1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на

...
1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на
Коментари Харесай

Домбровскис: 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

1 януари 2025 година е допустима дата за присъединението на България към еврозоната. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещаване в България.
Той изясни, че страните се причисляват всекидневно от 1 януари, тъй като това е по-полезно за практическите цели. Домбровскис обаче акцентира, че би трябвало да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт, в това число и тези от европейския механизъм.
По думите му сега главната пречка пред страната ни, за присъединение към еврозоната от 2024 година, е инфлацията.
„ Тя предстои на оценка на специалистите от Европейска комисия. Тази оценката демонстрира, че критерият за инфлацията няма да може да бъде затрупан, по тази причина би трябвало да отложите ”, съобщи Домбровскис.
Запитан за четирите закона, които не бяха признати от 48-ото Народно събрание, Домбровскис още веднъж сподели, че главното е високата инфлация, а законите се отнасят за интервала след европейския валутен механизъм. „ Това са закони, които би трябвало да бъдат гласувани, тъй като това също ще бъде оценено. Но като периоди е допустимо тези закони да се одобряват за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече старания ”, сподели Домбровскис.
Той разяснява и страховете у нас.
„ Присъединяването към еврото несъмнено носи съществени изгоди, в това число повече финансова непоклатимост, по-ниски трансакционни разноски и бистрота за предприятията. Това са все изгоди, които способства за икономическото развиване на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ”, сподели Домбровскис. 
Според него не е притеснително отлагането.
„ Наистина от време на време европейския валутен механизъм се назовава „ чакалня ”. Както споделих, значимото е да не се отклоняваме от пътя поради това забавяне. Някои страни са чакали доста по-дълго в така наречен „ чакалня ”. Като да вземем за пример Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, с цел да могат да се причислят. Мисля, че рационалното време за изчакване на България ще бъде по-кратко ”, сподели Домбровскис.
„ На първо място, всички знаем световния стопански спор, съветската експанзия против Украйна докара до повишаване на енергийните цени, изключително в Европейски Съюз, икономическите нарушавания се усещат по-силно в Източна Европа. Инфлацията в България значително надвишава критериите от Маастрихт, само че отново е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В Балтийските страни също този световен стопански резултат задълбочава проблемите ”, сподели Домбровскис. Той изясни, че България никога не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа.
„ На първо място би трябвало  да се укротят енергийните цени, защото главният мотор на инфлацията в България и Европа, са енергийните цени. Има интервенции на пазара, в това число за природния газ, приготвя се структурна промяна за енергийния пазар. Това е един метод да се укроти инфлацията, като се насочим към нейните корени ”, сподели Домбровскис. 
„ На второ място са ограниченията за подкрепяне на стопанската система. Важна е паричната политика. По нея също се работи за понижаване на инфлацията. Това не би трябвало да опорочава другите детайли на фискалната политика. Затова ограниченията би трябвало да са краткотрайни или целенасочени ”, счита изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия. 
„ На второ място са ограниченията за подкрепяне на стопанската система. Важна е паричната политика. По нея също се работи за понижаване на инфлацията. Това не би трябвало да опорочава другите детайли на фискалната политика. Затова ограниченията би трябвало да са краткотрайни или целенасочени ”, счита изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия. 
Той беше помолен и за коментар по тематиката със глобите „ Магнитски ”.
„ Да, бих споделил във връзка с отбраната на финансовите ползи - това не е преди всичко въпрос на наказания, а преди всичко, наред с другото, рамката за битка с изпирането на пари, избягването или укриването на налозите. В случая с  България към момента би трябвало да се одобряват някои значими закони за битката с изпирането на пари. Както знаете, глобите по закона „ Магнтиски ”, са наказания, наложени от Съединени американски щати. Когато обсъждаме обстановка в Европейски Съюз, ние имаме личен санкционен лист, ориентиран към избрани лица. Що се отнася до националното законодателство, той би трябвало да се ползва вярно ”, сподели Домбровскис. 
Европа би трябвало да продължи да оказва нужната поддръжка на Украйна - политическа, военна, финансова. И продължим да глобяваме Русия, счита още Домбровскис.
„ Една година по-късно е значимо да поддържаме курса, да сме единен Европейски Съюз, да поддържа Украйна, с цел да се брани и пази своята територия. Както знаете, Русия с нейните империалистични проекти да превзема други страни, би трябвало да бъде спряна. Мисля, че имаме положително съдействие с българските управляващи, градивно. Знаем, че Русия извърши една брутална и противозаконна експанзия. Русия би трябвало да бъде спряна, тъй че би трябвало да поддържаме Украйна до победа. Ако Русия не бъде спряна, тя ще продължи своята империалистична инвазия. Затова би трябвало да бъде спряна по-скоро ”, сподели Домбровскис.
По време на визитата си в България Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а по-късно и със служебния министър председател Гълъб Донев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР