1. Рим бил най-големият град в светаНаселението на Рим било

...
1. Рим бил най-големият град в светаНаселението на Рим било
Коментари Харесай

Как са живели хората през I век

1. Рим бил най-големият град в света

Населението на Рим било някъде сред 800 000 и 1 милион поданици, което го предписание най-големият и мощен град в света. Повечето от това, което знаем за онази цивилизация и ера, е записано по време точно на римското ръководство.

2. Населението на Земята наброявало към 231 милиона души

На процедура е невероятно да се знае точната цифра, само че съгласно някои оценки, популацията на света тогава е било към 200 милиона души. Най-населените области били общини наоколо до река Ганг, Тигър, Яндзъ, Нил и По.

3. Били публикувани ранните бракове

Еврейските девойки да вземем за пример се омъжвали, когато навършели 12,5 години. В тези времена браковете били в два стадия: първо се сключвала публична сделка сред момчето и бащата на момичето. Едва след няколко месеца момичетото се премествало в къщата на брачна половинка си. Чак тогава бракът се смятал за формален.

4. Жените са имали доста малко права

Жената рядко била стопански самостоятелна. Доходите ú прекосявали непосредствено към нейния татко или брачен партньор, според от фамилното û състояние. От правна позиция дамите нямали право да желаят бракоразвод, до момента в който мъжете имали право да се откажат от половинката си.

5. Преброяване в Китай отчело 57 671 400 души

Най-старото непокътнато броене е направено от династията Хан и имало за цел да преброи приходите и военната мощност във всеки район. И даже в първи век Китай имал голяма част от общото население на Земята.

6. Първите търговски автомати продавали светена вода

Първите вендинг машини може да се каже, че са изобретени 1 век след Христа в Александрия. Но тогава локалните поданици не си купували чипс и сода, а светена вода. Когато монетата попадала в отвора, нейната тежест отвъртала крана на чешмата и апаратът подавал светената вода.

7. Имало огромен разлика в цените в различнитe градове

Разбира се, и през днешния ден има разлика в цените в градовете и селата, само че тази разлика не може да се съпостави с това, което е било прези I век. Например плодовете в Йерусалим били от 3 до 6 пъти по-скъпи, в сравнение с в близките региони. Животновъдството също било по-скъпо в града, където гълъбите за жертвоприношения се продавали надалеч по-изгодно.

8. Можеше да работиш като овчар на камили, уредник на дуели с гълъби или събирач на кучешка тор

През първи век е имало в действителност странни специалности. Списъкът с специалности, на които огромна част от популацията гледало с пренебрежение, включвал работа като пастир, месар или доктор.

9. След работа мъжете релаксирали в публичните бани

Обществените бани са съществена част от римската просвета и всекидневие. Към края на работния ден мъже от всевъзможни възрасти и обществени съсловия се събирали в локалните бани да релаксират и обсъдят настоятелен въпроси.На територията на публичните бани имало спортни площадки и артикули за пазаруване.

10. Гладиаторите били със статут на кино звезди

Въпреки изключителната си свирепост, гладиаторските борби са били известна форма на публично забавление през първи век в Рим. Независимо от обстоятелството, че доста гладиатори били нарушители, плебеи или пленници, сполучливите участници печелели огромна популярност и благосъстояние.

11. Вместо на футболни мачове, хората ходели на надбягвания с колесници

Както в тази ситуация с гладиаторските дуели, надбягванията с колесници били рисков и кървясъл спорт, който постоянно водел до гибелта на някой ездач или кон. И въпреки всичко тези надпревари били изключително известни. На един от най-старите римски стадиони  Grand Circus се събирали към 200 000 почитатели на зрелището.

12. Детската смъртност била изключително висока

През първи век едвам 75% от децата доживявали една годинка, половината от всички деца умирали до 10-та си година. Бащата решавал дали да резервира едно новородено бебе в къщата. Ако детето имало дефекти, или фамилията нямало опция да го задържи, то било оставяно на улицата, където някой различен можел да го вземе като плебей или прислужник.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР