10 лв. ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили,

...
10 лв. ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили,
Коментари Харесай

Електронната уикенд винетка ще е 10 лева

10 лева ще коства електронната уикенд винетка за леките коли, която ще влезе в действие от 1 януари 2019 година Това плануват оповестените за публично разискване оферти за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

Промените са свързани с влезлите в действие промени в Закона за пътищата, които плануват от 1 януари 2019 година да има още един тип винетка за леките коли, както и заплащането на обезщетителна такса от всички типове транспортни средства, които употребяват пътната мрежа без платена такса.

Електронната уикенд винетка ще важи от 12:00 ч в петък до 23:59 ч в неделя.  Очаква се уикенд винетката да бъде желана повече от седмичните и месечните винетки от водачите на леки коли, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.

В препоръчаните промени в Тарифата е посочен и размерът за обезщетителната такса, която ще се постанова на нарушителите, които не са  платили за използването на републиканската пътна мрежа. За транспортни средства над 12 тона тя ще е 175 лева, за транспортни средства сред 3,5 т и 12 тона - 125 лева, а за леките коли до 3,5 т - 70 лева

Предложеният размер на обезщетителната такса за другите категории пътни транспортни средства ще има санкционираща функционалност при заплащането й на място на чиновниците на пътя на Националното тол управление. С платената такса глобеният автомобил ще може да продължи пътуването си в границите на денонощието.

Разчетът на специалистите, работещи по установяване размера на обезщетителната такса, в началото предвиждаше размерът й да е по-нисък. Но след направени разбори и по рекомендация на консултанта на АПИ – Световната банка, се оформи мнението, че по-висока обезщетителна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ резултат по отношение на водачите, които не заплащат дължимите пътни такси.

Предвидена е и опция водачите на транспортни средства с задгранична регистрация да могат да заплащат уикенд винетката и обезщетителните такси и в евро.

Предложенията за промени и допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „ Пътна инфраструктура ” може да видите ТУК.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР