да е по-малко лектор и повече вдъхновител

10 млн. лв. са заделени в проектобюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за стимулиране на висшите учебни заведения да трансформират образователните стратегии. Това се отнася изключително за ВУЗ-овете, които имат професионални педагогичен посоки, съобщи в Пловдив просветителният министър Красимир Вълчев.

Със сигурност от тях ще има повече средства за процедура на завършващите с учителска дееспособност. По думите на просветителния министър част от парите ще отидат и за стипендии за най-добре представилите се зрелостници на държавните изпити по български език и литература и решили да продължат образованието си в сфера педагогика.

Просветният министър взе участие в конференция на тематика „ Компетентностно основано обучение и педагогиката на 21 век “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. И съобщи, че образованието на 21 век допуска смяна през образователните стратегии, през методите на преподавателите, които да предизвикат интереса на децата.

„ Учителят би трябвало да е по-малко преподавател и повече подстрекател за учениците. Креативните учители би трябвало да се подтикват “, акцентира министър Вълчев и даде образец, че ведомството му обезпечава награди за изобретателни учители. Не всички могат да бъдат отличени, само че задачата творчеството да се трансформира в просвета на преподаването.

Министър Вълчев напомни, че в идващите три години ще се заделят по 70 млн. лв. за нови детски градини и учебни заведения в страната. Ще упорства най-малко една нова гимназия да бъде построена в Пловдив. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР