10 големи и 40 средни общини в страната ще са

...
10 големи и 40 средни общини в страната ще са
Коментари Харесай

10 големи общини ще са бенефициенти по програмата за регионално развитие

10 огромни и 40 междинни общини в страната ще са бенефициенти по програмата за районно развиване . " Развитие на районите " ще бъде името на новата оперативна стратегия. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване Деница Николова по време на Заседание на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България.

Все още не е явен точният бюджет на програмата, само че се чака да надвиши 3,1 милиарда лева, съобщи тя. Новата оперативна стратегия ще има два съществени целта - за интегрирано градско развиване и за интегрирано териториално развиване, разясни Николова.

Приоритет 1 е ориентиран е към 10 огромни общини - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград. Те са обособени в 4 клъстера - по региони от равнище 2 и отчитайки функционалните връзки сред тях.

За всеки от клъстерите на база 4 индикатора -население, територия, БДС и инфраструктура, ще се задели % от ресурса . 30% от бюджета на всеки клъстер ще е за присъединяване на градските общини в интегрирания териториален метод с по-малките общини, разясни тя.

Големите общини ще имат 3 благоприятни условия за кандидатстване с планове. Първата е независимо или в партньорство със заинтригувани страни от общината . Втората - в партньорства сред общините в съответния клъстер или в партньорства от заинтригувани страни от клъстера. Третата ще са партньорства сред бенефициенти от двата целта на програмата - дребни и огромни общини, изясни Никола.

Приоритет 2 за интегрирано териториално развиване ще обгръща 40 градски общини от 6-те региона на равнище 2, в които има обитаеми места над 15 000 поданици . Отново на база 4 критерия, за всеки от регионите ще има обособен районен бюджет. 52% от бюджета ще е за Северна България.

Водещ принцип при подбора на плановете за финансиране по новите териториални подходи, ще е приносът им към икономическото развиване на дадената територия, означи зам.-министър Николова.

По думите на зам.-министър Николова предизвикателство в идващия програмен интервал ще е предлагането на Европейска комисия реализацията на плановете да става до 2 години от подписването на договор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР