10-годишното момченце, което влезе в болница след токов удар от

...
10-годишното момченце, което влезе в болница след токов удар от
Коментари Харесай

Момченцето, ударено от ток от лампа на детска площадка: Много се уплаших

10-годишното момченце, което влезе в болница след токов удар от улична лампа на площадка за игра във великотърновското село Миндя, описа какво е претърпяло.

" Исках да се подпра на оградата, бях долу на земята. Хванах се по едно и също време за оградата и коша, ме удари мощен електрошок, от 200 и няколко волта, та даже и повече. Много се уплаших, повече, в сравнение с ме заболя ", показа детето пред NOVA.

 Ток удари 10-годишно дете по време на баскетболен мач, родителите му ще си търсят правата Виж още

След случая, станал в петък вечер, само че оповестен през днешния ден, момченцето не можело да спре да плаче и повтаряло на татко си, че е щяло да почине. Детето има изгаряния по ръцете, по гърдите и по краката и откакто е получило нужната лекарска помощ, през днешния ден следобяд е изписано от болничното заведение в Горна Оряховица.

Инцидентът се случва в петъчната вечер, към 21 часа, в центъра на село Миндя, пред самоделно изработен баскетболен панер. Момченцето хваща основата на стълба, която в действителност е мантинела, и го удря ток. Повече от 20 години уличната лампа в село Миндя действа без проблем. До края на предходната седмица.

" Около 21 часа ни се обадиха, че Христомир е бил ударен от ток. Веднага с мой другар дойдохме на мястото. По дланите имаше мехури от изгаряния, и по гърдите ", описа Николай Гагов - бащата на потърпевшото дете.

" Една майка беше до детето и му държеше ръчичката. Останах до него, а мой другар извади фазомер и видя, че в действителност има ток по мантинелата, която е основата на баскетболния панер ", сподели още той.

" Не си припомням системата да е проверявана. Настоявам всички детски уреди да бъдат тествани, обезопасени, веселя се, че не се случи нещо по-лошо! ", разяснява пък майката на потърпевшото момче - Александра Костуркова, пред Българска национална телевизия.

Лампата е сложена на спонтанен дирек от мантинела. Към нея е закрепен и баскетболният панер.

" Съжалявам за случилото се. Извинявам се и на родители, и на околните на детето ", съобщи кметът на Миндя Иван Иванов.

" Аз съм кмет и кметски наместник, според от закона, от 2003 година Кошът съм го заварил още от този момент. Единствено сме подменяли детайли и сме го боядисвали преди години. Няма документи за слагането му. Смятам, че откакто има подобен случай, нещата не са съгласно условията ", посочи той.

От компанията, поддържаща уличното осветяване, обявиха че към този момент са отстранили казуса .

" Щом е светела, значи вярно е била подвързана. Възникнал е някакъв недостатък. Но като оборудване би трябвало да се сложи на дирек. Навремето по този начин са го решили и това е дало причина да стане това нещо ", съобщи инж. Георги Гугучков - представител на компанията поддържаща уличното осветяване.

Лампата и баскетболният панер ще бъдат отстранени и сменени с автентичен дирек за улично осветлени и професионален панер.

По случая към този момент се води следствие . Образувано е досъдебно произвеждане, а в това време стартира и инспекция за редовността на осветителните тела, които са част от уличната мрежа, като предпочитано ще се ревизират тези, които са инсталирани наоколо до детски площадки и учебни заведения в община Велико Търново.

А фамилията на потърпевшото дете е изрично, че ще търси - първо психолог за детето, тъй като още не може да преживее шока, а по-късно - правата си в съда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР