1. Ранен следобед. Литургията е свършила отдавна. В храма сме

...
1. Ранен следобед. Литургията е свършила отдавна. В храма сме
Коментари Харесай

Врагът не е Църквата

1. Ранен следобяд. Литургията е свършила от дълго време. В храма сме трима, на огромно разстояние един от различен, поздравяваме се отдалеко. На клироса артистът пее обичаното ми песнопение " Господи Сил, с нами буди! ". Пее въодушевено. Гласът му се въздига към свода, отеква, връща се, притихва, изпълва целия храм...

2. " Затворете църквите!... Обуздайте чернокапците!... Озаптете самозабравилите се попове!... Поповете вършат каквото си желаят, макар всички и всичко, макар правила, правила и закони!... Бесен съм на поповете! Те над закона ли са?... Властта толерира попското безсрамие! Връщат ни в средновековието!... Дедо поп не може да прави изключение! Смайващо и безконтролно е държанието на БПЦ! Съд! Затвор!... Всичките ни беди идват от православието!... Гешев, арестувай поповете!... Срам за НЕбългарския Синод! Генерали от Държавна сигурност! Престъпници в расо! Масови убийци! Антихристи! Терористи! Талибани! Ретрогради! Невежи! Скотове!... Църквите да бъдат затворени, а отчетата да бъдат разцелувани от господин Коронавируса!... Руски подлоги, изпълняващи повелята на Москва за заличаване на българският народ! Уродливи, демонски проруски, комунистически изчадия!... Забранете на вярващите достъп до аптеки, технология, лечебни заведения, коли, влакове и така нататък Да си пътуват духовно, във вътрешността, към същността!... Забранете БПЦ, тоя разплодник на болест!... Съд! Затвор! "...

3. Тези цитати са от последните няколко дни. Фейсбукари, тамплиери, тролове, НПО-шници, напористи " дръжки на микрофони ", ЛГБТ-активисти, самозвани поети и поетки, квартални философи, известни и незнайни в обществото люде, пишат до президента, до премиера, до Народното събрание, гневят се, съдят и упорстват целокупният клир да бъде вкаран в пандиза за 5 години, всеки свещеник да бъде санкциониран с по 50 хиляди лева, управляващите да забранят Българската православна черква и да затворят вярващите в гета.

Велико прелъщение! Велика сексапил! Нормално. Великите изкушения и съблазни идат измежду Велики пости и при огромни тествания! Но! " Горко на оногова индивида, посредством който сексапил дохожда " (Матей 18:7).

Дежурните русофобски излияния няма да разясня. Питайте италианците. А като виждам - множеството български архиереи са към 50-годишни. Трябва да са станали " генерали от Държавна сигурност " по на 10-15 години.

Разбира се, има и в действителност загрижени хора, смислени, честни, интелигентни, рационални. При тях няма експанзия, няма обиди, няма завист, няма пренебрежителност, няма обети, проклятия и анатеми. Има паника - за оня другар, дето " все по църквите върви ", за непознатото бабче, за свещеника, който всеки ден служи в храма... Към тях - респект и почитание. Мнозина са мои другари. Не за тях иде тирада.

4. Авторите на нападателните антицърковни " апели " в храм не са влизали, с изключение на по Коледа и Великден, че да ги видят хората; на Цветница - да се украсят с върбови клонки; на Разпети Петък - да минат " под масата ", ей така, " за всеки случай " ; не знаят що е Вход Господен в Йерусалим, Възнесение, Преображение, Петдесетница, Четиридесятница; не знаят що е Литургия, за Евхаристия да не говорим; назовават българския патриарх " дедо поп " ; мислят, че нафората е причестяване, че причастието е " олизване на лъжицата ", а постът - диета.

В София синагогата е отворена, джамията е отворена, обаче - врагът е Църквата!

Според наредбите на едно място не трябва да се събират повече от двама възрастни. Всеки ден, във всеки един миг, има доста повече от двама възрастни на едно място - в Парламента, в Министерския съвет, на конференциите на Щаб и медицински съвет, в метрото, в рейса, в огромните аптеки и магазини (не в кварталните), в банките, в пощите, в лечебните заведения, в редакциите на вестниците, в радиото и малкия екран, във компаниите...

И всеки ден вместо проповед, малките екрани ни ощастливяват с логорейните монолози на Барба Ганиос, който интригантства, до момента в който спи, и лъже, както диша. А вместо причестяване, някои старателно " облизват лъжицата " на упоменатия персонаж...

5. Какво би станало, в случай че храмовете затворят порти? Сигурно тези, които през днешния ден викат " Анатема! ", на следващия ден ще викнат " Ура! Победихме! ". Кого?! Църквата? Вярата? Бог? Още по-сигурно е, че същите фейсбукари, тамплиери, тролове и впрочем ще се развилнеят, както те си знаят:

" Отворете църквите! Обуздайте чернокапците! Озаптете самозабравилите се попове! Къде е църквата?! Църквата съобщи българския народ, изостави го в смъртна заплаха! Поповете вършат каквото си желаят! Връщат ни в комунизма! Срам за НЕбългарския Синод! Къде се изпокрихте бе, нещастници! Дезертьори! Страхливци! Излезте от дупките! Страх тресе узурпаторите на църквата! Толкова ли ви е вярата, бе, скапаняци! Човек няма къде една свещ да възпламени, за здраве да се помоли, причестяване да вземе! Смайващо и безконтролно е държанието на БПЦ! Бесен съм на поповете! Те над Христос ли са? Властта толерира попското безсрамие! Гешев, арестувай поповете! Генерали от Държавна сигурност! Престъпници в расо! Милиционери! Мерзавци! Мижитурки! Терористи! Антихристи! Комунисти! Талибани! Руски подлоги! Уродливи, демонски, проруски, комунистически изчадия! Съд! Затвор!... "

Точно това ще стане. Не се колебая. Имаме образци. Днешни и стародавни.

Заради лъжата, че патриарх Неофит е водил службата на Неделя Кръстопоклонна, фейсбук изръмжа - " Убиец! ". Лъжата бе изобличена и фейсбук изсъска - " Страхливец! "...

Защото " Това е индивидът! " - не за Христос са тези думи на Понтий Пилат, не. За индивидите са те, за тези индивиди, които през днешния ден викат " Осанна! ", на следващия ден " Разпни го! ", и отново " Осанна ", и отново " Разпни го! "... И по този начин - две хиляди години... Бог им е отговорен.

Утре, когато всичко свърши, когато Страшното премине, таман днешните гонители на Църквата първи ще нахлуят в храма. В същия храм. Пред същите икони. Ще палят свещи. Ще целуват кръста. Същия кръст. И ще желаят благословение от същите духовници, които през днешния ден хулят. И никой няма неприятна дума да им рече, камо ли да ги изгони.

И както през днешния ден от балконите ехтят овации за българските лекари, по този начин на следващия ден същите лекари ще бъдат хулени по същите фейсбуци. Не се колебая. " Това е индивидът! "...

6. Църквата е Домът Господен.

Църквата е разтуха и душеспасение, вяра и освобождение.

Църквата е корабът на Спасението, а не " корабът на глупците ", както им се желае на някои, тъй като по този начин показват лъжливо предимство.

Църквата е Държавата. Основното градиво на Държавата. И първата работа на всеки завоевател е да похити Църквата, да я поругае и унищожи.

Църквата е Богочовешки организъм.

Църквата е Лечебница.

Църквата - това сме всички ние, клир и миряни, духовници и набожен народ.

Може ли храмовете да затворят порти? Не. Не може.

Може ли да спре богослужението? Не. Не може.

Може ли да спре молитвата? Не. Не може.

Може ли камбаните да замлъкнат? Не. Не може.

Може ли Църквата без Света Литургия? Не. Не може.

Може ли Църквата без Евхаристия? Не. Не може.

И един човек да желае да влезе в храма, свещ да възпламени, да се помоли, да се изповяда, да се причасти със Светите Дарове, да чуе евангелското чтение, да изрече " Отче наш ", да се възрадва душата му от песнопенията - храмът би трябвало да е отворен. " Който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън " (Йоан 6:37). И никой да не влезе в храма, богослужбата няма да спре.

Църквата не е сборище на невежи фанатици, всеобщи самоубийци, безпросветници, безграмотници и безумци всевъзможни, които заради горделивост, лековерие или показност рискуват своя живот и живота на ближните.

Българската православна черква не е фракция. На 4 март се навършиха 1150 години от основаването на самостойната Българска православна черква. 1150 години! Колцина от днешните гонители на Църквата знаят това? Николко. И не ги интересува.

Клирът и миряните са хора благоразумни, а не безотговорни. И както знаят, че " Бог поругаван не трябва ", така знаят, че не трябва да изкушават Господа. Ако някой не отиде в храма, няма да бъде упрекнат, нито укорен за маловерие или безволие. Тъкмо противоположното! Българските архиереи всеки ден поучават вярващите да съблюдават разпоредбите ( " Отдайте кесаревото Кесарю " ) и да се молят вкъщи ( " и Божието - Богу " ). Църквата следва думите на св.ап. Павел: " Внимателно би трябвало да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри... тъй като дните са лукави " (Еф. 5:15-16).

Времето е грубо, врагът - подъл, хората са наплашени. И всички се надяват на знамение. Без значение дали са вярващи или не.

Църквата не е дискотека, че да я затвориш. Не е бар, нито фитнес, нито мол, нито кафене, нито партиен клуб.

Църквата е Дом. Дом Господен и Дом человечески.

Да затвориш Църквата е като да арестуваш Господа и да изгониш индивидите от Неговия дом. От техния дом.

Църквата е Храм.

Да затвориш Храм е като да затвориш болница.

В болничното заведение има лекари, сестри, лаборанти, санитари. Те са там всеки ден. Това е тяхното служение.

В църквата има духовници, четци, артисти, клисари. Те са там всеки ден. Това е тяхното служение.

И едните, и другите са на първия фронт. При болните и немощните, при тревожните и уплашените. При тези, които се нуждаят от лекуване, грижа, състрадание, съпричастие, схващане, помощ, кураж, очакване, разтуха... От Вяра, Надежда и Любов!...

7. " Господи Сил, с нами буди! Иного бо разве Тебе помощника в скорбех не имамы! "... Господи на Силите, бъди с нас! Защото нямаме различен асистент в скърбите, с изключение на Тебе!... Гласът на артиста се въздига към свода, отеква, връща се, притихва, изпълва целия храм. Гълъб влетя, разноски се по преди малко дезинфекцирания под и кацна на иконостаса...

P.S.: ГЕРБ хлопна кепенците на Парламента и овласти велемощно държавното управление на ГЕРБ. Честита тирания! Честита хунта!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР