10 години след феноменалното бягане на Юсеин Болт в Берлин,

...
10 години след феноменалното бягане на Юсеин Болт в Берлин,
Коментари Харесай

Откри ли атлетиката наследника на Юсеин Болт?

10 години след феноменалното тичане на Юсеин Болт в Берлин, спряло хронометрите на 9.58 секунди за 100-метров спринт, леката атлетика търси своя нов Супергерой.

Светкавицата от Ямайка промени визиите за време в дисциплината, а това 9.58 е нещо като ключова дума. Никой не мисли, че ще бъде надминато. И в този ред на мисли, никой не търси "нов Болт ". Ясно е, че подобен надали ще има.

Но Царицата има потребност от собствен харизматичен воин, от суперзвезда, от лице на новините. Спринтът е украшението в леката атлетика и нишата с тази фигура е празна, откакто Болт се отхвърли преди 2 години.

Едно име се загатва все по-често. Ноа Лайлс е най-бързият млад спортист на планетата, като с неговите достижения, капацитет и лъчение като състезател и отвън пистата, са свързани огромните очаквания.

Само на 21 години (през юли ще навърши 22), усмихнатият вид от Флорида е изумително добър за възрастта си. Харесват го и почитателите, без значение къде се състезава.

Младежки олимпийски първенец, международен отличник отново за младежи от 2016 година, а от предходната година той е част от конкуренцията на 100 м и при мъжете.

В Орегон през 2018-а завоюва националния шампионат на Съединени американски щати на 100 м с 9.88. Да, не е 9.58, само че дава обещание доста.

Ноа е първият американски спортист от над 3 десетилетия, който съумя да смъкна времена под 10 сек на 100 метра и 20 сек на 200 м, преди да е навършил 21 години. Потенциалът е неограничен. Треньорите му казат за него, че атлетиката е единственото, което занимава съзнанието на младежа.

В момента Лайлс е и най-младият първенец на 100 м на Щатите от Сам Грейди, който стана първи през 1984 година А през годините зад Океана се показваха удивителни първенци в спринта.

И нещо доста значимо. Той е по-бърз и на 100, и на 200 м, от Болт на същата възраст.

За Ноа Лайлс към този момент се приказва като за Човека, който да поеме щафетата от Юсеин. Спечели Диамантената лига на 200 м за 2018-а, което демонстрира, че не счита да се лимитира със "100-те ". Точно, както Светкавицата мачкаше и на двете дистанции.

"В Америка леката атлетика не буди огромен интерес в четирите години сред Олимпиадите - споделя Лайлс. - Когато наближат игрите, внезапно спортът става огромна работа. Искам да трансформира това. "

Интересна е историята за един негов сън. Вечно усмихнатият юноша я споделя:

"Беше през 2016-а, тъкмо след едно съревнование. Сънувах, че тичам стоте метра за 9.41. Ясно виждах таблото. Обадих се на мама и споделих, а тя отвърна: Това е ужасно, Ноа! Това е международен връх, нали?

Това беше сън, само че аз в действителност мисля, че мога да тичам за 9.41 секунди. Много съм печален, че най-малко един път не съумях да се състезавам против Юсеин Болт. Това щеше да е велико. Не мисля, че някой в миналото е застрашавал владичеството му, с изключение на може би Йохан Блейк. "

Целта е Токио 2020, където същинският пробив би трябвало да стане факт. В Америка си спомнят по какъв начин едвам на 18 година е пропуснал квотата за Рио 2016 с някакви си 0.9 сек. Сега това няма по какъв начин да се случи.

"Аз към този момент пребивавам в фантазията си - споделя усмихнатото хлапе в последното си изявление за USA Today. - Вижте ме, на 21 години съм, не работя някаква скучна и уморителна работа. Плащат ми, с цел да тичам бързо в кръг! ". Чувството му за комизъм е спечелило към този момент благосклонностите на доайените в лекоатлетическото семейство. На събиранията към стартовете на Диамантената лига, Ноа е душа на компанията.

Запален почитател на филмовата класика Star Wars, младият спринтьор влезе в заглавията през предходната година на старта в Доха (точно от Диамантената лига) през май. Бяга с чорапи, върху които бе изобразен паметният робот R2D2, а след успеха размаха утопичен лазерен меч, с цел да я отпразнува.

От оня ден нататък, традицията с чорапите стана към този момент запазена марка. Супергерои от The Incredibles, Power Rangers, Sonic the Hedgehog... постоянно разнообразни чорапи, постоянно с любопитни герои по тях.

"Понякога хлапета ме нападат през Инстаграм и ме питат с какво ще съм обут на идващото съревнование - споделя Лайлс. - Страхотно е! Хората вървят на баскетболни мачове, тъй като някой забива, прави атракция, шоу. Искам и в атлетиката да е по този начин. "

Иска да бъде и новият Болт. Новата суперзвезда, която да трансформира спринтовете на 100 м в най-чаканото събитие на една Олимпиада. Както бе в продължение на повече от десетилетие, когато на пистата излизаше Светкавицата от Ямайка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР