10 години след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков е

...
10 години след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков е
Коментари Харесай

Най-загадъчното БГ убийство: Боби Цанков отнесе тайните и лъжите си в гроба

10 години след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков е известна единствено повода за него, само че не и кои са причинителите. Разследващите са безапелационни, че претекстът е обвързван с една от слабостите в характера на Цанков – склонността непрекъснато да си съчинява мутренски сюжети и да измисля несъществуващи истории за мощните на деня.

И в случай че към претекстовете за покушението има някаква изясненост, то такава липсва за това кои са поръчителите и причинителите му. Едно е ясно – Цанков е патогенен измамник, който се увличал да споделя за връзките си в подземния свят – постоянно много пресилени, написа "Телеграф ".

Обидени
Романът му „ Тайните на мутрите “, който излиза през 2009 година визира мнозина известни имена от ъндърграунда. Едни от тях се присмиват на историите му, само че други са афектирани и желаят отплата.

Главната причина е, че Цанков се съгласил да сътрудничи на прокуратурата по едни от знаковите каузи по това време.

Акредитирането на съчиненията му пред съда посредством свидетелски показания към този момент директно засегнало много ползи и основало съществени проблеми.

В последна смета кое от изказванията на Цанков в романа му и медийните му изяви е истина и кое неистина по този начин и няма да се разбере – радиоводещият отнесе тайните и лъжите си в гроба.

Версии
Разследването още през цялото време се стопира на три съществени версии за убийството – едната е възмездие на ромския барон Стефан Бонев-Сако. Причината е, че Цанков се договорил с прокурор да даде показания по делото на Сако.

Дело, което към този момент 10 години не е решено и към момента се търкаля на първа инстанция в Специализирания углавен съд.

Другите две версии са свързани с наказване поради негови изявления за известни подземни босове или почистване на сметки от човек, който е бил излъган от радиоводещия.

Срещу Цанков се водеха няколко каузи за измами, свързани с негови афери с реклама и игри на шанса. Нито една от версиите обаче по този начин и не се потвърди, а 10 години след покушението следствието е замразено заради липса на нови доказателства.

Героите от романа му пък до един се оказаха почтени, най-малко тези от тях, които към момента са живи.

Цанков написа за именити ъндърграунд величия като Антон Милтенов-Клюна, Димитър Вучев-Демби, Константин Димитров-Самоковеца, шефът на ВИС2 Георги Илиев, изчезналия Методи Методиев – Илиенски, Поли Пантев, Иво Карамански, Митко Малкия и доста други прочули се в годините на прехода.

Клиент
Във съдбовния за Цанков ден радиоводещият имал уговорена среща за 12 часа с юрист от известната адвокатска фирма на Лъчезар Таков на бул. „ Стамболийски “ в столицата. Обадил се, че ще закъснее към половин час.

Килърите му, за които има данни, че са били двама са се скрили във входа на кооперацията, в която се обитава адвокатската фирма, още в 10 часа сутринта.

Те се спотаили в коридора, който отива към мазетата. Техен човек пък чакал на отсрещната страна на булеварда, с цел да предизвести убийците по кое време ще дойде Цанков. Радиоводещият се движи с „ Шевролет Събърбан “ ръководен от водач, който е и негов телохранител.

Преди това същият автомобил е употребен от Златомир Иванов – Златко Баретата. Има версия, че цел на стрелците е бил самият Златко Баретата, който също по това време е клиент на адвокатската фирма, само че тя относително бързо е отхвърлена от проверяващите.

Поръчка
Малко преди 12,30 ч джипът с повтарящи се номера стопира пред кооперацията. Цанков и гардът му влизат във входа, където покрай стълбите ги чакат в засада двамата наемници. Изстрелват по целта си повече от 15 патрона.

В тялото на Цанков попадат едвам 4, само че те са смъртоносни. Стрелците бягат през задния вход на кооперацията към бул. „ Тодор Александров “.

Куршуми са попаднали и в гарда на Цанков, само че той оживява. Една от водещите насоки на проверяващите бе, че разстрелът е бил поръчан от Стефан Бонев-Сако.

Той е арестуван към два месеца по-рано след тъжба на Цанков, че го е заплашвал с ликвидиране, с цел да спре да написа, че Мето Илиянски е жив.

Другата е, че поръчката идва откакто Цанков е забелязан няколко пъти да влиза в кабинета на тогавашния градски прокурор и наблюдаващ знакови каузи Николай Кокинов. Самият обвинител тогава не отхвърли, че са се срещали и бе сбит - „ разговаряхме по служебни въпроси “.

Така и не стана ясно сигурно дали радиоводещият се е съгласил да свидетелства и по кое от знаковите каузи.
Оцелява в два атентата
Преди да бъде разстрелян, са правени два опита за нападение на скандалния радиоводещ Боби Цанков. Пред дома му на столичната улица „ Цар Асен “ 55 бяха поставяни взривни устройства през 2003 и 2004 година Първата бомба избухва малко преди 17 часа на 15 ноември.

От Министерство на вътрешните работи тогава са безапелационни, че адската машина е сложена по-скоро за заплашване, а не за да убива. На 3 април 2004 година обаче гърмеж в същата кооперация на „ Цар Асен “ рани Цанков в главата. Бомбата избухна, когато известният радиоводещ влиза във входа.

От тогава Цанков стартира да се движи с телохранители и бронирани коли. Охранителите му в оня интервал бяха от момчетата на Антон Милтенов – Клюна.

Завлича рекламодатели с доста пари

През 2006 година против Боби Цанков бе повдигнато обвиняване за измами в огромни размери, а самият радиоводещ бе арестуван в следствения арест.

Според обвиняването за няколко месеца Цанков е измамил 10 души с разнообразни суми, възлизащи на 23 790 лв..

Радиоводещият се е показал с името Иво Антонов пред рекламодатели, от които взел пари за реклами в радиото.

Срещу Цанков се водят серия от каузи за други измами. По едно от тях той е упрекнат, че е ощетил над 70 души с близо 130 000 лв..

Скандалът с него гръмна в края на юни 2003 година, когато го задържаха. Той бе упрекнат за машинация в изключително огромни размери - 50 хиляди лева, на бизнес дамата Ваня Червенкова.

Тя твърдеше, че му е дала парите, с цел да популяризира компанията й за минерална вода "Свежина ", само че той я излъгал. Няколко месеца по-рано слушатели на радио "Спорт " подадоха тъжби в прокуратурата, че са излъгани от водещия.

Твърдяха, че им обещавал награди от по 6 хиляди лева, в случай че половината от тях са за него. Сумата, за която го проверяваха, бе сред 100 и 200 хиляди лева. Според прокуратурата жалбите на излъгани били над 100.

Боби Цанков се подвизаваше с пари и награди като външна продукция и в радиата "Браво ", "Радио 99 " и "FM плюс " и малките екрани "7 дни " и "2001 ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР