1. Средновековна Франция. Една монахиня започва да мяука като коте.

...
1. Средновековна Франция. Една монахиня започва да мяука като коте.
Коментари Харесай

8 пъти, в които хората изпадат в масова истерия

1. Средновековна Франция. Една монахиня стартира да мяука като коте. Изведнъж. Съвсем скоро останалите монахини я последват и в целия манастир се чуват котешки звуци в продължение на няколко часа. Всичко излиза отвън надзор и локалните поданици викат бойци, които заплашват монахините, с цел да ги принудят да спрат. През средновековието хората постоянно вярвали, че някои животни, изключително котките, могат да обладаят хората.

2. Това евентуално е най-известният случай на всеобща нервност. През 1692 година четири млади девойки – Абигейл Уилямс, Бети Парис, Ан Пътнам и Елизабет Хъбард почнали да настояват, че имат странни припадъци, които духовенството приело като симптом, че са обладани от дявола. Така стартира ловът на вещици. Общо 25 дами от Салем са екзекутирани по обвиняване, че са вещици.

3. Тази всеобща нервност се случва в малко градче в Полша и стартира, когато ръката на 10-годишна ученичка стартира да трепери. Скоро цялото й тяло също се разтреперва и в последна сметка се трансферира и на съучениците й. На 15 от тях, в случай че би трябвало да сме точни. През същата година 20 деца от Базел, Швейцария страдат от същата нервност. 20 години по-късно, още веднъж в Базел, същото нещо се случва на 27 деца, които стартират да треперят по необясними аргументи.

4. През 1938 година две дами от Халифакс, Англия настояват, че са нападнати от чудноват мъж с чук. Скоро се появяват още хора, които споделят, че също са били нападнати от сходен човек, единствено че този път той държал нож в ръката си. Скоро се натрупват толкоз доста отчети за мистериозния нападател, че Скотланд Ярд се заема със случая. В последна сметка доста от „ жертвите “ признават, че са измислили своите истории, а някои от тях даже са изпратени в пандиза.

5. Познат е като „ Упояващият звяр “, „ Фриц “ или „ Фантомът анестезиолог “. Всичко стартира през 1944 година в Илинойс, когато жена на име Алийн Киърни твърди, че е надушила някаква зловонна миризма през прозореца си, която изгорила гърлото й, а краката й изтръпнали и се вкочанили. Освен това споделила, че е забелязала някаква фигура на мъж. Съвсем скоро целият град полудява по мистериозния мъж, само че никакви доказателства за неговото битие не са открити.

6. Веднъж в едно учебно заведение в Танзания три девойки стартират да се смеят. Смехът им обаче, се оказва инфекциозен, тъй като доста скоро 95 от общо 159-те възпитаници се причисляват. Някои се смеят в продължение на часове, а други за цели 16 дни. Училището е затворено, само че това не пречи смехът да се популяризира чак в прилежащото градче. Няколко месеца по-късно поражда същата всеобща нервност, която този път визира 217 души.

7. Около 62 служащи в една текстилна фабрика в Съединени американски щати са наранени ненадейно от мистериозно заболяване през 1962 година. То предизвиква вдървеност, гадене, главоболие и повръщане. Служителите вярвали, че заболяването е породена от захапване от инсекти, само че това по-вероятно е случай на всеобща нервност, провокирана от несъразмерния стрес.

8. В първия сезон на „ Покемон “ има епизод, който в никакъв случай не е излъчен в Америка. Причината е, че когато е излъчен за първи път в Япония през 1997 година, 12 000 девойки получават гадене и гърчове. Епизодът включвал мощни и премигващи светлини и някои хора считат, че това е породило казуса. Други имат вяра, че това просто е всеобща нервност.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР