1. Щамът Андромеда“/The Andromeda Strain, 1971 Eкранизация по класическия фантастичен роман

...
1. Щамът Андромеда“/The Andromeda Strain, 1971
Eкранизация по класическия фантастичен роман
Коментари Харесай

10 филма за зарази и апокалипсиси

1. „ Щамът Андромеда “/ The Andromeda Strain, 1971

Eкранизация по класическия приказен разказ на Майкъл Крайтън, в който смъртоносната болест идва от Космоса и унищожава град в щата Юта. Учени се пробват да основат ваксина, употребявайки имунния отговор на единствените оживели – бебе и възрастен мъж.

2. „ 12 маймуни “/ 12 Monkeys, 1995

Превърнал се в класика на жанра антиутопия, този филм на Тери Гилиъм е римейк по френската късометражка от 1962 година La Jette. В основната роля е Брус Уилис – воин от 2035 година, изпратен обратно във времето, с цел да дири произхода на гибелен вирус, унищожил по-голямата част от човечеството.

3. „ Зараза “/ Outbreak, 1995

Годината е била богата на апокалиптични сюжети. Ебола-подобен вирус от Заир, пренесен посредством маймуна, поразява малко американско градче. И, несъмнено, военните са потайни... Волфганг Петерсен снима зрелищния си филм с ярки артисти като Дъстин Хофман, Морган Фрийман, Кевин Спейси и Доналд Съдърланд, без да се вживява изключително в научната меродавност зад сюжета.

4. „ 28 дни по-късно “/ 28 Days Later, 2002

Смъртоносен вирус е изпуснат от лаборатория и за 28 дни съумява да изличи популацията на Англия. Филмът на Дани Бойл е сниман в пет сутринта по затворени за трафика улици, с цел да покаже един изцяло обезлюден Лондон (какъвто през днешния ден е той в действителност), из който неколцина инцидентно оживели би трябвало да бятгат от гладни зомбита.

5. „ Чудовището “/ The Host, 2006

14 години преди да завоюва „ Оскар “ за „ Паразит “, кореецът Понг Джун-Хо снима този трилър за изплувало от река Хан слузесто страшилище, което превръща спокоен летен следобяд в кланица. Американските военни се опасяват, че създанието ще разнесе рисков вирус, само че Джун-Хо се концентрира върху драмата на едно разпадащо се семейство.

6. Аз съм легенда “/ I Am Legend, 2007

Уил Смит, на върха на славата си, бодро търси лек за чума, избила огромна част от човечеството. Той е вирусолог от американската войска, има немска овчарка и е изправен против пълчища зомбита.

7. Явлението / The Happening, 2008

М. Найт Шамалан по този начин и не направи различен филм, заслужен за дебюта му „ Шесто възприятие “, само че продължава да обича страшните истории, въпреки рецензията да ги унищожава. Този е параноичен трилър за семейство, което бяга от необяснима опасност, убиваща наред по чудноват и нечовечен метод.

8. „ Заразяване “/ Contagion, 2011

Стивън Содърбърг е първокачествен режисьор, прочут със своя натурализъм. Не прави изключение и трилърът му за неконтролируема пандемия, публикувана от животни върху хора (подобно на ТОРС и настоящия COVID-19). Играят Мат Деймън, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет, Джуд Лоу, Марион Котияр.

9. " Перфектно възприятие " /A Perfect Sense

Режисьорът Дейвид Макензи предлага един по-умозрителен и камерен взор към края на света. Ева Грийн е академик, който търси отговорите на значими въпроси посредством науката. Но готвачът Майкъл (Юън Макгрегър) се намесва в ориста й.

10 . Z- та международна война/ World War Z, 2013

Брад Пит играе и продуцира във високобюджетен зомби филм. Екранизацията по бестселъра на Макс Брукс споделя за някогашен чиновник на Организация на обединените нации, в миналото в епицентъра на международните спорове, а в този момент опитващ се просто да избави фамилията си... във допустимо най-неподходящия миг.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР