10 години след потопа в Цар Калоян, който отне живота

...
10 години след потопа в Цар Калоян, който отне живота
Коментари Харесай

10 години след потопа в Цар Калоян

10 години след потопа в Цар Калоян, който лиши живота на осем души, през днешния ден жителите на градчето още веднъж се връщат към кошмара от 6 август 2007 година Паметта на жертвите беше почетена в църквата и джамията, предава Българска национална телевизия. И до през днешния ден за нещастието няма наказани. Виновни били преваляванията от 291 литра на квадратен метър, които се случвали един път на 10 000 години.

Следите от опустошителното наводняване, което остави под вода и кал всяка трета къща в Цар Калоян, издави животните и опустоши 70 % от пътищата, още не са заличени. 10 години по-късно някои от разрушените домове са пусти, единствено разпиляната мебелировка по двора припомня, че тук са живели фамилии. След потопа доста от младите напуснали Цар Калоян, с цел да търсят по-щастлив живот в чужбина. Останалите при всяка капка дъжд са до прозорците с вярата кошмарът да не се повтори.

" Нахлу гневна фурия вода, едвам съумях да се кача на плота. Тиня и вода до врата ми. Благодаря на Господ. Той ме избави. Имах стока за 10 000, унищожи се. Не съм получила една стотинка. Било бизнес ", споделя Стоянка Жилиева.
По документи потърпевшите фамилии са получили финансова помощ, строителни материали и бяла техника.

Кмет на Цар Калоян Дауд Аляовлу разяснява: " От набирателната сметка бяха подкрепени хората с изцяло унищожени къщи, с решение на Общинския съвет им бяха отпуснати по 5000 лв., с цел да платят на майстори. "

Повечето от потърпевшите в градчето обаче споделят, че с изключение на бяла техника и торби с цимент, пари не са получили. Наложило им се да теглят заеми.

Освен тематиката с разпределението на помощите, локалните не престават да разискват и кой е отговорен за наводнението. Въпреки заведените 7 досъдебни производства, прокуратурата постанови, че виновни за бедствието няма.

" Количеството превалявания, а не скъсана стена на язовир е довела до това. Цар Калоян се явява натурален водосбор на пет ръкава. Пак споделям - да не дава Всевишния през днешния ден да има подобен дъжд, отново ще има същия проблем ", споделя кметът.

Оказва се обаче, че общината не разполага със средства, с цел да поддържа коритото на река Хлебаровска, която минава през града.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР