10 години след фалита на Lehman Brothers и разразилата се

...
10 години след фалита на Lehman Brothers и разразилата се
Коментари Харесай

10 признака за нова финансова криза през 2020 година

10 години след банкрута на Lehman Brothers и разразилата се световна финансова рецесия, чийто последици още се усещат, американският икономист Нуриел Рубини и италианският му сътрудник Брунело Роза плануват, че е допустимо доста скоро, през 2020 година, да узреят условия за идната международна финансова рецесия и последващата я световна криза.

Въпреки извлечените поучения от финансовата рецесия, действителният проблем остава това, което в действителност ще докара до идната световна криза и рецесия. Най-важното е по кое време тъкмо ще настъпят изискванията, които ще доведат до това, написа money.bg.

Двамата финансови специалисти показват 10 признака, сигнализиращи за настъпването на нова финансова рецесия.

1. Крайно неустойчива политика на фискално стимулиране, която напоследък повиши темповете на напредък в Съединени американски щати. Към 2020 година това стимулиране ще завърши и растежа на стопанската система ще спадне от 3% на 2 и по-малко проценти.

2. Икономиката на Съединени американски щати прегрява, инфлацията пораства над декларираните цели. Поради това Федералният запас ще повиши главната лиха до 3,5% към 2020 година, което евентуално държи високи краткосрочните и дълготрайните лихвени ставки по заемите и $. Но инфлацията се повишава и в другите страни, растежът на петролните цени също дава в допълнение инфлационен напън. Това значи и другите огромни централни банки да последват образеца на Фед и да възстановяват паричнокредитната си политика, кое3то ще докара до понижаване на световната ликвидност и покачването на лихвените ставки.

3. По всяка възможност ще се изострят комерсиалните разногласия сред администрацията на Тръмп с Китай, Канада, Мексико, Европа и други страни. Това ще докара до закъснение на международната стопанска система и повишение на инфлацията.

4. Други политики на Съединени американски щати ще не престават да оказват стагфлационен напън (съчетание сред застоялост и инфлация, бел. ред.), което ще даде нов мотив на Фед да повиши лихвените ставки. Администрацията на Тръмп лимитира външните и вътрешните вложения прехвърлянето на технологии, което ще наруши веригите на доставки. Това значи и ограничение броя на мигрантите, нужни за поддържане на икономическия напредък на Съединени американски щати. Намаляват вложенията в " зелена " сила.

5. Икономическият напредък в останалия свят най-вероятно също ще се забави. Другите страни ще сметнат за оправдано да противодействат на протекционизма на Съединени американски щати. Китай ще бъде заставен да забави растеж, с цел да се оправи с непотребните си индустриални мощности и кредитната задлъжнялост на предприятията, с цел да избегне още по твърдо приземяване на своята стопанска система.

Крехките разрастващи се пазари ще усещат върху себе си следствията на протекционизма и затегнатата паричнокредитна политика на Съединени американски щати.

6. Европа също ще страда от закъснение на растежа на фона на затегнатата паричнокредитна политика. Освен това, популистката политика в такива страни като Италия ще докара до неустойчивата динамичност на задълженията в еврозоната. Отношението сред държавните управления и банките, поели държавните задължения, ще задълбочат екзистенциалните проблеми на еврото и валутния съюз. Още една мощна световна рецесия може да принуди Италия и други страни да излязат от еврозоната.

7. Съотношението цени - облага в Съединени американски щати ще се окаже с 50% над неговото приблизително значение, държавните облигации ще станат прекомерно скъпи, отчитайки тяхната ниска рентабилност и негативна награда. Корпоративното кредитиране в Съединени американски щати доближава своя най-много. А задлъжнялостта на доста от разрастващите се пазари и в някои развити страни ще се окаже непоносима. Търговската и жилищната недвижима собственост ще бъдат ненужно скъпи в доста елементи по света.

8. След корекциите рискът от неликвидност и разпродажби ще стане по-голям. Брокерите свиват активността си. Повишава се вероятността от " неочаквани сривове. Финансовите принадлежности с закрепена рентабилност е концентрират в борсовите и кредитни фондове. Развиващите се пазари и финансовият бранш в развитите стопански системи с огромни доларови задължения се лишават от достъп до Фед като заемодател от последна инстанция.

9. Президентът Тръмп към този момент подлага на критика Федералния запас, когато темповете на икономическия напредък доближиха 4 на 100. Просто си представете, по какъв начин ще се държи той през 2020 година, когато растежа на Брутният вътрешен продукт спадне до 1 % и стартира стесняване на работните места в Съединени американски щати.

Отчитайки че Тръмп към този момент стартира комерсиална война с Китай и не посмя " да нападна " Северна Корея поради нейния нуклеарен капацитет, най-вероятната му цел ще бъде Иран. Провокирайки боен спор с Техеран, той би провокирал геополитически потрес, съпроводен със скок на петролните цени, сходен на този през 1973, 1979 и 1990 година. А това ще докара до още по-голяма световна криза.

10. И най-после, щом се случи съвършената стихия, разказана нагоре, инструментите на политиката за разрешаване на казуса ще липсват. Пространството за фискални тласъци към този момент е лимитирано от големия обществен дълг. Възможността за по-неконвенционални парични политики ще бъде лимитирана от раздутите салда и неналичието на задоволително място за понижаване на лихвените проценти. И спасяването на финансовия бранш ще бъдат неприемливо в страни с популистки придвижвания и съвсем неплатежоспособни държавни управления.

В Съединени американски щати законодателите ограничиха способността на Федералния запас да дава ликвидност на небанкови и задгранични финансови институции със отговорности в долари. В Европа растежът на популистките партии усложнява реализирането на промените на ниво Европейски Съюз и основаването на институции, нужни за битка със идната финансова рецесия и криза.

За разлика от 2008 година, когато държавните управления разполагаха с политическите принадлежности, нужни за попречване на свободното рухване, политиците, които би трябвало да устоят на идващия срив, ще бъдат обвързани с ръка. В същото време общото ниво на дълга ще бъде по-високо, в сравнение с по време на предходната рецесия. Когато това се случи, идната рецесия и последвалата криза могат да бъдат още по-тежки и трайни, в сравнение с предходните. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР