“10 месеца промяната продължава, за съжаление - с негативни рекорди

...
“10 месеца промяната продължава, за съжаление - с негативни рекорди
Коментари Харесай

Петков да нареди на ДАНС да разбере откъде изтече договорът за азерски газ

“10 месеца смяната продължава, за жалост - с отрицателни върхове и тренд.   Промяната докара до над 9 милиарда лева разноски единствено за месец, голословни. Правителството дължи пояснение защо са разходвани тези 9 милиарда лева “. Това посочи депутатът от ГЕРБ Александър Иванов на брифинг в централата на партията.

Той още един път съобщи, че за изхарчените пари от страна на държавното управление, няма пояснение и от ГЕРБ упорстват за такова.

" Промяната докара до понижаване потреблението на фискалния запас. Аналогията можем да я създадем. Желаем отговори, продължаваме да питаме - защо в декември 2021 година употребяваните средства, са в този рекорден размер? Правителството на смяната дължи и този отговор ", продължи той.

Освен това има и връх в недостига на страната, посочи Иванов.  " Мисля, че отговорите на Василев и Петков, са нужни. Българите обедняват, бизнесите фалират и ние призоваваме за незабавни ограничения за преодоляването на галопиращата инфлация. Това не се случва с партии шах ", приключи той.

“7,9 милиарда повече събрани, държавното управление се гордее с тази цифра. Във всяка една стойност, представяна от кабинета, би трябвало да гледаме детайлите ", добави негов сътрудник. Той посочи, че цените за бизнеса, инфлацията за бизнеса, по отношение на потребителските цени, е 4 пъти по-голяма.

" Инфлацията. Забележете - месец март - 0,5%. През април бяха първите избори - 2% инфлация, незабавно имаме един скок. За да стигнем през ноември 7,3%, това са данните. Ако погледнем в магазините, можем да си създадем сметка дали е 7,3 или доста повече. Следва за първи път от Тройната коалиция, от 2008 година, двуцифрена инфлация. Дойде четворната коалиция и се върнахме към двуцифрените цифри на инфлацията “, разяснява още той.

" Шах може да играе всеки, Нова година е. Не се заяждайте с това. Днешната ни конференция беше подбудена от един разбор във в. " Сега ". Той беше стимулиран и прецизен. Като го разледахме, излязоха тези цифри. Времето на пиара от дълго време мина, дето се вика, близо година към този момент те са ръководещи. И те не могат, до момента в който бяха министри, да не са виждали тези цифри и да не са създали ограничения, с които това да се забави, както го правехме ние . 9 милиарда за декември, да не се приказва в медиите за това, да не се приказва за този рекорден разход... В същото време към 3 милиарда са по доверителни сметки. Да, ние сме го правили, слагахме по 1 милиарда за саниране, с цел да знаят дребните компании, че ще работят и другата година, с цел да си напазаруват и да им излезе по-евтино. Такава сметка беше и в строителството, с цел да могат да си купят на ниска цена метал.   Аз настоявам, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. При цените на този метал, 60% ще им е всеки контракт нагоре? Велоалея няма да създадат, чисто обектовно е. Субективно е, че ги е боязън, тъй като ще питаме за какво спряхте евтината цена и контракти? Защо го направихте? Продължаваме да сме единствени без проект за възобновяване. В тази рецесия на вас не ви прави усещане. Това са обикновени неща ", включи се по тематиката и някогашният министър председател Бойко Борисов.

" Ако ние бяхме на власт, вашите излъчвания щяха да стартират по този начин - първа вест - рекордна гибел, втора - рекордни цени на горивата, неуспех в бюджета, в проекта, нулева година за еврофондовете, няма да има еврозона и то щеше да пристигна спортът и времето. Това щяха да бъдат вашите вести, в случай че управлявахме ние. Нали приказваме за независимост на медиите и обективно отразяване? Кое от тези неща ги има във вашите вести? ", попита риторично представителите на медиите водачът на ГЕРБ.

" Предупредих пенсионерите, че тези хора ще ги излъжат. Обещаваха им 120 лева, дадоха им 60. Излъгаха ли? С тази инфлация просто ще ви ги вземат ", продължи Борисов.

" От 1 януари имаме нова цена на газа. При цена на газа в интервала януари-май към 30 лева Проблемът с това повишаване е, че то изправя всички топлофикации на газ, пред банкрут. Няма компесаторни механизми за топлофикациите и за " Булгаргаз ". Никой не мисли за тях. Само за интервала януари-март ликвидната рецесия в " Булгаргаз ", ще бъде половин милиард лв.. Най-малък е скокът при бензина - 14%. Мерки няма никакви. Вчера имаше изявление на Кирил Петков и съм си взел телефона, с цел да прочета тъкмо, че решението не е разисквано с нас. Само това изречение е скандално. Димитър Стоянов, секретарят на президента, се възмути обществено. Иван Иванов беше номиниран от " Реформаторския блок ". ГЕРБ има единствено двама от деветте членове на комисията “, взе думата Делян Добрев.

" Чувам, че Сабрутев, народен представител от смяната, готвят го до края на януари да стане началник на КЕВР. Той не може да се оправи с тази задача. Това е политическо предопределение, с цел да могат да ръководят по метода, по който желаят. Искам да попитам - кой изнесе контракта с азерите? Договорът, подписан 2013 година, осем години страната е спазвала клаузата за конфендициалност, а в този момент се размята по медиите. Другите страни не си демонстрират договорите. Не би трябвало да се разкриват детайлности, които са комерсиална загадка. Изтичането на този контракт не е детска игра. Това заплашва нашата енергийна диверсификация. Някой съзнателно ли се пробва да скапе връзките сред България и Азербайджан, с цел да бъде заместен този газ с газ на частни компании “, продължи Добрев.

" Поколения политици, от президента Първанов, през мене, до момента, са водели с азерите прагматична политика. Понеже в този момент доста бързо забравяме, помните, когато с президента Алиев, откривахме Европейските игри в Баку и то във време, когато се бойкотираха игрите. От Европейски Съюз бях единствено аз. По-късно Алиев взе решение и те дадоха пари да създадем в Търново много в археологическите разкопки и подписахме контракт, че можем и на друга точка да взимаме азерски газ, с цел да може по-бързо тя да влиза в България. Чувам, че към този момент има остро писмо, което се крие. Дали е по този начин, не мога да знам. Нали говорихме за бистрота? Бих посъветвал, министър председателят Петков да разпореди на ДАНС и да се откри от кой изтече този контракт. Той е политически, доста политици сме работили това да се случи. Изобщо не си отдавам цялата заслуга. И в случай че не се откри провинен, той изтече ден, откакто " Булгаргаз " им го съобщи на Министерски съвет. Моят прочит е, че откакто секретарят на президента реагира по този начин остро, господин Павлов, който управлява " Булгаргаз ", беше министър в държавното управление на Радев. Ударът, който се готви или готвят по " Булгаргаз " ме води на размишления, че нещо желаят да вършат с " Булгаргаз " “, разяснява Борисов.

" Няма по какъв начин стопански, финансов и енергиен министър, да не излизат тези цифри, няма по какъв начин. Юни, юли, август, септември, това не е един месец. Ти, като министър, на монитора, ти излиза всяко едно покачване. Няма по какъв начин тези хора да не са гледали телевизия или да нямат хора, които да им рапортуват какво се случва в Европа. Не може всеки ден да се изяснява за рецесията Украйна-Русия, Северен поток-2 не работи, газа в Европа отива до 1000 евро, Германия спря нуклеарни централи, с цел да те изненада КЕВР. Ако желаят да ни го припишат на нас... Иван Иванов е от " Да, България ", а " Да, България " е съдружен сътрудник. Сега към този момент, когато не са сюрпризирани, ще им кажа по какъв начин се реализира тази цена на газа. Правехме срещи с Вучич, Ердоган и Путин, след това във Вашингтон с Тръмп, след това във Варна, ще им го опиша по какъв начин става. Модела за тока ви го показахме този модел. Работодателите излязоха усмихнати от президента, само че след два часа Министерски съвет не го одобриха ", съобщи Бойко Борисов и още веднъж прикани ДАНС да открие кой е изнесъл контракта с азерите.

" Беше толкоз хубава Нова година, тиха, без пиратки, зари, тишина, празнични песни, кой да гледа Радев? Кой естествен човек ще си пусне тв приемника и ще го гледа? Никой не го интересува преди 11 години какво е било. Ние даваме графики, това са обществени информации. Ето я смяната. Това е графиката. Ето го блатото съгласно Радев, ето я светлата бъднина. В момента нашият газ, който предоговорихме с " Газпром ", е по-нисък от този в Европа ", сподели Борисов в отговор на журналистически въпрос.

Делян Добрев съобщи и предизвести, че от няколко месеца, " Булгаргаз ", е подложен под непрестанни офанзиви. " На ЕРП-тата им заплатиха 100% от разликата и споделиха, че до момента в който е мораториума, ще им покрива. А какъв брой покрива на държавния " Булгаргаз "? На него са му нужни 150 млн. на месец. Ако го оставят да банкрутира, тогава ще го внасят частните компании, ще го купуват на 200 лева и ще ни го продават на 250 лева “, изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР