10-15 хил. специалисти може да напуснат страната за две годиниРуската

...
10-15 хил. специалисти може да напуснат страната за две годиниРуската
Коментари Харесай

Русия е застрашена от миграция на ИТ кадри

10-15 хиляди експерти може да изоставен страната за две години

Руската софтуерна промишленост търпи спад вследствие на рецесията от ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

Браншови организации на разработчиците на програмен продукт в Русия предизвестиха с писмо премиера Михаил Мишустин, че в интервала 2020-2021 година към 10- 15 хиляди ИТ експерти могат да изоставен страната, оповестяват локални медии.

„ Индустрията за разработка на програмен продукт е високо умна промишленост, с висок предел на влизане, създаваща механически комплицирани артикули, за които са нужни години, а при положение на банкрут на фирмите възобновяване им ще бъде извънредно мъчно или невероятно ”, се споделя в писмото, подписано от Наталия Касперская – ръководител на асоциация „ Отечествен софт ” и Валентин Макаров – ръководител на асоциация „ Руссофт ”.

Като се вземе поради, че фондът за заплати е към 80% от разноските на ИТ фирмите, рецесията в бранша ще докара до понижаване на личния състав, предизвестяват създателите на писмото, представени от РБК.

Според скорошна анкета, междинните доходи на съветските разработчици на програмен продукт през май са намалели съвсем на половина, в съпоставяне със същия интервал на миналата година, а повече от 10% от фирмите оповестяват за спад от над 90%.
още по тематиката
За да поддържат ИТ промишлеността, Касперская и Макаров молят държавното управление да я признае за наранена от пандемията, което ще даде на фирмите достъп до подхванатите от държавното управление ограничения за подкрепяне на бизнеса.

Двете асоциации упорстват още за отсрочване на заплащането на осигурителни вноски и налог върху приходите на физическите лица от фирмите, произвеждащи ИТ артикули, през 2020 година и за интервала 2021-2024 година, както и за подкрепяне и/или субсидиране на държавното ползване на локални ИТ артикули.

По-рано браншовите асоциации предлагаха на Министерството на известията разнообразни разновидности за поддръжка на ИТ промишлеността. Компаниите съумяха да получат утвърждение за редица ограничения, само че от този момент надлежно държавно решение не е признато.

В средата на май президентът Владимир Путин даде обещание, наред с други неща, да прегледа обстановката в региона на връзките и осведомителните технологии, само че към този момент ИКТ не са включени в листата на секторите, които са най-засегнати от епидемията.

В началото на май асоциацията Руссофт организира изследване измежду ИТ фирмите по отношение на проектите им за понижаване на личния състав. 15% от интервюираните признават, че възнамеряват да съкратят повече от 10% от чиновниците си, а общо 42% възнамеряват съкращения.

Според Валентин Макаров, към 20-25 хиляди души могат да изгубят работата си поради рецесията, до момента в който годишното нарастване на броя на програмистите, основно от редиците на приключилите обучение, е 15-17 хиляди души.

„ Годишното нарастване на броя на програмистите ще се обезврежда с две трети от напускането на опитни разработчици. Това значи, че през 2020 година за първи път от всички 17 години на проучване можем да забележим спад в износа и, несъмнено, спад в продажбите на вътрешния пазар ”, разяснява Макаров.

В същото време представител на услугата за търсене на работа HeadHunter споделя, че към момента не счита ИТ промишлеността за съществено наранена от пандемията, защото не е имало всеобщи съкращения и излизане на ИТ експерти на пазара през април и май.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР