10-дневни рестриктивни мерки влизат в сила от 22 март в

...
10-дневни рестриктивни мерки влизат в сила от 22 март в
Коментари Харесай

Бизнесът определи като неадекватни новите 10-дневни мерки

10-дневни рестриктивни ограничения влизат в действие от 22 март в цялата страна. Част от тях включват забрана на посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, в комерсиалните центрове вид МОЛ като се изключи магазините за хранителни артикули, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиета за химическо почистване, офисите на телекомуникационните оператори и други снабдители на съобщителни услуги в тях, както и в магазините с чиста комерсиална повърхност над 300 кв. м., предлагащи нехранителни артикули като изключение се позволява за магазините за хранителни артикули - вид супермаркет и хипермаркет. 

" Тези ограничения са рискови за живота и здравето на хората, рискови са за и бизнесите. Бизнесът също е обезпокоен от данните за развиването на пандемията, предстоящо беше да се вкарат ограничавания. Но те бяха голяма изненада ", разяснява в ефира на изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Йордан Матеев. 

Той дефинира ограниченията като несъответстващи и добави: " Ограничението да бъдат затворени търговците в магазините над 300 кв. м, няма да има позитивен резултат, защото хората, които пазарят в огромните, ще почнат да пазарят в дребните магазини и това ще усили риска от болестта. Тук пораждат въпроси, въз основата на какъв разбор огромните магазини са по-опасни от дребните. Не става дума за моловете, приказваме за независими магазини ".

По думите на Матеее, огромните магазини съблюдават доста прецизно условията, а зеленият кулоар работи релативно добре. " Привилегировани в новата обстановка ще бъдат дребните магазини ", добави той и предвижда, че огромните магазини може би ще понижат площта за извършване на покупки и по този метод ще се ограничи рискът от скупчване на доста хора в тях.

Срещу ограниченията заговориха и от Българската асоциация на заведенията.  " Хората са на ръба. Финанси няма. Отворихме преди 15 дни, беше доста комплицирано отварянето, защото това е доста скъпо начинание. Върнахме хората от провинцията, наеха се квартири още веднъж. Мислехме, че няма да се стигне в нашия отрасъл до ново затваряне. Сега сме в същата обстановка. Хората не желаят повече да работят в този отрасъл, тъй като той е извънредно нерешителен ", изясни в ефира на ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. 

Той посочи, че казусът с личния състав е голям. А най-големият проблем е, че не са сигурни, че това затваряне ще продължи 10 дни. " Убедени сме, че този период е следващият, който няма да бъде спазен. Толкова периоди имахме досега, постоянно се е стигало до един, до два, до три месеца ", добави Алибегов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР