10 браншови асоциации ще поставят днес отново въпроса за оставката

...
10 браншови асоциации ще поставят днес отново въпроса за оставката
Коментари Харесай

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов

10 браншови асоциации ще слагат през днешния ден още веднъж въпроса за оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и ще разгласят общите си протестни дейности през идната седмица. Мотивите са липса на политики, тактики и цели за ръководство, тотално занемаряване и ощетяване на браншовете биологично произвеждане, произвеждане на плодове и зеленчуци.

„ Ако министърът си подаде оставката и надлежно поведе хорото на отиващите си, които са отговорни за това нещо, за този безпорядък, за тази война с нас, може да се трансформират нещата и може да не излезем на митинг. Няма вид да продължим с този министър ", съобщи изрично пред БНР Милен Стоянов от Българската асоциация „ Биопродукти ".

Според него всички политики приказват за целеустременост да няма дребни и междинни производители, а да останат единствено огромните:

„ Това е главният метод схемите да работят. Когато са доста на брой, няма по какъв начин да бъдат следени дребните. Когато са малцина, някой евентуално някъде се регистрира - подозираме го това ".

В предаването „ Преди всички " Стоянов уточни, че са сезирали способените органи за съмненията си.

По думите му, неналичието на чуваемост е главният проблем:

„ Министърът споделя, че има разговор. Диалог има, само че чуваемост липсва. Основното нещо, което нас, биопроизводителите, ни изкара на улицата, са измененията в Наредба 5, които направиха на процедура неизпълними условията. Реално имаше заплаха да изгубим документите си, което значи биологичното земеделие да изчезне от България ".

Милен Стоянов напомни, че след оповестяването на предходния им митинг незабавно главните претенции са били заложени в проектоизменение на наредбата:

„ Те би трябвало да се одобряват - за това имаме увещание. В същото време там се прокарват едни текстове тихомълком, които в действителност вършат още по-непрозрачно всичко, обвързвано с биологичното земеделие, и на процедура това касае индиректно нас, като минава през контролиращите лица, само че и директно нас. Начинът на надзор върху тях и върху нас - това е огромният проблем сега. Ние се борим от самото начало да има бистрота, а се случва по този начин, че става все по-непрозрачно ".

По думите му 3-5 души в министерството ще взимат решението дали да продължи документът на едно контролиращо лице, дали да получи подобен и така нататък:

„ Всичко, което е обвързвано с работата на това контролиращо лице, ще зависи от министерството. Ние не сме съгласни с това ".

„ Изводите ни са две насоки. Първо, че контролиращите лица би трябвало да намалеят, тъй като имаме чувство, че се разчиства опция да се намърда ново контролиращо лице, което да обере голямата част от този пазар. Второ, индиректно по този метод, когато изчезват контролиращи лица, е допустимо някои от операторите да загуби документи. В някакъв миг това може да са доста на брой такива оператори и той би трябвало да върне парите, които е получавал обратно във времето, и надлежно тези пари да бъдат употребявани, с цел да бъдат усвоени от близки на някого хора ", разяснява Милен Стоянов и акцентира, че тези „ схеми " съществуват и в останалите сектори в земеделието.

„ Очакваме да излязат доста хора и да бъдем чути от премиера. Ако и той не чува, може би би трябвало и той би трябвало да си отиде ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР