10 597 маршрутни карти са купени за нуждите на тол

...
10 597 маршрутни карти са купени за нуждите на тол
Коментари Харесай

10 597 маршрутни карти за тол таксуването са купени до 17 часа на 1 март

10 597 маршрутни карти са купени за потребностите на тол таксуването до 17 часа на 1 март 2020 година в първия ден от въвеждането на тол системата за транспортните средства над 3,5 тона. Потребителите са предпочели каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “ като най-вече са картите, купени посредством терминалите за самообслужване и през уеб страницата bgtoll.bg. С помощта на чиновници на Националното тол ръководство, които съветват водачите на място на границата – на гишетата и край терминалите за самообслужване, покупката на маршрутна карта лишава 2-5 минути.

Това се случва до момента в който водачите изчакват камионите и рейсовете им да бъдат обработени на пункта. Близо 14 000 бордови устройства, предоставени от двете сдружения Национални снабдители на услуги – “Интелигентни трафик системи ” АД и “Конкорд Смарт Инфраструктура ” АД, са инсталирани в тежкотоварните коли. Те са включени в така наречен бял лист с годни бордови устройства, който в неделя сутринта Националните снабдители на услуги предоставиха на Националното тол ръководство.

До края на идната седмица се чака да бъдат подписани договорите и с ползватели на GPS тракери. На 1 март 2020 година електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол мина в комерсиална употреба. Тол таксите замениха е- винетките за транспортните средства над 3,5 т., които към този момент заплащат за прилагане на 3 115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от към 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли.

На територията на област Смолян да вземем за пример няма пътища, за които да се дължи тол такса. Тол таксите за изминаване на 1 км са избрани в сходство с масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За всеобщия тежкотоварен транспорт – камионите от 3,5 т до 12 т, цените са сред 3 ст. и 7 ст. на километър, а за рейсовете – от 1 ст. до 4 ст. на километър. За транспортните средства над 3,5 т, употребяващи като единствен източник различни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на 100 от цената, избрана за съответния тип коли с екокатегория ЕВРО VI, EEV. За потребителите на пътната мрежа са обезпечени три благоприятни условия за таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.

Първоначално се чака камионите и рейсовете да употребяват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки: от уеб страницата на Националното толуправление www.bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, на гише на граничните пунктове, в регионалните пътни ръководства, от 500 терминала за самообслужване в цялата страна, както и в комерсиалната мрежа на сътрудниците на АПИ. При потреблението на маршрутна карта водачът или притежателят на товарния автомобил или рейс авансово вкарва в системата стремежи маршрут за придвижване като отбелязва начална и последна точка, и до четири междинни точки, по избор. Той заявява категория, емисионен клас и брой оси на транспортното средство, и избира да генерира най-кратък или най-бърз маршрут.

В резултат на тези данни се пресмята цената за прекосяване. Валидността на маршрутната карта е 24 часа от определения миг за активиране. Заявеният маршрут би трябвало да се следва прецизно. В случай на случай или друго затруднение по пътя, заради което е разгласен обходен маршрут, лидерът няма да бъде глобен, в случай че премине през него. За всяко друго отклоняване от авансово определения път, би трябвало да се купи спомагателна маршрутна карта. Ако водачът или притежателят на транспортното средство се записва в системата с електронния си адрес, той може да купи една или няколко маршрутни карти до седем дни авансово.

При следващо заявяване на услугата, системата автоматизирано, за негово облекчение, ще предлага още веднъж към този момент въведените данни. За нерегистрирани консуматори маршрутна карта може да се купи до два дни авансово т.е. тя би трябвало да бъде задействана не по-късно от 23:59 ч. на деня, идващ покупката. За облекчение на директно преминаващи през територията на България водачи са обезпечени 34 спомагателни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава опция за по едно и също време обслужване на 92 тежкотоварни автомобила. На главните пунктове са пренасочени чиновници на Националното тол ръководство, които владеят езика на прилежащата страна. Те осведомят водачите за новия метод на таксуване, оказват помощ им в пазаруването на маршрутни карти и дават информация за настоящите ограничавания на пътя, с цел да може да се избере най- подобаващият маршрут. За облекчение, на видно място са сложени пътни карти, които демонстрират непрекъснатите ограничавания за придвижване на транспортни средства над 3,5 т и над 12 т. Когато трафикът е натоварен, има подготвеност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при нужда. В първите дни от старта на системата, контролът за платени тол такси ще се реализира на терен посредством 105-те мобилни екипана Националното тол ръководство. Инспекторите ще оказват помощ на водачите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са огромните бензиностанции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР