10 000 стденти празнуват тази нощ в Банско. Хиляди са

...
10 000 стденти празнуват тази нощ в Банско. Хиляди са
Коментари Харесай

10 000 студенти празнуват в Банско

10 000 стденти честват тази нощ в Банско. Хиляди са по останалите зимни курорти и дребни възрожденски градчета. Кога обаче се поставя началото на този празник?

През 1897 година министърът на просвещението проф. Иван Шишманов слага въпроса първото Висше учебно заведение в България да има " по-особен, собствен празник ". На съвещанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на Висшето учебно заведение дефинира деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември - нов стил), за собствен празник.

За първи път студентите го означават през 1903 година в салона на читалище " Славянска сказка " в София. През 1905 година в Правилника на Висшето учебно заведение, което тогава към този момент се назовава Софийски университет " Св. Климент Охридски ", за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 година вследствие на формалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и стартира да се празнува на 8 декември. Така с годините най-старото и влиятелно висше учебно заведение в България основава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската тържественост, напомня Българска телеграфна агенция.

Празнуването на 8 декември е анулирано след 1944 година и е сменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност. През 1962 година празникът на висшето учебно заведение на 8 декември още веднъж е възобновен. След 1968 година, когато Българската православна черква връща остарелия жанр на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски още веднъж става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет взема решение да отдели патронния празник на висшето учебно заведение от общия на 8 декември и дефинира за собствен формален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент - архиепископ Охридски.

8 декември остава световна дата и продължава да сплотява българските студенти с извънредно известния им празник. Официално 8 декември е разгласен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на съвещание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР