1 септември мина и цените за настаняване и престой по

...
1 септември мина и цените за настаняване и престой по
Коментари Харесай

От началото на септември нощувките по морето поевтиняват наполовина

1 септември мина и цените за настаняване и престой по Българското Черноморие паднаха.

Ако човек е почивал в седмицата, която стартира на 29 август и приключи на 4 септември, ще забележи, че доста хотели са го таксували по цените за така наречен невисок сезон, които по принцип са с към 30-40% по-ниски, в сравнение с в разгара на юли и август.

Прогнозата за времето за септември гласи, че множеството дни в месеца ще са слънчеви, без рисково високи температури.

През последните 20 години месец септември по принцип е доста прекрасен за море. Само един път на 5-6 години се случва да е малко по-хладен от естественото и по тази причина последователно стана желано време за отмора на доста българи.

Според синоптици тази година температурата на морската вода до 25 септември няма да падне под 22 градуса - отлично време за къпане и плаж, само че без чувство за парещото слънце.

Но даже в Гърция, а и на други географски ширини септември не се счита за деен летен сезон без значение от времето. Най-вече тъй като стартира образователната година,  което автоматизирано изключва фамилиите с деца.

Започва и деловата година и сезонът на отпуските на процедура свършва. Затова в устрема си да удължат сезона хотелиерите у нас стартират да оферират понижения.

Южното Черноморие да вземем за пример към този момент посреща туристи с понижения от 20 до 30%, а след почивния 6 септември - и до 40%. Това важи както за хотелите с ол инклузив, по този начин и за базите на свободна консумация.

До 20% са пониженията на север от Бургас до Обзор, а на юг като се изключи Созопол стигат и до 30% защото там сезонът завършва по-рано, до 15 септември. На места най-вече в по-малките хотели в Обзор, Равда, Черноморец, Китен и Царево се оферират и бонуси от една безвъзмездна нощувка.

С пониженията една вечер в Несебър и Слънчев бряг в хотели ол инклузив идва сред 60 и 70 лева в хотел с 4 и 5 звезди. За всяка нощувка след 7-дневен престой има в допълнение понижение от 10%.

В най-южния български курорт – Синеморец, е още по-евтино през септември - в първокласен хотел 5 нощувки излизат 210 лева.

В Равда за 7 дни цената е 230 лева с включени закуска и вечеря.

В Слънчев бряг на база полупансион се намират нощувки и за по 45 лева, а за 65 лева на първа линия ол инклузив.

В къща за посетители в Несебър пък може да се спи за 25 лева до 6 септември, след тази дата цената пада на 18 лева.

Заради празниците на изкуствата “Аполония ” в  Созопол е малко по-скъпо, само че високите цени там са най-вече до 10 септември. Намаленията до тогава варират сред 10 и по-рядко до 15%. Най-евтино през този интервал е в къщите за посетители, където 3-дневният пакет коства 165 лева за двама души, само че в цената не влиза изхранването.

Същата оферта, само че единствено за 2 нощувки със закуска излиза в хотел 3 звезди на 100 метра от плажа. До 10 септември в ултра ол инклулзив база 4 звезди нощувката скача приблизително на 80 лева, след тази дата обаче пада на 65 лева. 

На доста места пониженията важат най-вече за ранните записвания, които се вършат до 20 август, само че това лято хотелиерите смъкват цени и за записвания в последния миг единствено и единствено с цел да запълнят базата. През септември заетостта няма по какъв начин да е 100%, само че хотелиерите се радват и на половината. По-висока е заетостта - към 60%, единствено в Слънчев бряг, само че доникъде на септември.

Въпреки прогнозите за хубаво време обаче като цяло на юг от Созопол ще се радват и на 20% претовареност като се изключи няколко хотела.

През този месец почиващите по Южното Черноморие са най-вече румънци, поляци, чехи и скандинавци и по-малко англичани. Според предварителните резервации по-сериозен напор от българи се чака за 6 септември.

Другият празничен ден в месеца – Денят на Независимостта 22 септември, нашенци отвън локалните хора към този момент ще се броят на пръсти.

От 15 септември множеството плажове с изключение на тези в Слънчев бряг и някои затворени комплекси затварят или ще работят със мощно сведен състав спасители, които ще бъдат обходни двойки.

В огромните хотели с групово настаняване оповестените понижения през септември са на база подписаните контракти от м.г., които хотелиерите не могат да анулират в този момент, с цел да компенсират инфлацията през този интервал. Но към този момент вършат изчисления да продават лятото на 2023 година с 20% нарастване, с цел да не работят на загуба поради скока на цените, предизвести Елена Иванова от Съюза на притежателите в Слънчев бряг.

По Северното Черноморие също има привлекателни предложения, като за някои от тях цените са до 50% по-ниски от тези през август.

Китни дребни хотелчета край морето на север от Варна оферират пакет с нощувка, закуска и вечеря за 40-45 лева, в по-луксозните хотели в комплекса Златни пясъци при започване на септември двойна стая със закуска ще коства към 300 лева, а в края на месеца може да бъде наета и за 200 лева Само допреди седмица-две цената ѝ е била 400 лева, изследва “24 часа ”.

Конкурират ги оферти за ол инклузив пакети от 55 лева дневно в по-близкия до Варна курорт Св. Константин и Елена.

Сред най-интересните оферти за септемврийска морска отмора е това на курорта Албена, където оферират специфична оферта “Златна възраст 60+ ”, като за разлика от предни години са покачили възрастта от 55 на 60. Тя важи, когато най-малко единият от настанените в двойна стая е на възраст над 60 години.

Цените стартират от 68,50 лева на човек в двойна стая в хотели 4 звезди на първа линия. Изгодната морска отмора е подсладена с екскурзия до Балчик или спа пакет, фруктиера с плодове, всекидневно зареждане на минерална вода и 1 чадър и два шезлонга. Най-ниските цени в Албена се оферират след 14 септември - към 75 лева на човек в двойна стая с включен All Inclusive.

При по-старателно търсене в интернет могат да се намерят предложения и за по-малки курортни селища край Варна, където човек може да отдъхне за 70-75 лева в студио на база ол инклузив. За съпоставяне през предните два месеца от лятото цената е била 130-140 лева Така за седмична отмора за двама може да излезе на половина. Често има и спомагателни понижения, в случай че резервацията е направена до 15 септември. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР