10 души вече са с обвинения след акцията, при която

...
10 души вече са с обвинения след акцията, при която
Коментари Харесай

10 души с обвинения във връзка с аферата с боклука

10 души към този момент са с обвинявания след акцията, при която беше задържан заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са упрекнати в закононарушения с Данък добавена стойност, а 7 -  за присъединяване в проведена незаконна група. За четерима от лицата ще бъдат отправени претенции за мярка   " задържане по стража ". Това заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева относно следствието за противозаконни дейности при вноса на боклуци.

Припомняме, че по отношение на следствието бе арестуван и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, за който в неделя Спецпрокуратурата ще изиска непрекъснат арест. Отведени в ареста бяха и предприемачите Пламен и Атанас Бобокови, за които се счита, че са участници в проведена незаконна група. На единия брат от Бобокови ще му бъде избрана парична гаранция от 1 млн. лв., а за другият ще бъде поискана мярката " задържане под стража ".

" Групата е била от 7 души, в това число и длъжностни лица ", заяви наблюдаващият прокурор Брезашка. Един от тях е точно зам.-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в извънредно близки връзки с братя Бобокови, което не е незаконно единствено по себе си, само че той е правил непозволени дейности, с което е подпомагал незаконната активност на братята за импорт на боклуци от чужбина, изясняват от прокуратурата.

Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си състояние е оказвал напън върху подчинени на него длъжностни лица със закани за уволнения даже и други въздействия. И когато не са изпълнявани неговите разпоредби има случаи на уволнени шефове, добави Брезашка. В групата бил и шефът на РИОСВ-Плевен, под чието въздействие взаимно с представители на комерсиалните сдружения фиктивно са били осъществявани инспекциите от подчинени на него длъжностни лица. " Отразявани са в протоколите погрешни условия ", сподели още Брезашка. Има и арестуван предприемач от Плевен.

По време на следствието са обискирани над 40 адреса в цялата страна, откъдето са конфискувани счетоводни документи, контракти, първокласни движимости и коли. При инспекциите е открита цветна фотография с имена на известни персони, някои от които са убити през годините. Срещу имената им са записани разнообразни суми - 70 млн. $, 120 млн. $ и 300 млн. $, оповестяват от прокуратурата. 

" От дома на П.Б. са конфискувани автобиографии със фотоси на длъжности лица от Министерство на регионалното развитие и Министерство на правораздаването, както и фотография на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по произвеждане за обвиняване на Васил Божков за тежко закононарушение ", сподели още представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Прокурор Кънев съобщи, че по наказателното произвеждане са работили с сътрудниците им от Италия. Част от доказателствата сочат, че част от следените от Бобокови предприятия в никакъв случай не са могли да правят дейностите, изисквани от Министерство на околната среда и водите.

" В моята кариера това е най-трудната за организация интервенция, участваха доста чиновници, а трябваше да остане в загадка. Ще оказваме подпомагане на прокуратурата, когато това ни бъде поискано ", сподели основният комисар Ивайло Иванов. И добави, че за следващ път са посочили, че когато има добра връзка и синхрон нещата се получават. 

По наказателното произвеждане, водено против обвинения Божков и още много обвинени лица са разпитани няколко министри, в това число министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и ръководители на държавни комисии, и държавни организации, заяви прокурор Ангел Кънев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР