10 000 лева гаранция наложи Окръжният съд в Пазарджик на

...
10 000 лева гаранция наложи Окръжният съд в Пазарджик на
Коментари Харесай

10 000 лева гаранция за пиян надзирател, убил дете с колата си

10 000 лв. гаранция наложи Окръжният съд в Пазарджик на затворническия надзорник Георги Доков, който на 30 август при шофиране пийнал блъсна и умъртви на място с колата си 16-годишно момче. Трагедията стана на пътя сред селата Ивайло и Сарая, а тест с дрегер е посочил 1,58 промила алкохол в издишания от лидера въздух.

Съдия Ирина Джунева не почете настояването на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка – „ Задържане под стража “. Не одобри доводите, че има заплаха мъжът да се укрие и да извърши друго закононарушение, като уточни, че той е с непрекъснат адрес, фамилен е и е останал на местопроизшествието, не е избягал. Имал и положителни характеристични данни.

Макар в обвиняването да се споделя, че е систематичен извършител на пътя, се оказа, че Доков има единствено едно годно наказателно разпореждане от 2017 година. Други 8 са регистрирани от 1998 до 2012 година, само че те са погасени по отминалост и заличени. В залата не се разбра какви са нарушаванията, нито дали и различен път е карал пийнал, а прокурор Димитрия Ганчева и юристът на обвинения Кръстьо Кърпаров отхвърлиха да отговорят на този въпрос, заложен им от публицисти след съвещанието.

При установяване размера на гаранцията арбитър Джунева се стимулира, че Доков е в положително материално положение, което му разрешава да заплати 10 000 лв., и няма малолетни деца, за които да се грижи.

Направи усещане, че някогашният надзорник, отхвърлен от служба поради скандалния случай, бе въведен в правосъдната зала през задния вход, а по време на процеса шестима правосъдни охранители го пазеха от обективите. После юристът му Кръстьо Кърпаров съобщи, че клиентът му не желаел да бъде сниман и загатна, че най-лесното е да се заведат искове, в случай че не бъде почетено желанието му.-->

В речта си прокурор Ганчева сподели, че Доков като държавен чиновник би трябвало да е съвършен, а вместо това си е разрешил да кара пийнал, застрашавайки живота освен на убитото момче. Във съдбовната вечер на 30 август дребните велосипедисти са били четирима. Тримата оживели разказали пред проверяващи, че колата на надзирателя страховито криволичела по асфалта. Затова убитият Станислав отбил колелото си в тревата на 50 см от шосето, само че и това не го избавило.

„ Когато публичното мнение влезе в правосъдната зала, правото излиза “, опонира бранителят на обвинения. Адвокат Кърпаров съобщи, че за него делото е даже потвърдено – клиентът му е направил цялостни признания. Но не се съгласи, че има риск да се укрие или да извърши ново закононарушение. Затова изиска обективна мярка за неотклонение.

Сумата за гаранцията би трябвало да бъде импортирана в 15-дневен период от влизането в действие на определението. То не е дефинитивно. В случай, че бъде обжалвано или протестирано, делото за това е планувано в Апелативния съд в Пловдив за 11 септември от 10,00 часа.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР