1 януари 2025 г. е възможна дата България да стане

...
1 януари 2025 г. е възможна дата България да стане
Коментари Харесай

Димитър Радев: България ще бъде готова да въведе еврото на 1 януари 2025 г.


1 януари 2025 година е допустима дата България да стане член на еврозоната. Това съобщи шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев по време на чуване в парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз по отношение на присъединението на България към еврозоната.

Българска народна банка и банковият бранш към този момент са част от валутния съюз. „ В този смисъл, с цел да завършваме процеса, няма спомагателни условия или критерии, ориентирани към Българска народна банка и към банковия бранш “, добави Димитър Радев.

Управителят на Българска народна банка обърна внимание, че банковият бранш и валутната непоклатимост са най-трудната за осъществяване част от критериите за присъединението на една страна към еврозоната. Но напомни, че в България тези критерии са изпълнени през 2020 година, тъй като без тяхното осъществяване страната ни нямаше да е член на Банковия съюз.

Радев обърна внимание, че единственият деен аршин, който е в директните пълномощия на Българска народна банка, е валутната непоклатимост. Според шефа на Българска народна банка самото присъединяване на лв. във валутния механизъм подсигурява, че и този аршин е изпълнен.

Това, което Българска народна банка прави, е техническата подготовка, разяснява Димитър Радев. Освен това взаимно с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) са избрани поименно хората от ЕЦБ и Българска народна банка, които работят по съществени посоки, свързани с присъединение към еврозоната и този развой не е сприрал.

Нормативната рамка и законодателната стратегия са в доста напреднал етап. Радев напомни, че в края на декември предходната година в Народното събрание са признати най-комплицираните от юридическа позиция законови текстове, свързани с Българска народна банка. Той не вижда никаква спънка целият пакет закони, който е в компетенцията на Българска народна банка, да влезе в Народното събрание при започване на септември.

Управителят на Българска народна банка обаче се разгласи против концепцията на финансовия министър Асен Василев за редом разплащане в лв. и евро преди формалното въвеждане на единната европейска валута:

След въвеждане на еврото да, само че за доста къс интервал от време. Това, което е планувано, е един месец, в случай че въведем еврото на 1 януари 2025 година, това ще се позволява единствено в границите на януари и до там “, сподели пред парламентарната комисия по европейските въпроси Димитър Радев.

Той е номиниран от ГЕРБ-СДС за нов мандат и се чака да остане на поста, защото получи поддръжка и от ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР