10 лева за роза и 5 лева за зюмбюл –

...
10 лева за роза и 5 лева за зюмбюл –
Коментари Харесай

Сивата икономика процъфтява на 8 март

10 лв. за роза и 5 лв. за зюмбюл – на такива цени се предлагаха от рано сутринта на празничния 8 март цветята в спонтанна сергия в централен столичен квартал.

Локацията неслучайно беше определена в непосредствена непосредственост до огромна хранителна верига и по всичко личеше, че търговката бърза да разпродаде стоката си, защото се е разположила там нерегламентирано, цветята са със подозрителен генезис, а за съществуване на касов уред даже не може да става дума.

Въпреки нереално високите цени, клиенти не липсваха. Забързани майки с деца, закъсняващи за работа бащи и даже подранили пенсионери се охарчиха в името на това да зарадват обичаните си майки, учителки, колежки, приятелки на празника.

Стоката на противозаконната сергия се разграби за няколко часа, а тя надалеч не беше единствената нито в София, нито в страната. По традиция, в дни като днешния, като 14 февруари, 15 септември, или Цветница да вземем за пример, подлезите и кръстовищата във всеки град изобилстват от подобен вид „ продавачи “ на цветя. Без да скапваме празничното въодушевление в чест на дамите, няма по какъв начин да не признаем, че сходни дни се трансформират в панаир за търговците в сивия бранш, които не заплащат и стотинка налог към държавната хазна.

Според статистиката на цветарите, които продават законно и заплащат налози си в Национална агенция за приходите, нарастването за 8 март е близо 10% и визира едни от най-търсените букети, а точно класиката с червени рози и хризантеми.

Сред най-предпочитаните са и пролетните лалета, фрезии и зюмбюли, демонстрира инспекция на bTV.  За разлика от спонтанната сергия, в легалните цветарници алената роза коства 7 лв., лалето 2 лв., а зюмбюлът 4.

Докато повишаването при цветята не е толкоз огромно спрямо предходната година, материалите за изработването на букетите са с към 20% нагоре, споделят търговците. По думите им, хората към този момент купуват цветя по-рядко, главно по празници и отделят приблизително сред 20 и 50 лв. според от мотива.

В Пловдив най-обикновен зюмбюл с луковица, който до неотдавна струваше 1,50 лева, сега  не може да се откри под 5 лева, а стръкчето е 4 лева, демонстрира инспекция на локалния уебсайт Марица. Цените на цикламите варират от 11,99 лева до 15 лева за саксия, при цени 6-8 лева допреди два дни. 

Каланкоето стига 12 лева, а за съпоставяне в някои магазини е на промоция от 4 лева Орхидеите са 22 лева, а ехмеята 15 лева Най-популярният тип Драцена е с цена 34 лева, палмата Цикас – 44 лева, а кротонът е с етикет 57 лева. 

Една роза се търгува за 7 лева, а аранжиран букет с рози, гербери и палмови листа ще ви коства най-малко 25 лева 7 лева са и единично опакованите орхидеи в капсула, а тези в мокра гъба – 6 лева С лев по-евтино се продава 1 брой фрезия. 

От саксийните типове най-евтини са минирозите – 3,99 лева, и герберът в саксия - 4,99 лева Примулите, по известни като иглика, са с цена 5 лева за брой. 2,50 лева пък коства едно лале.

Търговци изясняват високите цени на множеството саксийни типове поради керамичните кашпи, с които се продават. За единичните стръкове, които са импорт главно от Нидерландия – оправданието е поскъпналият превоз и логистика.

Купувачите избират саксиите пред рязания цвят, защото са по-трайни.

Цените на цветята в Бургас също са по-високи от миналогодишните поради поскъпналите доставки от чужбина. Рози, зюмбюли, лалета са с лев по-скъпи.

„ Традиционно клиентите избират да подаряват цветя в саксия, само че в случай че е по-голяма поръчката на стръкове, вършим отстъпка “, съобщи пред Българска телеграфна агенция Светлана Димова - търговец на цветя в централната част на Бургас.

Консумативите, нужни за декорация на букета, като целофан, ленти, фолио, хартия, мрежи, зебло също са поскъпнали, твърди Димова. По думите й родното произвеждане е едва, най-вече се внасят цветя от Италия, Гърция, Холандия.

Онлайн също се продават кошници с цветя, подаръчни кутии с рози във формата на сърца, разноцветни букети. Цените са от 60 лева до 200 лева и повече, допълват от Българска телеграфна агенция. Онлайн търговците оферират и комбинации от рози или лалета с кутия шоколадови бонбони и бутилка вино. Доставката се заплаща настрана.

С над 500 лв. ще би трябвало да се бръкнете, в случай че желаете да впечатлите дамата си с букет от 101 червени рози.

На пазара в бургаския комплекс " Изгрев " най-често се купуват сред 3 и 5 рози. Търговците обаче недоволстват, че огромните вериги подбиват съществено цените. Там да вземем за пример букет от седем лалета коства 4,99 лева, за толкоз се продава и букет от рози в целофан, до момента в който на пазара или в цветарски магазин лалето се продава за 2 лева, а розата - 5 лева

Най-евтино на пазара излиза филиз нарцис - 1,50 лева

Търговците признават също, че на 8 март продават повече цветя спрямо 14 февруари - Деня на влюбените.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР