10 мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени

...
10 мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени
Коментари Харесай

Ужасът в Украйна – ден пореден /обзор/

10 мирни жители бяха убити, а най-малко 46 са ранени при бомбардировки на град Николаев, заяви кметът на украинския град Олександър Сенкевич, представен от Франс прес.
При първи въздушен удар на съветската войска в ранните часове е умрял един човек и са били ранени петима, двама от които - тежко. При втори удар са починали още девет души и са били ранени 41, посочи кметът във видеопослание, допълвайки, че броят на жертвите може да нарасне. Сенкевич твърди, че съветската войска е употребила касетъчни муниции. В неделя при офанзиви на съветските сили против Николаев и град Очаков са били убити осем и ранени 34 души, заяви украинската прокуратура.
Украинското държавно управление твърди, че от началото на съветската инвазия на 24 февруари в Украйна са били убити 18 публицисти, съобщи Асошиейтед прес. Украинското министерство на културата и информацията заяви в изказване в обществените мрежи през вчерашния ден, че всеки от тези случаи, както и други закононарушения против представители на медиите, ще се проверяват. Според ведомството още 13 публицисти са били ранени, осем са били отвлечени или взети за заложници, а трима към момента са в неопределеност. Министерството означи, че обект на закононарушения са станали публицисти от 11 страни, включително - Украйна.
Ситуацията в Одеса през миналата нощ може да се каже, че беше спокойна. В неделя и понеделник обаче имаше много засилени въздушни удар. В момента руснаците бомбардират по този начин наречената сериозна инфраструктура. Ракетните удари са ориентирани към нефтопреработвателни фабрики и бази”. Това съобщи в ефира на NOVA украинецът с български корени Дмитрий Петков.
По думите му съветските сили са сменили тактиката. „ Сега следва сезонът на сеитбата, и бомбардирайки нефтените бази, те се пробват да разрушат икономиката”, уточни той.
Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че съветските сили приготвят масирана офанзива против украинските войски в тази област в Източна Украйна.
"Виждаме, че военна техника идва от разнообразни направления, че те (руснаците) докарват хора, докарват и гориво. Разбираме, че се готвят за масирана офанзива ", изясни той. Бомбардировките стават все по-интензивни, добави Гайдай.
Губернаторът прикани жителите на региона да го изоставен. "Не се колебайте, апелирам ви. Днес бяха евакуирани хиляда души. Моля ви, не чакайте къщите ви да бъдат бомбардирани ".
Украинският вицепремиер Ирина Верешчук сподели, че през вчерашния ден от обсадения пристанищен град Мариупол са били изведени 1550 цивилни. Общо 2405 души са били евакуирани по филантропичния кулоар от Мариупол до град Запорожие, като 1553-ма от тях са били от региона на пристанищния град.
На този декор съветското министерство на защитата заяви, че украинските военни минират пътища в северна и в източна посока в Харковска област, с цел да попречат на мирните поданици да стигнат до Русия, съобщи ТАСС. Агенцията се базира на началника на националния център за ръководство на защитата на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.
Междувременно не престават острите реакции по света след сигналите за военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от съветските бойци в Украйна. Още няколко европейски страни гонят съветски дипломати. От Германия би трябвало да си тръгнат 40 чиновници от задачата на Москва, а Франция гони 35.
Украинският президент Володимир Зеленски ще приказва на днешното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което ще бъде отдадено на събитията в Буча. В следващото си послание към украинския народ Зеленски сподели, че следователите ще създадат всичко допустимо, с цел да разпознават причинителите на хипотетичните зверства.
„ Засега единствено в Буча се знае, че има над 300 убити и измъчвани хора. Броят на жертвите евентуално ще бъде доста по-голям, когато се ревизира целият град. И това е единствено един град, една от многото украински общини, които съветските сили съумяха да завладяват. Сега има информация, че в Бородянка и някои други освободени украински градове броят на жертвите може да е даже доста по-голям. В доста региони на Киевска, Черниговска и Сумска област окупаторите направиха нещо, на което локалните поданици даже не бяха ставали очевидци, даже по време на нацистката окупация преди 80 години”, уточни украинският държавен глава.
Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя свика изключителна конференция, откакто ротационният ръководител на Съвета за сигурност този месец - Англия - два пъти за денонощие отхвърли съветските претенции за съвещание във връзка със събитията в украинския град Буча, съобщи ТАСС. На брифинга Небензя показа доказателства за организирането на провокации в града и разяснява желанието на Вашингтон и Лондон да предложат гласоподаване за премахване на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.
На конференцията съветските дипломати демонстрираха видеозаписи от Буча, снимани незабавно след изтеглянето на съветските войски от града - тела на починали по улиците няма. Заснетите украински военни и кметът на града са в приповдигнато въодушевление, афишират своята "победа " и не загатват никакви убийства, отбелязва ТАСС.
Небензя акцентира, че съветските военни нямат никакво отношение към зверствата над мирното население в Буча. "От самото начало беше явно, че това не е нищо повече от следващата готова провокация, целяща дискредитиране и дехуманизиране на съветските военни и оказване на политически напън върху Русия ", сподели той. Руският представител обърна внимание на обстоятелството, че четири дни откакто съветските военни са напуснали Буча, там не е имало "нито един симптом за жестокости, нито един път не е споменавано за тях ".
Съединените щати ще огласят тази седмица нови наказания против Русия поради нахлуването й в Украйна, съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, представен от Ройтерс.
Той сподели, че още наказания против съветския енергиен бранш се разискват и в диалози с европейските съдружници. Пред кореспонденти в Белият дом съветникът на американския президент уточни, че през идващите дни Съединени американски щати ще разгласят също спомагателна военна помощ за Украйна.
Русия евентуално възнамерява "да разположи десетки хиляди бойци " в Източна Украйна, пренасочвайки фокуса си към южната и източната част на страната, сподели Съливан. При сегашните условия считаме, че Русия преразглежда военните си цели, съсредоточавайки се по-скоро върху Източна и елементи от Южна Украйна, в сравнение с върху огромната част от територията, добави той.
Съливан предизвести, че идната фаза от военните дейности може да се проточи, защото съветските войски имат числено предимство над украинските.
Съветникът дефинира като трагични и шокиращи картините от град Буча, който украинските войски си върнаха след прегрупирането на съветските сили.
Президентът Джо Байдън ще упорства съветският президент Владимир Путин да си заплати за военните закононарушения, осъществени в Украйна, съобщи Съливан. Съединени американски щати ще се съветват със своите съдружници по въпроса за търсенето на отговорност, което може да стане в Международния углавен съд (МНС) или на друго място, добави той.
Западните водачи би трябвало да погледнат личната си съвест, преди да упрекват съветския президент Владимир Путин във военни закононарушения, сподели външният министър Сергей Лавров, представен от Ройтерс.
Помолен да разяснява изявлението на Байдън, Лавров сподели, че Западът би трябвало първо да огледа личните си дейности в Ирак и Либия. "Не всичко е наред със съвестта на американските политици ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР