10-хилядни сили за охрана на границите до 2020 г.След Брекзит

...
10-хилядни сили за охрана на границите до 2020 г.След Брекзит
Коментари Харесай

Юнкер: Европа трябва да стане глобален играч

10-хилядни сили за защита на границите до 2020 година


След Брекзит Лондон няма да има същите привилегии


Създаване на 10 млн. работни места в Африка за пет години


Ако Европа си дава сметка в по-голяма степен за икономическата, политическата и от време на време за военната си мощност, ще можем да се откажем от изключителната роля на длъжник в международен мащаб и би трябвало да се превърнем в световен артист в по-голяма степен. Ние сме световни платци, само че би трябвало да бъдем и световни играчи. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна тирада пред Европарламента за положението на съюза. След изборите през май следващата година ще бъде образувана нова Европейска комисия, а Юнкер към този момент разгласи, че няма да се кандидатира за неин началник още веднъж.

„ Не желая Европа просто да следи, да разяснява събитията, би трябвало да бъдем деен състезател. Когато нациите се съберат дружно, нашият глас, на Европа, би трябвало да е явен и различаван от другите ”, акцентира Юнкер в речта си, в която очерта визията за Евросъюза през идната година по съществени проблеми като миграцията, национализма, външната политика, сигурността.

„ Трябва да прегърнем патриотизма, който не е ориентиран против другите, и да отхвърлим национализма, който търси отговорни, а не търси решения да работим по-добре дружно ”, сподели още Юнкер. Според него е належащо Европейски Съюз да каже „ не ” на нездравия шовинизъм и „ да ” на просветения национализъм.
 Евродепутати гласоподават на днешното съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург, на което бе утвърдена резолюция за задействане на наказателна процедура против Унгария и бе подкрепена инструкция за нови правила за авторските права в интернет. Евродепутати гласоподават на днешното съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург, на което бе утвърдена резолюция за задействане на наказателна процедура против Унгария и бе подкрепена инструкция за нови правила за авторските права в интернет.
По основния въпрос, разделящ Европа – миграцията, Юнкер изиска не краткотрайна, а трайна взаимност. „ Не можем да продължаваме да се караме, до момента в който намерим решение, всякога, когато дойде нов транспортен съд (с преселници). Временната взаимност не е задоволителна. Нуждаем се от трайна взаимност – през днешния ден и вечно ”, сподели Юнкер. Едно от основните оферти е образуването до 2020 година на непрекъснат корпус от 10 000 оперативни служащи, които да обезпечават защитата на външните граници на Европейски Съюз. Предлагат се и повече финансови средства – общите разноски за препоръчаната рационализация на европейската гранична и брегова защита възлизат на 1,2 милиарда евро за интервала 2019-2020 година За идващия бюджетен интервал на Европейски Съюз – 2021-2027 година, се предлага да бъдат отпуснати 11,3 милиарда евро.

Юнкер се разгласи и за нови връзки на Европейски Съюз с Африка, която „ не се нуждае от подаяния, а от същинско уравновесено партньорство ”. Той сподели, че Европейска комисия предлага нов съюз сред Африка и Европа за устойчиви вложения, който ще разреши да се основат 10 млн. работни места там за 5 години.

Шефът на Европейска комисия не подмина въпроса за Брекзит, като акцентира, че Англия в никакъв случай няма да е „ елементарна трета страна ”, а „ доста непосредствен комшия и сътрудник ”. Но добави, че държавното управление в Лондон би трябвало да разбере, че който напуща, не може да се употребява с привилегиите на членка на Европейски Съюз.

Атаката против Орбан, която е предизвикана от Сорос


Екологичен потенциал задейства наказателна процедура против Унгария


Будапеща: Това е дребно възмездие на проимигрантски политици

 Виктор Орбан отбрани страната си в тирада пред Европарламента във вторник, в която уточни, че в отчета, призоваващ за санкции против Унгария, има 36 в действителност грешки, поради които той показа 108 страници уточнения. Виктор Орбан отбрани страната си в тирада пред Европарламента във вторник, в която уточни, че в отчета, призоваващ за санкции против Унгария, има 36 в действителност грешки, поради които той показа 108 страници уточнения.
Европарламентът гласоподава задействането на наказателна процедура против Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в Европейски Съюз.

Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от Съвета на Европейски Съюз да “констатира съществуването на явен риск Унгария да извърши тежко нарушаване на полезностите, на които се основава Европейски Съюз ”.

“За ” резолюцията гласоподаваха 448 евродепутати, “против ” бяха 197, 48 се въздържаха. От най-голямата група в Екологичен потенциал – ЕНП, част от която е и ръководещата в Унгария “Фидес ” на премиера Виктор Орбан, 114 поддържаха резолюцията (от 199 гласували). От втората по величина група в Екологичен потенциал – на левицата, също всеобщо бяха “за ” – 167. Както и либералите от АЛДЕ (59).

От българските евродепутати “за ” бяха Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), Сергей Станишев (БСП/ПЕС) и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП). “Против ” гласоподаваха Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Николай Бареков ( ”Презареди БГ ”/ЕКР), Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Емил Радев, Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) и Момчил Неков (БСП/ПЕС). Въздържа се Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП. А трима не гласоподаваха – Неджми Али (ДПС/АЛДЕ), Петър Курумбашев и Георги Пирински (БСП/ПЕС).

Докладът, призоваващ за санкции против Унгария, бе направен от евродепутатката от “Зелените ” Джудит Сарджентини. Много подложен на критика в отчета е така наречен закон “Стоп Сорос ”, признат от унгарския парламент през юни и предусещащ затвор за помагачите на незаконни имигранти.

“Битката против Виктор Орбан е поведена от Джордж Сорос и демократичното крило в Екологичен потенциал ”, съобщи пред “Труд ” евродепутатът Ангел Джамбазки във вторник, когато се обсъждаше отчетът. Той дефинира процедурата против Унгария като “абсолютно неприемлива и опит за заплашване на всички останали страни ”.

Унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира решението на Екологичен потенциал като “дребно възмездие на проимигрантските политици ” и добави, че Будапеща ще търси законови средства да го оспори.

Страсбург гласоподава


Нови правила за авторско право в интернет


Европарламентът утвърди инструкция по авторското право в интернет, която провокира доста разногласия поради това, че визира ползите на софтуерните колоси, създателите и елементарните консуматори.

Текстът, направен от Европейска комисия, бе признат с 438 гласа „ за ”, 226 „ срещу ” и 39 въздържали се. Еврокомисарите Мария Габриел и
Андрус Ансип приветстваха решението, което Ансип назова „ голяма крачка към приемане на уравновесена промяна на авторското право в Европейски Съюз ”.

Приетият текст ще съставлява мандата, с който Екологичен потенциал ще договаря със Съвета на Европейски Съюз, с цел да доближи до дефинитивно съглашение. Първото предложение за директивата за авторското право бе отхвърлено през юли от Екологичен потенциал, след което бе модифицирано.

Недоволство провокират два члена от директивата. Първият – член 11, се отнася до отбрана на изявления в печатни медии при онлайн приложимост и планува интернет компании като „ Google ” да заплащат за проявление на публикации. Вторият – член 13, планува платформи като „ Google ” да конфигурират филтри, с цел да пазят носителите на авторски права и да не позволяват нарушаването им, което разсъни терзания за налагане на цензура.

Юристът Слави Танкеин пред „ Труд ”:


Сериозен удар по свободния интернет


 03-5 Днешното решение на евродепутатите е сериозен удар по свободния интернет, подобен какъвто го познаваме. С новите ограничавания на шерването и качването в интернет, които Екологичен потенциал гласоподава, ще се облагодетелстват избрани кръгове от хора, а също по този начин и огромните организации, лобиращи за тези промени. По този метод Европа слага корпоративните ползи на огромните звукозаписни и кино компании на напред във времето, а свободата на словото на заден. Това разяснява пред „ Труд “ специалистът по осведомителна сигурност Слави Танкеин.

По думите на юриста казусът се корени във филтрите, чиято цел е надзор над данните, които се качват в мрежата. „ Каквото и да качите в интернет, ще следва да бъде проверявано дали не нарушава нечии авторски права. Това значи завършек на известните пародии, миймове и други По-малките интернет платформи ще се наложи или да преустановят активността си, или да осъществяват скъпи решения за надзор “, съобщи още Танкеин.

С гласуването се подценяват редица отзиви на специалисти и експерти, които са срещу приемането на сходни крайни решения от страна на Екологичен потенциал.

Предложение на Еврокомисията

Местим стрелките за последно на 31 март 2019 година

Последното наложително прекосяване от зимно на лятно часово време в Европейски Съюз да се състои на 31 март следващата година – това написа в предложение на Еврокомисията, огласено от шефа й Жан-Клод Юнкер.

Европейска комисия поддържа концепцията за унищожаване на наложителното преместване на стрелките при започване на месеца, откакто излязоха резултатите от извършено онлайн допитване измежду европейските жители, в което 84% се оповестиха “за ”.

В предлагането на Европейска комисия се планува унищожаване на промяната на времето. Всяка страна ще може сама да реши кое часово време ще ползва за непрекъснато – астрономическото или лятното.

Предложението на Европейска комисия ще бъде предоставено за утвърждение на Европарламента и на Съвета на Европейски Съюз (лидерите на страните членки), след чието утвърждение може да влезе в действие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР